Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις το 2016

07.01.2016
Πριν προγραμματίσεις τις ετήσιες εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, μάθε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις πριν από την κάθε εξέταση αλλά και σε ποιες χρονικές περιόδους είναι καλύτερα να τις πραγματοποιήσεις.

Μήπως αυτή την περίοδο προγραμματίζεις τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο σε γυναικολογικές εξετάσεις ρουτίνας (τεστ Παπ, μαστογραφία) ή θέλεις να τσεκάρεις με μια γαστροσκόπηση τι ακριβώς συμβαίνει με τις περιστασιακές ενοχλήσεις στο στομάχι σου; Δες, λοιπόν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα των ειδικών, ποιες είναι οι καλύτερες εποχές του χρόνου για να κάνεις αυτές τις εξετάσεις, τι πρέπει να προσέξεις και τι να αποφύγεις πριν τις πραγματοποιήσεις αλλά και γιατί ο χειμώνας είναι η Νο 1 επιλογή για τις πλαστικές επεμβάσεις και η άνοιξη για να αρχίσεις δίαιτα!

Φθινόπωρο: Η καλύτερη εποχή για τεστ Παπ!

Επειδή πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο της γυναίκας με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευθούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ακόμα να εντοπιστούν κολπίτιδες και τραχηλίτιδες. Ο λόγος λοιπόν που η καλύτερη εποχή για την κλασική αυτή γυναικολογική εξέταση θεωρείται το φθινόπωρο (στις αρχές του) είναι γιατί το καλοκαίρι που έχει προηγηθεί κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις παραπάνω μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής. Έτσι έχεις ακόμα ένα λόγο τη συγκεκριμένη εποχή να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου.

Θυμήσου!

  • Για να διασφαλίσεις πιο ακριβή αποτελέσματα, προγραμμάτισε το τεστ Παπ την 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σου. Εάν πάλι ο κύκλος σου είναι άστατος και τύχει να συμπέσει με την ημερομηνία της εξέτασης, άλλαξε το ραντεβού.
  • Επίσης καλό θα είναι να αποφύγεις την κολπική πλύση για τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την εξέταση, καθώς και για ένα 48ωρο την ερωτική επαφή, τη χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα, αφρούς και ενδοκολπικές αλοιφές.

Οκτώβριος : Πάει «πακέτο» με τη μαστογραφία!

Η μαστογραφία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε εποχή. Ωστόσο επειδή ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνήθως είναι και ο μήνας που προγραμματίζονται οι περισσότερες μαστογραφίες και μάλιστα στο πλαίσιο ενός γενικότερου προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Και βέβαια σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία, η μαστογραφία αναφοράς όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια να ακολουθείται ετήσιος συγκριτικός μαστογραφικός επανέλεγχος, συμβουλεύει η δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Θυμήσου!

  • Προτού κλείσεις το ραντεβού σου για μαστογραφία, καλό είναι να γνωρίζεις ότι η μαστογραφία συνιστάται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου (μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου), εφόσον βέβαια υπάρχει έμμηνος ρύση.
  • Επίσης, απαγορεύεται να υποβάλλεσαι στην εξέταση αυτή γύρω στη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Ο λόγος είναι ότι επειδή ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία μπορεί η εξέταση να δώσει ψευδή ευρήματα.
  • Η εξέταση μπορεί να καταστεί ακόμα πιο αξιόπιστη αν δώσεις στο γιατρό τη δυνατότητα να συγκρίνει τις πιο παλιές ακτινογραφίες σας με τις καινούριες, για να δει τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει με την πάροδο του χρόνου.
  • Απόφυγε τη χρήση αποσμητικού (πούδρας, κρέμας ή αρώματος) την ημέρα της μαστογραφίας. Τα συστατικά τους ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Άνοιξη & φθινόπωρο: Γαστροσκόπηση για το στομάχι

Σύμφωνα με τις στατιστικές, μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων έχουν περιστασιακές και ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι, που χαρακτηρίζονται ως δυσπεψία ή καούρες, δύο εποχές το χρόνο. Κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε αυτές λοιπόν τις εποχές αποκαλύπτονται συνήθως τα έλκη αλλά και οι περισσότερες γαστρίτιδες, χάρη σε μια πολύ σημαντική εξέταση, τη γαστροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός μπορεί να δει μέσω κάμερας την κατάσταση του στομάχου.

Θυμήσου!

  • Η γαστροσκόπηση γίνεται κατά κανόνα πρωί και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία: εάν υποβληθείς σε αυτή την εξέταση δεν θα πρέπει να έχεις φάει τίποτα 6 ώρες πριν, αλλά ούτε και να έχεις πιει τίποτα τις προηγού­μενες 3 ώρες.
  • Αν πρόκειται να γίνει λήψη δείγματος για να διερευνηθεί η ύπαρξη ελικοβακτηριδίου, θα πρέπει επίσης να μην έχεις πά­ρει φάρμακα για το στομάχι τις τελευ­ταίες 10-15 ημέρες.

Να ξεκινήσω δίαιτα τώρα ή να περιμένω την άνοιξη;

Το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απριλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται η ιδανικότερη περίοδος για να ξεκινήσεις τη δίαιτά σου, λένε οι ειδικοί. Και αυτό γιατί το φως και η ζέστη σε βοηθούν να δραστηριοποιηθείς, επομένως είναι ευκολότερο να χάσεις βάρος. Επιπλέον, το αυξημένο φως επηρεάζει τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και δημιουργεί καλή διάθεση, οπότε είναι ευκολότερο να μπεις σε μια διαδικασία στέρησης, όπως είναι η δίαιτα. Αντίθετα, οι συνθήκες ζωής τις κρύες ημέρες του χειμώνα σε κλείνουν περισσότερο στο σπίτι, οπότε περιορίζονται οι δραστηριότητές σου και είναι δυσκολότερο να «κάψεις» τις θερμίδες.

Χειμώνας: Η καλύτερη εποχή για αισθητικές επεμβάσεις!

Η χειμερινή περίοδος είναι η Νο 1 επιλογή για τη διενέργεια ορισμένων επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής (όπως η αφαίρεση σπίλων, λιπωμάτων, ξανθελασμάτων και άλλων καλοηθών βλαβών) όσο και αυτή των μη επεμβατικών θεραπειών (botox, fillers κ.ά.).

Όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης: «Το βασικότερο πρόβλημα που οι συγκεκριμένες θεραπείες ή επεμβάσεις δεν ενδείκνυνται την καλοκαιρινή περίοδο είναι η αυξημένη ηλιοφάνεια και η επίδρασή της στη δημιουργία δύσμορφων ουλών. Οποιαδήποτε επέμβαση γίνει σε περιοχή εκτεθειμένη στον ήλιο παρουσιάζει μεγάλη πιθανότητα οι ουλές να ερεθιστούν, να πρηστούν και να κοκκινίσουν, συνεπώς αυτές οι επεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Με τον καυτηριασμό ενός καλοήθους σπίλου στο πρόσωπο, για παράδειγμα, υπό την επίδραση του ήλιου μπορεί να δημιουργηθεί δυσμορφία χειρότερη από τον ίδιο το σπίλο που υπήρχε αρχικά».


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157

Update: Ιανουάριος 2016