Εναλλακτικές θεραπείες: Τι μπορούν να κάνουν για μένα;

07.11.2015
Μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας παράλληλα ή συμπληρωματικά με την ιατρική αγωγή. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε γι’ αυτές; Πώς εφαρμόζονται και τι ακριβώς μπορούν να μας προσφέρουν οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες;

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ

Η τέχνη της μακροζωίας

Αγιουρβέδα σημαίνει «επιστήμη της ζωής» και είναι ινδική παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος, σύμφωνα με την οποία, οι διάφορες ασθένειες και ενοχλήσεις οφείλονται στην ανισορροπία τριών ζωτικών δυνάμεων του σώματος (Vata, Pitta, Kapha). Οι τρεις αυτές δυνάμεις ή ενέργειες, τα τρία Doshas, όπως ονομάζονται, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες όταν λειτουργούν σωστά, έχουν επίσης την ιδιότητα να ρυθμίζουν τις βιολογικές και ψυχολογικές λειτουργίες του σώματος και των συναισθημάτων. Η Αγιουρβέδα ξεχωρίζει ακόμα 107 σημεία, διάσπαρτα στο ανθρώπινο σώμα, που τα ονομάζει σημεία marma. Πρόκειται για ζωτικές περιοχές «triger points», η διέγερση των οποίων (από κάποιον που γνωρίζει την τεχνική) μετριάζει την ένταση, εξισορροπεί τη ροή ενέργειας, ενεργοποιώντας έτσι τη φυσική διαδικασία ίασης.

Πώς εφαρμόζεται: Στις θεραπευτικές εφαρμογές της η αγιουρβέδα περιλαμβάνει τη βοτανοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία, το μασάζ, τη σωματική άσκηση, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη σωστή διατροφή (με στόχο την αποτοξίνωση του οργανισμού). Το κάθε Dosha έχει την ειδική θεραπευτική του δίαιτα, ενώ οι ειδικές ασκήσεις και το μασάζ –συνήθως με αρωματικά έλαια– συμπληρώνουν τη θεραπευτική αγωγή, η οποία ακολουθείται πάντα ανάλογα με την περίπτωση.

Ποιους βοηθά: Όσους θέλουν να διατηρήσουν το σώμα τους σε φόρμα, να απαλλαγούν από το άγχος και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επάνω στην υγεία τους αλλά κι εκείνους που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του εαυτού τους. Το αγιουρβεδικό μασάζ (με λάδια, φυτικές σκόνες και αιθέρια έλαια) εκτός του ότι διατηρεί την ενεργειακή ισορροπία του σώματος, βοηθά και στην επίλυση μυϊκών και άλλων σωματικών προβλημάτων.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Απελευθερώνει τις αναλγητικές ουσίες του οργανισμού

Είναι ένα είδος φυσικής αντανακλαστικής θεραπείας, που συνίσταται στην εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του σώματος, με στόχο να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα σε κάποια άλλα. Η βελονοθεραπεία δρα εν μέρει, προκαλώντας την έκκριση των ενδορφινών (φυσικών αναλγητικών ουσιών του οργανισμού).

Πώς εφαρμόζεται: Στην πράξη, οι βελόνες τοποθετούνται στα λεγόμενα «ενεργά σημεία βελονισμού», χωρίς να προκαλούν πόνο. Το χρονικό διάστημα το οποίο παραμένουν στο δέρμα κυμαίνεται από ένα έως τριάντα λεπτά. Και εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται ο βελονισμός συνήθως είναι μακριά από την πάσχουσα περιοχή. Μπορεί π.χ. για μια ημικρανία ο βελονισμός να γίνεται στα πόδια ή για μια οσφυαλγία να μπαίνει η βελόνα σε κάποιο σημείο στο αυτί.

Ποιους βοηθά: Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από αλλεργικό ή βρογχικό άσθμα, δερματοπάθειες, ισχιαλγίες, περιαρθρίτιδες αλλά και από διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα. Βοηθά, επίσης, στη διακοπή του καπνίσματος, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της ημικρανίας, της σεξουαλικής υποτονικότητας, της αϋπνίας κ.α. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, συνήθως χρειάζονται 10-15 συνεδρίες (με συχνότητα κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα).

