Κι όμως, το αντιηλιακό δεν είναι όσο αποτελεσματικό νόμιζες!

31.07.2018
Κι όμως, το αντιηλιακό δεν είναι όσο αποτελεσματικό νόμιζες!
Ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αντιηλιακά προϊόντα δε μας παρέχουν όση προστασία ισχυρίζονται ότι δίνουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντιηλιακό μας δίνει μόνο το 40 τοις εκατό της προστασίας που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, επειδή τείνουμε να μην βάζουμε αρκετό. Οι δοκιμές από το King's College του Λονδίνου έδειξαν ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 50, γίνεται κακό στο δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες επειδή βάζουμε μόνο μια πολύ λεπτή στρώση, η οποία δε δύναται να προσφέρει την απαράιτητη προστασία.

Οι κατασκευαστές βασίζουν τους δείκτες SPF των αντιηλιακών σε μια εφαρμογή προϊόντος 2mg για κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος. Αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι τείνουν να βάζουν μόλις 0,7mg ανά τετραγωνικό εκατοστό - μειώνοντας δραματικά την προστασία που τους παρέχεται.

Ο καθηγητής Antony Young, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Acta Dermato-Venereologica, δήλωσε: «Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ετικέτα και υποθέτουν ότι αυτή είναι η προστασία που τους παρέχεται χωρίς να σκέφτονται το πάχος της εφαρμογής. Υπερεκτιμούν την προστασία τους, μένουν για περισσότερη ώρα στον ήλιο και καίγονται».

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα εγκαύματα

Ο Young υποστηρίζει ότι για να προστατευόμαστε επαρκώς πρέπει να βάζουμε μισό κουταλάκι του γλυκού σε κάθε ώμο, στην περιοχή του κεφαλιού και στο λαιμό, ένα κουτάλι σε κάθε πόδι, στην πλάτη και στο μέτωπό. «Εάν μια γυναίκα θέλει να μείνει στον ήλιο όλη την ημέρα, πρέπει να βάλει αντιηλιακό τρεις φορές, που είναι περίπου 100ml προϊόντος. Για έναν άνδρα, είναι περίπου 120ml».

Ο ίδιος επίσης προτείνει να τοποθετούμε αντιηλιακό σε κάθε μέρος του σώματος δύο φορές διαδοχικά, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βάλει αρκετό και αφήνουμε απροστάτευτη καμία περιοχή.

Η Nina Goad, μέλος της βρετανικής ένωσης δερματολόγων, λέει πως: «Η έρευνα αυτή δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντικό να επιλέγουμε αντιηλιακά με SPF 30 ή περισσότερο. Θεωρητικά, ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 15 θα μπορούσε να είναι αρκετό, αλλά γνωρίζουμε ότι σε πραγματικές καταστάσεις, χρειαζόμαστε την πρόσθετη προστασία που προσφέρεται από ένα υψηλότερο SPF. Επίσης σημαντικό είναι να προστατευόμαστε με ρούχα και σκιά».