Όταν η περίοδος έρχεται όταν... θυμάται

31.03.2017
Που οφείλεται η αμηνόρροια και το σημαντικότερο τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Αμηνόρροια είναι ο ιατρικός όρος που δηλώνει ότι μια γυναίκα δεν έχει περίοδο κάθε μήνα ή έχει ανά διαστήματα μεγαλύτερα των 6 μηνών. Εάν μια γυναίκα δεν έχει πια μηνιαίους κύκλους, αλλά προηγουμένως είχε, τότε λέγεται ότι έχει δευτεροπαθή αμηνόρροια. Εάν όμως δεν είχε ποτέ έμμηνους κύκλους, τότε η κατάσταση αναφέρεται ως πρωτοπαθής αμηνόρροια.

Τι μπορεί να φταίει: Για την πρωτοπαθή αμηνόρροια μπορεί να ευθύνονται προβλήματα γενετικά, ανατομικά, ενδοκρινικά, ενώ για τη δευτεροπαθή μπορεί να υπάρχουν επιπλέον λόγοι, όπως το στρες η κακή διατροφή, οι αυστηρές δίαιτες, η μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης, έπειτα από έναν τοκετό μπορεί να περάσουν και πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες πριν να ξεκινήσει και πάλι η κανονική σας περίοδος.

Τι να κάνετε: Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα αμηνόρροιας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ο γιατρός θα συστήσει ορμονικές και ακτινολογικές εξετάσεις και ανάλογα με τη διάγνωση, θα υποδείξει τη σχετική θεραπεία.

Προσοχή: Δυστυχώς, η αμηνόρροια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γυναικεία γονιμότητα, γι’ αυτό και πρέπει να ερευνάται εγκαίρως.