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Ο νόμος των ομοίων

Είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα, μια θεραπευτική τέχνη εντελώς φυσική, χωρίς παρενέργειες. Στηρίζεται στην αρχή «όμοια ομοίοις εισίν ιάματα», που ήταν η θεραπευτική αρχή του Ιπποκράτη. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σκευάσματα έχουν φυτική, ζωική ή ορυκτή προέλευση και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα που επιδρούν στον οργανισμό κατασταλτικά, καταπολεμώντας μόνο το σύμπτωμα. Αντιθέτως, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν τον αμυντικό μηχανισμό του ασθενούς ως σύνολο, ώστε τελικά να εξαφανίζεται οριστικά και με ήπιο τρόπο το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.

Πώς εφαρμόζεται: Στην ομοιοπαθητική δεν ξεχωρίζουν ασθένειες, αλλά άνθρωποι ασθενείς, και ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Η εφαρμογή της, λοιπόν, απαιτεί μια ουσιαστική επικοινωνία ασθενούς - ομοιοπαθητικού, ώστε ο τελευταίος να έχει μια σφαιρική αντίληψη της σωματικής και ιδιοσυγκρασιακής εικόνας του ασθενούς και να προχωρήσει στην κατάλληλη επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου (τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν ενταχθεί από τον ΕΟΦ στα φαρμακοτεχνικά σκευάσματα από το 1994).

Ποιους βοηθά: Σύμφωνα με την αντίληψη της ομοιοπαθητικής, οι αλλοιώσεις των ιστών σχετίζονται με το φυσικό σώμα και είναι μόνον το αποτέλεσμα της ασθένειας, δεν είναι η ίδια η ασθένεια. Έτσι δεν θα θεραπευθεί η ασθένεια, αν με κάποιον τρόπο εξαφανίσουμε τα συμπτώματά της και αδιαφορήσουμε για το αίτιο που τα δημιούργησε. Με την ομοιοπαθητική θεραπεία έχουν βοηθηθεί ασθενείς με αλλεργίες, δερματοπάθειες, γυναικολογικά προβλήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, ψυχοσωματικά (όπως νευρώσεις στομάχου, κολίτιδες, γαστρίτιδες) κ.ά. Επίσης, σε ασθενείς με σοβαρά και χρόνια νοσήματα η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει ανακουφιστικά.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Δύναμη από τα άκρα

Είναι μια θεραπευτική μέθοδος, που με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά σημεία, στα πέλματα, καθώς και σε άλλα σημεία, χαρίζοντας χαλάρωση και εξισορρόπηση στον οργανισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα στο σώμα, και κυρίως στα πέλματα, στα οποία αντιστοιχούν τα διάφορα ανθρώπινα όργανα (καρδιά, στομάχι, συκώτι κ.ά.).

Πώς εφαρμόζεται: Ο ασθενής ξαπλώνει αναπαυτικά με γυμνά πόδια που τα ακουμπά σε ένα μαξιλαράκι. Ο ρεφλεξολόγος κάθεται αντικριστά και με τα χέρια του αρχίζει τις ειδικές τεχνικές και πιέσεις σε κάθε ένα πέλμα χωριστά. Συνήθως χρησιμοποιεί λάδι, ταλκ ή αιθέρια έλαια αλλά και τίποτε απ’ όλα αυτά. Το μασάζ και στα δύο πέλματα κρατά 45 λεπτά έως μία ώρα και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών σημείων. Συχνά γι’ αυτή την ενεργοποίηση χρησιμοποιείται ως βοήθημα και ένα μικρό ξύλινο εργαλείο. Με τον ίδιο τρόπο η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται και στις παλάμες των χεριών ή και σε άλλα σημεία του σώματος.

