Ελιξίρια μακροζωίας και πιάσε... τα 100!

04.12.2015
Μα γίνεται εν καιρώ μνημονίου να σου υποσχόμαστε ότι μπορείς να ζήσεις χρόνια πολλά και καλά, θα αναρωτιέσαι διαβάζοντας τον τίτλο μας. Ναι γίνεται, και μάλιστα οι ερευνητές που μελέτησαν το θέμα επισημαίνουν με ποιες «όψιμες» αλλαγές μπορούμε να το επιτύχουμε!

Δεν είναι μόνο τα γονίδια και το... πεπρωμένο που οδηγούν σε βαθιά γηρατειά, αλλά κυρίως οι υγιεινές συνήθειες που υιοθετούμε. Αυτά υπογραμμίζουν επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, οι οποίοι ύστερα από πολυετείς έρευνες έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά το πώς με απλές «διορθωτικές» κινήσεις στην καθημερινότητά μας μπορούμε να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής. Τι σημαίνει αυτό στην καθημερινή πρακτική; Διάβασε παρακάτω.

Επένδυσε στο ζωηρό περπάτημα

Το σώμα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο για να κινείται, γι’ αυτό από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της μακροζωίας είναι η άσκηση, αναφέρει ο διακεκριμένος καθηγητής Thomas Kirkwood, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, στη Βρετανία: «Μιλάμε κυρίως για την αερόβια άσκηση (δηλαδή περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι), η οποία βελτιώνει την υγεία σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και καθυστερεί τις νόσους που συνδέονται με το γήρας, όπως π.χ. διαβήτης, ηπατοπάθειες, άνοια, οστεοπόρωση...». Όπως μάλιστα εξήγησε ο Βρετανός ειδικός: «καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μας μάζα, πράγμα που καθιστά την άσκηση ακόμη πιο σημαντική στη διατήρηση της καλής μας υγείας». Άφησε λοιπόν το αυτοκίνητο στην άκρη και βάλε το περπάτημα στη ζωή σου. (Θα σε βοηθήσει το άρθρο: «Φτιάξε σώμα μόνο με περπάτημα»).

Κάνε το όπως ο... παππούς!

Πριν από λίγα χρόνια είχε γραφτεί στους «Times» της Νέας Υόρκης: «Οι Ελληνες γίνονται πιο Δυτικοί και οι Δυτικοί πιο Έλληνες-μεσογειακοί». Με αυτά τα λόγια οι ειδικοί υπονοούσαν ότι ως λαός σιγά σιγά εγκαταλείψαμε τη μεσογειακή διατροφή, τείνοντας προς πιο δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα. Το γεγονός όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε τον τίτλο των... πρωταθλητών στην κρεατοφαγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πολύ κρέας βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς η κατανάλωσή του μεταφράζεται και σε κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.

Τι περιμένεις;

Μήπως λοιπόν τώρα η οικονομική κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να επιστρέψουμε στο πρότυπο διατροφής των παππούδων μας; Με το κυριακάτικο γεύμα να περιλαμβάνει κρέας και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας όσπρια, λαδερά, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια; Να καθιερώσουμε δηλαδή το διατροφικό μοντέλο, το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα οφέλη του στην υγεία και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής; (Διάβασε το άρθρο: «Ξεπέρασε τα... 100 με τη διατροφή της μακροζωίας!»).

Κέρδισε 13-14 χρόνια κόβοντας το τσιγάρο

Αν η οικονομική κρίση αποτελεί το έναυσμα για να αποφασίσεις τη διακοπή του καπνίσματος, οι παρακάτω ειδήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ερευνών ίσως βοηθήσουν στην τήρηση της απόφασής σου: στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Επιπλέον, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος! Και εάν όλα αυτά δεν φτάνουν για να σε πείσουν, η διαπίστωση των ερευνητών των Πανεπιστημίων Yale και Χάρβαρντ των ΗΠΑ –ύστερα από μακροχρόνιες μελέτες– ότι οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τα λέει όλα.

Πόσο έντονες έχεις τις «γραμμές του γέλιου»;

Αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου σε καθημερινή βάση, χωρίς να απαιτεί χρόνο ή χρήματα, ούτε καν ιδιαίτερο κόπο, είναι απλώς να χαμογελάς. Το είχε πει το 1860 ο Γάλλος νευρολόγος Γκιγιόμ Ντουσέν, ο οποίος κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής τις κινήσεις των μυών του προσώπου στο πιο πλατύ και φωτεινό χαμόγελο, τονίζοντας ότι όσοι το έχουν, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με αυτούς που δεν χαμογελούν. Τα λόγια του επιβεβαιώνονται και από τους σύγχρονους ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αισιοδοξία αποτελεί «κλειδί» για τη μακροζωία. Τα αποτελέσματα μάλιστα μελέτης Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Γουέιν στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ έρχεται να αποδείξει στην πράξη αυτήν τη θεωρία.

