Στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Να πώς επηρεάζονται αργότερα τα μικρά κορίτσια

18.08.2018
Στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Να πώς επηρεάζονται αργότερα τα μικρά κορίτσια
Nέα έρευνα επισημαίνει τη σημαντική επιρροή μιας αγχωμένης εγκυμοσύνης

Τα κορίτσια μέχρι και δύο χρονών μπορούν να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, αν οι μητέρες τους είχαν περάσει έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μειώνει τη συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή, που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα στα νεογέννητα, σύμφωνα με γερμανική μελέτη. Αυτή η μειωμένη συνδεσιμότητα εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να προδιαθέσει τα μικρά κορίτσια σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Παρ'όλα αυτά, το ίδιο αντίκτυπο δεν παρατηρείτσι στη ψυχική υγεία των νεαρών αγοριών.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών «εσωτερικοποιούν» τα συναισθήματά τους περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διάβασε επίσης: Είσαι έγκυος; Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σου

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου, ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης σε 70 έγκυες γυναίκες. Οι γυναίκες παρείχαν δείγματα σάλιου πέντε φορές την ημέρα για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των πρώτων, μέσων και τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης τους. Σε ηλικίες τεσσάρων εβδομάδων, τα μωρά υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δύο χρόνια αργότερα, 45 από τις μητέρες των παιδιών αποκάλυψαν το πόσο συχνά τα παιδιά τους φαίνονταν λυπημένα, μοναχικά, ανήσυχα ή ντροπαλά, καθώς και το αν είχαν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Η συγγραφέας της μελέτης, Claudia Buss, δήλωσε: «Η υψηλή μητρική κορτιζόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με μεταβολές στη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου των νεογνών, επηρεάζοντας το πώς οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους».

Η αλλοιωμένη συνδεσιμότητα πραγματοποιείται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία συναισθημάτων, η οποία φαίνεται να οδηγεί τα παιδιά στο να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος δύο χρόνια αργότερα.

Ο John Krystal, συντάκτης του περιοδικού Biological Psychiatry, όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα, δήλωσε: «Πολλές διαταραχές διάθεσης και άγχους είναι περίπου δύο φορές πιο συχνές σε γυναίκες. Η έρευνα επισημαίνει έναν απροσδόκητο παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διάθεση και τις διαταραχές άγχους στις γυναίκες».