Τρίτος Οίκος της Επικοινωνίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

10.05.2016
Ο Marc Edmund Jones είπε ότι η αστρολογία είναι «η μελέτη της σχέσης των πάντων με το καθετί». O τρίτος Οίκος είναι η οργάνωση αυτής της σχέσης και ονοματίζει καθετί που δεν είναι ο εαυτός μας.

Γιώργος Πανόπουλος (fb/www.cosmictelegram.gr)

Στον Πρώτο Οίκο έχουμε την επίγνωση του εαυτού μας, ενώ στο δεύτερο Οίκο έχουμε την ψυχολογική κρίση του εαυτού για τον εαυτό: Σε αυτούς τους δύο Οίκους μαθαίνουμε τους συσχετισμούς υποκειμένου/αντικειμένου. Στον τρίτο αυτός ο συσχετισμός πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, ξεφεύγει από τα όρια του σώματος και αρχίζουμε να εξερευνούμε τις δυνατότητες του μυαλού. Εδώ έχουμε την αναλυτικότητα που μας επιτρέπει την ταξινόμηση των πληροφοριών και τη σύνθεσή τους ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω μας.

Ο τρίτος Οίκος συμβολίζει λοιπόν τη μάθηση σε κοινωνικό και διανοητικό επίπεδο. Περιέχει όλες τις φόρμες με τις οποίες ανταλλάσσουμε πληροφορίες, τις επικοινωνιακές μας ικανότητες, τα μεταφορικά μέσα, το εμπόριο, τα media. Όσοι έχουν έντονη έμφαση στον τρίτο τους Οίκο με πλανήτες εκεί διαθέτουν μια βαθιά και πολλές φορές ακόρεστη ανάγκη για επικοινωνία, για πληροφορίες, για γνώση και πολλές φορές έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να επικοινωνούν και να δημιουργούν επαφές με διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους σε εμπειρία, ενδιαφέροντα και απόψεις. Εννοείται βεβαίως ότι πάντα χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας και την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των πλανητών.

Ο 3ος Οίκος σχετίζεται με το σημείο της ανάπτυξής μας κατά το οποίο αρχίζουμε να μπουσουλάμε και μαθαίνουμε να περπατάμε, να στεκόμαστε όρθιοι. Πρόκειται για τις πρώτες μας προσπάθειες για αυτονομία και ανεξαρτησία. Ξεκινά η εποχή της εξερεύνησης και της γλώσσας, αρχίζουμε να ονοματίζουμε το περιβάλλον. Ταυτόχρονα αρχίζει και ο εκπολιτισμός -η συμμόρφωση, η κοινωνικοποίηση, η οριοθέτηση. Μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί, να πούμε αυτές τις λέξεις κι όχι άλλες «κακές», αρχίζουν οι ερωτήσεις, υπάρχουν πράγματα που σχετίζονται με άλλα πράγματα! Η ατομικότητα κατορθώνεται μέσα από την εκμάθησης της γλώσσας: «τα όρια τής γλώσσας μου ορίζουν τα όρια τού κόσμου μου». Για πρώτη φορά αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα από τον φυσικό κόσμο, το σώμα μας, τα αντικείμενα και την ύλη υπάρχει και ένας αόρατος κόσμος ιδεών, συμβόλων και σχετικότητας.

Επικοινωνία
Στις μέρες μας ακούμε και διαβάζουμε πολλά για τη σημασία της επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους, σε δάσκαλους και μαθητές, σε γονιό και παιδί, μεταξύ προϊσταμένων και υπαλλήλων, ανάμεσα στα διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας, ανάμεσα σε δύο χώρες, στην εξουσία και τους πολίτες. Σε διαπροσωπικό επίπεδο, εάν νιώθετε ότι κάποιος δεν συντονίζεται μαζί σας, ότι δεν καταλαβαίνεστε ή αισθάνεστε ότι παρεμβαίνουν παράσιτα στην επικοινωνία μεταξύ σας, τότε κοιτάξτε τον δικό σας τρίτο Οίκο καθώς και αυτόν του άλλου.

