Μήπως έχω ορμονικό πρόβλημα;

04.02.2016
Εντόπισε στο σώμα σου ύποπτες ενδείξεις ορμονικών διαταραχών.

Σε τι κατάσταση είναι το δέρμα σου;

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ορμονικής μας κατάστασης…

Σχήμα και εμφάνιση προσώπου

Εάν το πρόσωπο είναι στρογγυλό, πρησμένο και με φουσκωμένα μάγουλα, το αίτιο ίσως είναι η υπερβολική κορτιζόλη. Αντίθετα, εάν είναι λεπτό και βαθουλωμένο, μπορεί να υπάρχει έλλειψή της. Γυναίκες με καλά επίπεδα ορμονών έχουν πιο συμμετρικό, πιο όμορφο και πιο φωτεινό πρόσωπο.

Ευρύ μέτωπο, οστεώδες πρόσωπο, μακρύ σαγόνι

Υποδηλώνουν επίπεδα αυξητικής ορμόνης υψηλότερα από το μέσο όρο. Η παθολογική υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης προκαλεί ακρομεγαλία, καρπιαίους πόνους, εφιδρώσεις, αμηνόρροια, υπέρταση, διαβήτη κ.ά.

Βαθουλωτά μάτια, βυθισμένες κόρες, μαύροι κύκλοι

Καταδεικνύουν φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια ή έλλειψη αλδοστερόνης, ιδίως δε εάν εμφανίζονται πρόωρες ρυτίδες μεταξύ μύτης και στόματος, διόγκωση βλεφάρων και προβλήματα ύπνου. Αν όμως συνυπάρχουν ξηρό δέρμα, αφηρημάδα και υπόταση, ίσως φταίει η έλλειψη αγγειοτασίνης.

Πρησμένα βλέφαρα

Σε συνδυασμό με ένα γενικά «φουσκωμένο» πρόσωπο, προβλήματα στα μαλλιά, εύθραυστα νύχια και έντονη υπνηλία, το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών ή/και αυτοάνοσα νοσήματα.

Δυσχρωμίες

Όταν το δέρμα του προσώπου παρουσιάζει δυσχρωμίες ή έχει αλλάξει εμφανώς χρώμα, ιδίως σε μύτη και πιγούνι, με ή χωρίς φαγούρα, μπορεί να υπάρχει ορμονική διαταραχή ή/και αλλεργική αντίδραση.

Επίμονη ακμή

Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων και κορτιζόλης υπερδιεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων παρατηρείται σε ασθένειες όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και η υπερπλασία των επινεφριδίων.

Υπερτρίχωση

Όταν έχει αντρική κατανομή (άνω χείλος, μάγουλα, σαγόνι, στήθος), μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις των ανδρογόνων ή υπερπαραγωγή τους.

Έντονη τριχόπτωση

Καταδεικνύει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και ανδρογόνων, ιδίως δε όταν συνυπάρχει με αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα.

Γήρανση επιδερμίδας, πρόωρες ρυτίδες

Τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν την ενυδάτωση και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, ενώ η αυξημένη κορτιζόλη καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο και το γερνάει ταχύτερα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 123

Update: Φεβρουάριος 2016.