Πόσο χυμό πίνεις την ημέρα; Πρόσεχε γιατί μπορεί να κάνεις κακό αντί για καλό

08.06.2019
Πόσο χυμό πίνεις την ημέρα; Πρόσεχε γιατί μπορεί να κάνεις κακό αντί για καλό
Παν μέτρον άριστον και εδώ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συσκευασμένοι χυμοί των φρούτων είναι υγιεινοί. Αυτό όμως που αποδεικνύεται είναι ότι είναι εξίσου ανθυγιεινοί όπως και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατα μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Emory μετά από δεδομένα που ανέλυσε για να καθορίσει τις σχετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης χυμού στη διάρκεια ζωής των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων.

Διάβασε επίσης: Smoothie time! Ώρα να δοκιμάσεις τον χυμό της Adriana Lima για λαμπερό δέρμα

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα σύνολο δεδομένων που συλλέχτηκαν από τους REGARDS (The REasons for Geographic And Racial Differences in Stroke - Οι λόγοι γεωγραφικών και φυλετικών διαφορών στο εγκεφαλικό επεισόδιο) και ερεύνησαν 13.440 ενήλικες σε διάστημα έξι ετών. Τα άτομα ήταν 45 ετών ή μεγαλύτερα στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία ήταν 64 ετών.

Από τους συμμετέχοντες, το 71% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και 1.168 πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης: από αυτούς τους θανάτους οι 168 αποδόθηκαν σε στεφανιαία νόσο και οι υπόλοιποι 1.000 σε άλλες αιτίες.

Αναλύοντας τα δεδομένα του REGARDS, η ομάδα της Emory συνέκρινε τα σχετικά ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων που έπιναν μία ημερήσια δόση 340 γραμμαρίων ή λιγότερο, από επεξεργασμένους χυμούς φρούτων με αυτούς που έπιναν περισσότερες από μία μερίδες.

Συνέκρινε επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων που έπιναν αυτές τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσότητες συσκευασμένου χυμού και ζαχαρούχων ποτών και ανέλυσε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κάθε επιπλέον ημερήσιας μερίδας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Τα άτομα που έπιναν τακτικά γλυκά ποτά, συμπεριλαμβανομένου του «100% χυμού φρούτων», είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η κατανάλωση σε καθημερινή βάση, 340 γραμμαρίων αύξησε από μόνη της αυτές τις πιθανότητες.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε το χυμό ως ζαχαρούχο ποτό» δήλωσε στο Considerable, ο συγγραφέας της μελέτης Jean Welsh, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Emory. «Ο χυμός είναι ζάχαρη και νερό. Υπάρχουν μερικές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι βασικά ένα ζαχαρούχο ποτό».

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ποσότητα χυμού που καταναλώνουν».

Ολόκληρα τα φρούτα ή τα στυμμένα φρούτα, είναι πολύ καλύτερα και δεν έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, ανέφεραν οι ερευνητές.