Ο τρίτος δείχνει πώς αντιλαμβάνεσαι την επικοινωνία και τον διάλογο, πού δίνεις έμφαση και πού χάνεις το ενδιαφέρον σου, πώς μεταχειρίζεσαι τις λέξεις, πώς έχεις διαμορφώσει την οπτική σου, πόσο ελαστικός και ανοιχτός είσαι στις απόψεις των άλλων. Ο Τοξότης, π.χ., στην ακμή του τρίτου Οίκου ή ο Δίας στον τρίτο Οίκο συνήθως είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενθαρρύνοντας το συνομιλητή να εκφραστεί, ενώ ο Σκορπιός στην αρχή του τρίτου Οίκου ή ο Πλούτωνας μέσα σε αυτόν μπορεί να είναι επιφυλακτικός, να κρύβει σημαντικά πράγματα, να μην ανοίγεται στη συζήτηση και να αποθαρρύνει τον συνομιλητή του. Ο σαρκασμός και ο κυνισμός του Σκορπιού μπορεί να δημιουργήσει τείχος στην επικοινωνία, δημιουργώντας αίσθηση αποκλεισμού. Αντιθέτως, η αισιοδοξία και η θετικότητα του Τοξότη δημιουργεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που τον εξελίσσουν. Από την άλλη πλευρά ο Τοξότης/Δίας στον τρίτο Οίκο μπορεί να είναι δογματικός, απόλυτος, ισχυρογνώμων, κάποιος που δεν αφήνει τον άλλο να σταυρώσει λέξη, ενώ ο Σκορπιός/Πλούτωνας κάποιος που διαθέτει την ικανότητα να βλέπει κάτω από την επιφάνεια, που ξέρει το βάρος των λέξεων, που ακούει προσεκτικά και μπορεί να λειτουργήσει σαν σύμβουλος. Ο Ζυγός/Ταύρος στον τρίτο Οίκο, ή η Αφροδίτη σε αυτόν τείνει στη διαλλακτικότητα, στην εξισορρόπηση, στη σύνθεση των αντιθέτων, στη χρυσή τομή, στον κοινά αποδεκτό συμβιβασμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντέξει δυσαρμονία και διαφωνίες ή ένταση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υποχωρεί προς χάρη της ηρεμίας και να δυσφορεί. Ο Αιγόκερως στον τρίτο Οίκο ή ο Κρόνος μέσα σε αυτόν δημιουργεί διστακτικότητα στην επικοινωνία, σοβαρότητα στη διατύπωση της άποψης, εμποδίζει τον αυθορμητισμό, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει οργανωτικότητα και ανάγκη οι απόψεις και οι ιδέες να έχουν πρακτική εφαρμογή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν και τις δύο πλευρές κάθε ζωδίου, οπότε είναι ζήτημα συνειδητότητας και συνειδητοποιήσεων η προσπάθεια να κρατηθούμε στη θετική έκφραση του τρίτου Οίκου μας. Να θυμόμαστε επίσης ότι αφού η επικοινωνία είναι τόσο σημαντική, κάθε αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας μας σηματοδοτεί και μια έντονη στροφή, εξέλιξη, αναβάθμιση στις σχέσεις μας.

Καθημερινότητα
Ο τρίτος Οίκος κυβερνά την καθημερινότητα με τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε και τις διανοητικές δραστηριότητες, όχι στην κατανόηση της φιλοσοφίας ή δύσκολων βιβλίων (αυτά είναι 9ος), αλλά πώς διεκπεραιωνόμαστε στην κάθε μέρα. Κάποιος με Ιχθύς/Ποσειδώνα στον τρίτο πιθανόν να μη θυμάται πού παρκάρισε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του, να ξεχνάει διευθύνσεις ή να χάνεται πηγαίνοντας κάπου για πρώτη φορά, ενώ μπορεί αντιθέτως και με μεγάλη άνεση κατά τη διάρκεια του πρωινού ντους να του έρθει η λύση στο πρόβλημα που είχε ή σε μια έκλαμψη να πει «ναι, μωρέ αυτό τελικά πρέπει να γίνει-», ή «αυτό σημαίνει...».

