Ζυγίζεσαι σωστά: Τα 7 πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις

03.05.2019
Ζυγίζεσαι σωστά: Τα 7 πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται συχνά, είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος από εκείνους που ζυγίζονται σπάνια ή καθόλου. Αλλά ακόμα και είσαι τακτική με το ζύγισμά σου, είναι πιθανόν να κάνεις κάποια λάθη που μπορεί να δώσουν λανθασμένο αποτέλεσμα (συνήθως προς τα πάνω). Δες παρακάτω ποια είναι τα συχνά λάθη που μπορεί να κάνεις και πώς να τα διορθώσεις.

1. Ζυγίζεσαι μετά το ντους

Το βάρος σου κυμαίνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σου και τι τρως. Έτσι, ενώ ίσως ήδη γνωρίζεις ότι είναι καλύτερο να ζυγίζεσαι το πρωί - προτού να φας ή να χρησιμοποιήσεις το μπάνιο - θα πρέπει επίσης να προσθέσεις μια ακόμα παράμετρο στη λίστα: πριν το ντους.
«Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα και απορροφά εύκολα το υγρό», λέει στο goodhousekeeping ο Δρ Keith Kantor, κορυφαίος διατροφολόγος και διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος NAMED για τον Μετριασμό της Διατροφικής Εξάρτησης. «Μετά από μια βουτιά ή ένα ντους, το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει 1 με 3 φλιτζάνια νερό, αυξάνοντας το πραγματικό σου βάρος κατά μερικές εκατοντάδες γραμμάρια».

2. Δεν υπολογίζεις τον εβδομαδιαίο μέσο όρο σου

Θα μπορούσε να βοηθήσει με το άγχος που περιβάλλει τη ζυγαριά, αλλά το ζύγισμα μόνο μία φορά το μήνα ή ακόμα και μία φορά την εβδομάδα δεν είναι ιδανικό. Αντ 'αυτού, ο Δρ. Spencer Nadolsky, ένας ιατρός παχυσαρκίας της RP Health, ενθαρρύνει τους ασθενείς να εξετάζουν τους εβδομαδιαίους μέσους όρους για να αποτρέψουν το άγχος που σχετίζεται με το βάρος.
«Εάν για κάποιο λόγο έχεις μια πρόσκαιρη ανοδική διακύμανση του βάρους και έχεις απώλειες στα υπόλοιπα ημερήσια βάρη, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το μέσο εβδομαδιαίο βάρος», υποστηρίζει ο Nadolsky.

3. Χρησιμοποιείς μια ζυγαριά που δεν υπολογίζει όλα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία

Μπορείς στις μέρες μας να βρεις μια ζυγαριά που είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής σου. Υπάρχουν ζυγαριές που έχουν λειτουργία γυμναστικής που σου επιτρέπει να επιλέξεις το ρυθμό της γυμναστικής σου, πράγμα που βοηθά τη ζυγαριά να συντονίζει τις αναγνώσεις της ανάλυσης του σώματός σου.
Επιπλέον, σε ζυγαριές μπορείς να δεις πέντε διαφορετικές μετρήσεις, όπως το βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, το ποσοστό του σωματικού νερού, την πυκνότητα οστικής μάζας και το ΔΜΣ.

4. Η ζυγαριά σου βρίσκεται σε λάθος επιφάνεια

Μπορεί να ονομάζεται ζυγαριά μπάνιου, ωστόσο, τα περισσότερα μπάνια έχουν δάπεδο που είναι κατασκευασμένο από πλακάκι, το οποίο είναι ένα πρόβλημα.
«Αν μια ζυγαριά είναι σε χαλί, ανομοιόμορφο πλακάκι ή ξύλο μπορεί να φαίνεται ότι έχει βαθμονομηθεί με λάθος τρόπο», λέει ο Kantor. Μια επίπεδη, σκληρή επιφάνεια είναι ιδανική για σωστή ανάγνωση.

5. Τρως μεγάλες ποσότητες νατρίου πριν ζυγιστείς

Η κατανάλωση τροφών υπερβολικής περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να σου προκαλέσει κατακράτηση περισσότερων υγρών από το φυσιολογικό, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες από τις συνήθεις μετρήσεις, αν, για παράδειγμα, έφαγες ένα αλμυρό γεύμα πριν κοιμηθείς, λέει ο Kantor.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα έτοιμα τρόφιμα, τις σούπες, τα τηγανισμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον ή το λουκάνικο», λέει. «Τα Κινέζικα, Ιαπωνικά ή Ταϊλανδέζικα τρόφιμα θα σας προκαλέσουν επίσης φούσκωμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο των σαλτσών που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα τρόφιμα».

6. Η οθόνη της ζυγαριάς σου είναι πολύ δύσκολη για ανάγνωση

Οι ημέρες των αναλογικών ζυγαριών όπου δυσκολευόσουν να δεις το βάρος σου, έχουν περάσει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και σε πολύ χαμηλές τιμές, ψηφιακές ζυγαριές με σαφείς και συνοπτικές αναγνώσεις αριθμών.

7. Δεν λαμβάνεις υπ όψη τον κύκλο της εμμηνόρροιας σου

Αν είναι αυτή η εποχή του μήνα όπου βλέπεις μια ξαφνική αύξηση στη ζυγαριά, μην τρομάζεις: «Οι γυναίκες κατακρατούν περισσότερα υγρά πριν ξεκινήσει ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως τους», λέει ο Kantor. «Υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών που μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους έως και 3,5 κιλά».