Όλες οι νέες εξελίξεις της εξωσωματικής

23.02.2017
Ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας; Tι βελτιώνουν οι νέες τεχνικές της εξωσωματικής που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα και ποια είναι η τελευταία επανάσταση στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Είναι γεγονός ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση, που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 34 χρόνια, έχει οδηγήσει στη γέννηση εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Και βέβαια, όπως επισημάνθηκε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Παρελθόν, παρόν & μέλλον»: «Τα τελευταία χρόνια η εξωσωματική έχει κάνει αλματώδη βήματα σε νέες τεχνικές και εφαρμογές, δίνοντας λύσεις σε πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας». Τα επιτεύγματα δεν σταματούν εδώ. Ακόμα ένα βήμα είναι η εμβρυοσκόπηση. Διαβάστε λοιπόν περισσότερα γι’ αυτήν, αλλά και για τρεις ακόμα καινούργιες θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με μια ματιά

Μικρογονιμοποίηση (ICSI):

Όταν το πρόβλημα βρίσκεται στον άνδρα
Εάν το δείγμα σπέρματος δεν είναι «καλής ποιότητας», δηλαδή εμφανίζει μη φυσιολογικές τιμές στις παραμέτρους του (όγκος, αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφές), ή όταν έχει προηγηθεί αποτυχία γονιμοποίησης σε προηγούμενο κύκλο κλασικού IVF, τότε πραγματοποιείται μικρογονιμοποίηση ICSI, δηλαδή τοποθέτηση ενός σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο με τη βοήθεια μικροπιπέτας υπό τον έλεγχο του μικροσκοπίου.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Στο εργαστήριο επιλέγονται τόσα σπερματοζωάρια όσα και τα ωάρια της γυναίκας. Ο ειδικός βιολόγος εισάγει από ένα σπερματοζωάριο στο κάθε ωάριο με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου, εφοδιασμένου με μικροχειριστήρια και μικροεργαλεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η μέθοδος δίνει πολλές ελπίδες σε ζευγάρια που υπό άλλες συνθήκες θα κατέφευγαν σε τράπεζα σπέρματος. Τα ποσοστά γονιμοποίησης είναι μεγαλύτερα από 67%.

Εγκυμοσύνη με δωρεά ωαρίων:

Όταν το πρόβλημα βρίσκεται στη γυναίκα
Η τεκνοποίηση με τη μέθοδο αυτή απευθύνεται σε ζευγάρια που η γυναίκα είναι από 45-50 ετών, παρουσιάζει πρόωρη εμμηνόπαυση, μειωμένη λειτουργία ωοθηκών καθώς επίσης και καθ’ έξιν αποβολές και πολλαπλές αποτυχίες σε κύκλους εξωσωματικής.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Αφού βρεθεί η κατάλληλη δότρια (η οποία πρέπει να είναι ανώνυμη και μικρότερη των 35 ετών), γίνεται η λήψη των ωαρίων και την ίδια μέρα πραγματοποιείται η γονιμοποίηση με το σπέρμα του συντρόφου της ενδιαφερομένης. Τα έμβρυα που θα προκύψουν μεταφέρονται στην κατάλληλα προετοιμασμένη –με φαρμακευτική αγωγή– μήτρα της γυναίκας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλικία της γυναίκας που λαμβάνει τα ξένα ωάρια δεν παίζει ρόλο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Έχει βρεθεί ότι όταν τα ωάρια από νέες γυναίκες είτε εμφυτεύονται σε μήτρες γυναικών μικρής είτε μεγάλης ηλικίας, το ποσοστό επιτυχίας της εγκυμοσύνης ήταν το ίδιο.

Υαλοποίηση (Vitrification):
Μωρά από κατεψυγμένα ωάρια
Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να διατηρήσει στην κατάψυξη (στους -196o C), τα ωάριά της και να τα χρησιμοποιήσει όταν θέλει να αποκτήσει παιδί.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Τα ωάρια αποψύχονται, στη συνέχεια γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται στη μήτρα (ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα να καταψύχονται μόνο έμβρυα, δηλαδή γονιμοποιημένα ωάρια).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η συγκεκριμένη μέθοδος, μεταξύ άλλων, βοηθά να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ύστερα από γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Embryoscope:
Για την πιο ασφαλή αξιολόγηση των εμβρύων
Πρόκειται για πρωτοποριακό σύστημα (σχεδιασμένο για την παρακολούθηση των πρώτων σταδίων της εμβρυϊκής ανάπτυξης στην εξωσωματική γονιμοποίηση), το οποίο επιτρέπει στους εμβρυολόγους την ασφαλή αξιολόγηση των εμβρύων, καθώς και την επιλογή των βιωσιμοτέρων από αυτά.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Το Embryoscope είναι ένας ειδικός κλίβανος καλλιέργειας εμβρύων, που διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα για αυτόματη λήψη φωτογραφιών από τη στιγμή της γονιμοποίησης των ωαρίων έως και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Από τη λήψη φωτογραφιών που γίνεται σε προκαθορισμένα τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργείται ένα βίντεο (time-lapse video) που παρέχει στους εμβρυολόγους πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των εμβρύων στη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται ακόμη και για ζευγάρια με προηγούμενες αποτυχίες σε επίπεδο εμφύτευσης. Επίσης βοηθά στη γέννηση υγιών παιδιών, ιδίως από γονείς με βεβαρημένο ιστορικό κληρονομικότητας.

Χρήσιμες πληροφορίες

* Το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής ξεκινά από €1.700 και αυξάνεται ανάλογα με την τεχνική και το αν θα χορηγηθούν φάρμακα ή όχι. Τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης έως 4 προσπάθειες.

* Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 50 μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι περισσότερες είναι ιδιωτικές, αλλά λειτουργούν μονάδες και σε δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακά).

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