Ποιους βοηθά: Η ρεφλεξολογία έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με άγχος, ημικρανίες, αϋπνίες, αθλητικές κακώσεις (π.χ. διαστρέμματα), στυτικές διαταραχές, βρογχίτιδες, γαστρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα και πολλές ακόμα παθήσεις. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει θετικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, απαιτούνται 7 έως 15 συνεδρίες, που καθορίζονται ανάλογα με το πρόβλημα.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με τη δύναμη των αιθέριων ελαίων

Είναι μια μέθοδος η οποία αξιοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και της ομορφιάς. Από τη στιγμή που τα αιθέρια έλαια διεισδύσουν στο σώμα (με το μασάζ, τις εντριβές, το μπάνιο, τις εισπνοές κ.λπ.), τονώνουν τον οργανισμό, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και επιδρούν κυρίως επαναφέροντας την ισορροπία.

Πώς εφαρμόζεται: Συνήθως με μασάζ (που βοηθά την επιδερμίδα να απορροφά πιο εύκολα τα αιθέρια έλαια, τα οποία φθάνουν μέχρι το κυκλοφορικό σύστημα). Σημαντική είναι και η επίδραση των ατμών των αιθέριων ελαίων στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ύστερα από παραμονή σε γεμάτη μπανιέρα για περίπου 20 λεπτά. Τα αιθέρια έλαια ωφελούν ακόμα και όταν εισπνέονται (μερικές σταγόνες τους σε ένα μπολ με ζεστό νερό ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα και συγχρόνως βελτιώνουν την ψυχική διάθεση) αλλά και όταν χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες δόσεις, σε γαργάρες ή σε ροφήματα. Στο μασάζ τα αιθέρια έλαια δεν μπαίνουν αυτούσια πάνω στο δέρμα (εκτός από ελάχιστα, όπως η λεβάντα), αλλά διαλυμένα σε κάποια κρέμα, λάδι φυτικό (όχι παραφινέλαια) ή και σε νερό.

Ποιους βοηθά: Γενικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε άτομα με υπερβολικό στρες, σωματική κόπωση αλλά και σε όσους έχουν αϋπνίες, ημικρανίες, μυϊκούς πόνους κ.ά.). Τα αιθέρια έλαια είναι επίσης ιδανικά για την περιποίηση προσώπου, μαλλιών και σώματος.

ΣΙΑΤΣΟΥ

Επαναφέρει την ψυχική και σωματική ευεξία

Στα ιαπωνικά σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα». Το σιάτσου στηρίζεται σε αρχαίες μεθόδους θεραπείας, όπως ο βελονισμός, το παραδοσιακό κινέζικο μασάζ (anma) και το ιαπωνικό μασάζ της κοιλιάς (ampuku). Εστιάζεται στη σωστή στάση του σώματος, στην απελευθέρωση της αναπνοής και στην ηρεμία του νου. O σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα.
Πώς εφαρμόζεται: Ο ειδικός εφαρμόζει ποικιλία τεχνικών χειρισμού του σώματος (πιέσεις, διατάσεις, μαλάξεις και άλλες) σε συγκεκριμένες περιοχές και σημεία του σώματος και στο κεφάλι. Με τις τεχνικές αυτές απελευθερώνονται οι εγγενείς θεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού και το σώμα ανακουφίζεται από τις εντάσεις και το άγχος, που ευθύνονται έμμεσα ή άμεσα για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.
Ποιους βοηθά: Το σιάτσου προσφέρει μια αίσθηση βαθιάς ηρεμίας και ευεξίας και ενδείκνυται ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από το στρες αλλά και μια σειρά άλλων σωματικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων: κούραση, γυναικολογικά, χρόνιοι πόνοι. Λειτουργεί φιλικά, σε συνέργεια µε τη φυσιολογία του κάθε οργανισμού, χωρίς να πιέζει ή να στρεσάρει το σώμα µε επώδυνο ή επικίνδυνο τρόπο. Έτσι, μπορεί να συνδυαστεί και να χρησιμεύσει ως ανακουφιστικό μέσο και σε διάφορες παθήσεις, μια και απαλύνει τον πόνο και τονώνει το ενεργειακό δυναμικό του ατόμου.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 129.

Update: Νοέμβριος 2015.