Κόψε τη μοιρολατρία

Οι επιστήμονες μελέτησαν 230 φωτογραφίες γνωστών παιχτών του μπέιζμπολ, οι οποίες υπήρχαν στο αρχείο παικτών του 1952. Κάθε φωτογραφία έφερε δίπλα της και σημαντικά χαρακτηριστικά για τον κάθε παίχτη (ηλικία, ύψος, βάρος και οικογενειακή κατάσταση). Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέταξαν τους παίχτες σε ομάδες ανάλογα με το πόσο χαμογελούσαν στη φωτογραφία και το πόσο βαθιές ήταν οι «γραμμές του γέλιου» στο πρόσωπό τους. Συνέκριναν την κατάταξη αυτή με την επιβίωση του καθενός. Όπως προέκυψε, από τους 184 παίχτες που πέθαναν από το 1952 έως σήμερα:

  • Όσοι ανήκαν στην ομάδα τού «δεν χαμογελώ» έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια.
  • Εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα του «μισού χαμόγελου» έζησαν 75 χρόνια
  • Εκείνοι όμως με το πλατύ χαμόγελο έζησαν 79,9 έτη κατά μέσον όρο – επτά περισσότερα από τους αγέλαστους συμπαίχτες τους.

Δες μια καλή κωμωδία

Όταν βλέπεις μια καλή κωμωδία και γελάς με την καρδιά σου, η διάμετρος των αγγείων σου αυξάνεται ως και κατά 22%, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το γέλιο μειώνει το άγχος και τις φλεγμονές, καταπραΰνει τις χρόνιες αναπνευστικές δυσκολίες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Οι «πράσινες» γειτονιές παρατείνουν τη ζωή

Είσαι από αυτούς που δεν φαντάζονταν ποτέ τη ζωή τους έξω από το κέντρο, τώρα όμως, λόγω αλλαγής συνθηκών, αναγκάζεσαι να το εγκαταλείψεις για μια πιο απομακρυσμένη περιοχή; Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Μελέτη που έγινε από την Amy Auchincloss της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, δείχνει ότι όσοι κατοικούν σε γειτονιά με πράσινο ζουν 1 έως 5 χρόνια παραπάνω από εκείνους που ζουν «μέσα στο τσιμέντο». Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν, πως οι άνθρωποι που ζουν μακριά από ρύπους, σε περιοχές κοντά στη φύση, με διαθέσιμους χώρους για περπάτημα και τρέξιμο, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο (σχεδόν 40% λιγότερο) να εμφανίσουν σύγχρονες ασθένειες όπως π.χ. ο διαβήτη τύπου 2, ενώ ταυτόχρονα ζουν και περισσότερα χρόνια.

Οι 12 συστάσεις των ειδικών για να κερδίσεις χρόνια

  1. Κάνε νέους φίλους. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η συναισθηματική κάλυψη που προσφέρουν οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις είναι ουσιώδης δείκτης μακροβιότητας.
  2. Σκέψου θετικά. Η αισιοδοξία αποτελεί ένα πραγματικό ελιξίριο νιότης.
  3. Κράτησε υπό έλεγχο το βάρος σου. Όσα πιο πολλά κιλά χάνεις (όταν είσαι υπέρβαρη) τόσο πιο πολλά χρόνια ζωής κερδίζεις.
  4. Μάθε να χρησιμοποιείς τα πόδια σου και να άφηνε το αυτοκίνητο στο σπίτι.
  5. Ενίσχυσε την ευλυγισία του σώματός σου με χορό, ήπια άσκηση, ποδήλατο, κολύμπι. Ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες, η τακτική αεροβική άσκηση -3 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα τη φορά- χαρίζει χρόνια ζωής.
  6. Μην αμελείς τις προληπτικές εξετάσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχθείς από ορισμένες ασθένειες.
  7. Να τρως μεσογειακά. Η Μεσογειακού τύπου Δίαιτα (φτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε φυτικά προϊόντα) είναι το καλύτερο διαβατήριο μακροζωίας.
  8. Περιόρισε το κρέας. Εάν καταναλώνεις τρεις φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας, αντικατάστησε τουλάχιστον τα δυο από αυτά τα γεύματα με ψάρι.
  9. Ενυδατώσου. Πίνε άφθονο νερό (7-9 ποτήρια την ημέρα).
  10. Εάν καπνίζεις, κόψε το κάπνισμα: γερνάει πρόωρα το δέρμα και το σώμα και είναι ο χειρότερος εχθρός της υγείας σου.
  11. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα πολλά ποτά ευνοούν την πρόωρη γήρανση και τη φθορά των κυττάρων. (Ωστόσο ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό επειδή αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερίνη και έχει αντιπηκτική δράση).
  12. Μην λες όχι στο σεξ. Η καλή σεξουαλική ζωή αποτελεί το πλέον απολαυστικό ελιξίριο μακροζωίας.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Δεκέμβριος 2015.