Λεύκανση του αιδοίου: Πόσο ασφαλές είναι το παράξενο αυτό trend

11.12.2018
Λεύκανση του αιδοίου: Πόσο ασφαλές είναι το παράξενο αυτό trend
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται

Σύμφωνα με το αγγλικό site Refinery29 «ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει υπηρεσίες λεύκανσης του δέρματος της ευαίσθητης περιοχής (γνωστές λιγότερο ευφημιστικά ως «λεύκανση του κόλπου») προκειμένου να αφαιρέσουν μόνιμα τους σκοτεινότερους χρωματισμένους ιστούς στην περιοχή». Και ενώ η δερματολόγος Shari Marchbein, από τη Νέα Υόρκη, λέει στο Allure ότι η τάση είναι πιο δημοφιλής στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, φαίνεται ότι η λεύκανση του αιδοίου έχει γίνει της μόδας στις Η.Π.Α.

Διάβασε επίσης: New Year' s Resolutions: 3 εύκολα βήματα για να αγαπήσεις τη ζωή σου ξανά

Πέρα όμως από τη μόδα πρέπει να δούμε και κατά πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι θεραπείες. Τι λένε λοιπόν οι γιατροί; Πώς λειτουργεί ο... «φωτισμός» του κόλπου;

Όπως και να αποκαλούνται οι συγκεκριμένες μέθοδοι που πραγματοποιούνται από πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους ή γυναικολόγους, υπόσχονται να «διορθώσουν τον αποχρωματισμό των γεννητικών οργάνων» μετά από μερικές μόνο χημικές θεραπείες ή λέιζερ. Αλλά η λέξη «αποχρωματισμός» που χρησιμοποιούν, υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά με το χρώμα, και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

Όχι μόνο αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα εκεί όπου δεν υπάρχει κανένα αλλά ενδέχεται να ασκήσει επιπλέον αδικαιολόγητη πίεση σε γυναίκες με τα πιο σκούρα δέρματα, οι οποίες δεν είναι μόνο πιο επιρρεπείς σε υπερχρωματισμό, αλλά βιώνουν επιπλέον και το ενοχλητικό «marketing» που πιέζει στην ουσία τους έγχρωμους ανθρώπους να «ανοίξουν» το χρώμα του δέρματός τους .

«Δεν υπάρχει κάποιο κοινό χρώμα στο αιδοίο αλλά, όπως το μέγεθος και το σχήμα, έτσι και το χρώμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο» λέει η Marchbein στο Allure. Δεν είναι ασυνήθιστο για το αιδοίο να είναι πιο σκούρο από το δέρμα δίπλα του λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εφηβεία».

Αυτό το διάβασες; 5 τρόποι με τους οποίους η γυμναστική επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή

Η Mary Rosser, επίκουρος καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και γιατρός στο Columbia University Medical Center, υποστηρίζει ότι μια ξαφνική αλλαγή στο χρώμα η οποία συνδυάζεται με ενόχληση, μπορεί να αποκαλύψει ένα ιατρικό πρόβλημα, στην ουσία, όμως, συμφωνεί με την Marchbein για το ευρύ φάσμα πιθανών αποχρώσεων του αιδοίου. «Ανάλογα με την εθνικότητα ενός ατόμου, το χρώμα μπορεί να είναι ροζ και μοβ έως καφέ», λέει.

Προς τι όλο το ενδιαφέρον, λοιπόν;

Έτσι, αφού σχεδόν όλα τα χρώματα στο αιδοίο θεωρούνται φυσιολογικά, τι οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν ανάλογες θεραπείες λεύκανσης; Τουλάχιστον μία από τις κλινικές που προσφέρουν τις θεραπείες (οι οποίες κυμαίνονται από περίπου 150 έως 350 δολάρια ανά συνεδρία) αναφέρει ότι η επιθυμία για λεύκανση του αιδοίου δεν αποκλείεται να προέρχεται από επιρροές από τη βιομηχανία των πορνό βίντεο. Αλλά και από τις πιο συμβατικές ταινίες, που όμως δείχνουν όλο και περισσότερο γυμνό, επηρεάζοντας, έτσι και τις αντιλήψεις των θεατών για το σώμα τους. Για όλα τα σημεία του σώματός τους. Και τα πιο κρυφά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους γιατρούς;

Αν και η ίδια η Marchbein δεν πραγματοποιεί, ούτε συνιστά τέτοιου είδους θεραπείες, εξηγεί ότι εκείνοι που το κάνουν χρησιμοποιούν χημικούς λευκαντικούς παράγοντες παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης υπερχρωματοποίησης σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η υδροκινόνη και το κοζικό οξύ. Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιούν λέιζερ που βοηθά γενικότερα στη λεύκανση του δέρματος. Η ίδια πάντως δεν είναι... οπαδός.

«Η χρήση λευκαντικών κρεμών για να 'ανοίξει' το δέρμα ή τα λέιζερ για την απομάκρυνση της χρωστικής είναι αμφότερα ιατρικώς περιττά και θα μπορούσαν να έχουν βλαβερές παρενέργειες για τον ευαίσθητο ιστό του αιδοίου», λέει η Marchbein, αναφέροντας ως παρενέργειες το κάψιμο, τις φουσκάλες, τις αλλεργικές αντιδράσεις και την ερυθρότητα.

Διάβασε επίσης: 9 βραδινές συνήθειες που καταστρέφουν τη μέρα σου

Το συμπέρασμα;

Η απόφαση να ακολουθήσετε οποιαδήποτε κοσμητική διαδικασία - συμπεριλαμβανομένου του «φωτισμού» του κόλπου - είναι εξ ολοκλήρου δική σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε ειλικρινά γιατί θέλετε να κάνετε την αλλαγή, ειδικά όταν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και μεγάλες αντιδράσεις από πολλούς γιατρούς παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον σε ενδιαφέρει σοβαρά το θέμα, ο μόνος κατάλληλος να σου δώσει την απαραίτητη συμβουλή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι ο γιατρός σου, στον ποιο θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα.

Ν. Μ.