Μπορούμε να προσθέσουμε στις σημασίες του 3ου Οίκου λέγοντας ότι αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε με τον περιβάλλον και ειδικότερα με όσους είναι κοντά μας σε καθημερινή βάση, ή με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί. Αυτή η οπτική είναι διαφορετική από τη φύση του Ωροσκόπου ή Πρώτου Οίκου, που μιλά για την εντύπωση που κάνουμε στον περίγυρό μας κι όχι για το πώς σχετιζόμαστε με ένα δεδομένο κοινωνικό περιβάλλον. Ο Πρώτος Οίκος, όπως είδαμε, μιλά για τις πρώιμες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε, αλλά ο τρίτος μάς δίνει σημαντικότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των πρώτων μας χρόνων.

Ο 3ος Οίκος σχετίζεται επιπλέον με τα μικρά ταξίδια, τις εκδρομές, τις σκέψεις και όλα τα είδη της επικοινωνίας. Να σημειώσω ότι μιλάμε αποκλειστικά για μικρά ταξίδια κι όχι για διακοπές, περιπέτεια, αναζήτηση ή εξερεύνηση. Ο τρίτος Οίκος μιλά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, το είδος της επικοινωνίας που έχουμε ή εκτιμούμε στους άλλους, τη σχέση μας με τον λόγο -γραπτό και προφορικό. Ο τρίτος περιέχει τη βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή μας και τους δάσκαλους/καθηγητές που είχαμε σε αυτήν τη φάση της ζωής μας.

Κατώτερος Νους και Λόγος
Η παραδοσιακή επεξήγηση του τρίτου Οίκου ως «κατώτερου νου» προτείνει έναν εσωτερικό, προσωπικό και ψυχολογικό συμβολισμό. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «κατώτερο νου;». Μιλάμε για τον «συγκεκριμένο νου», σε αντίθεση με τον «αφηρημένο νου», που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του συμμετρικά απέναντι Ένατου Οίκου. Η «συγκεκριμένη σκέψη» αναφέρεται στην επιφανειακή σκέψη, ενώ η «αφηρημένη σκέψη» σχετίζεται με την εις βάθος σκέψη. Η συγκεκριμένη σκέψη σχετίζεται με τα γεγονότα, ενώ η αφηρημένη σκέψη ψάχνει κάτω από τα γεγονότα και αντιλαμβάνεται, κατανοεί τα πολυσύνθετα νοήματα. Η αφηρημένη σκέψη βασίζεται στις ιδέες, ενώ αντίθετα η συγκεκριμένη σκέψη βασίζεται στην απτή πραγματικότητα.

Ο 3ος Οίκος σχετίζεται με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο οποίο γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Επίσης, για την επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την πρόκληση ελεγχόμενης συμπεριφοράς αλλά και τη δευτερογενή ερμηνεία της συμπεριφοράς.

Ο λειτουργία του «νου» του τρίτου Οίκου σχετίζεται με τη γλώσσα. Μιλώντας εξασκείς μια λειτουργία του τρίτου Οίκου -μπορείς επιλέξεις τις λέξεις που θέλεις και να τις χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις. Φυσικά μπορεί να ισχύει και το ότι δεν έχεις συνείδηση, δεν είσαι συνειδητός στη συμπεριφορά σου και τις λέξεις που διαλέγεις. Ο λόγος σου μπορεί να ακολουθεί μοτίβα που χρησιμοποιείς μια ζωή, κατ’ εξακολούθηση, χωρίς να αναρωτιέσαι το πώς και γιατί. Ο τρίτος Οίκος σχετίζεται με το επίπεδο του μυαλού που συνήθως λειτουργεί ασυνείδητα, σαν αυτόματος πιλότος, αλλά που μπορεί να γίνει συνειδητό.

Η επικοινωνία είναι το τεράστιο θέμα του τρίτου Οίκου. Όπως συμβαίνει με την εκπαίδευση των μυών, όπου μαθαίνεις να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο συνειδητά και ύστερα από λίγο οι κινήσεις γίνονται ασυνείδητα, αντανακλαστικά, από κεκτημένη ταχύτητα, έτσι και η χρήση της γλώσσας είναι κατά κύριο λόγο ασυνείδητη. Όταν παραγγέλνεις, όταν βλέπεις για πρώτη φορά κάποιον δεν χρειάζεται να κάνεις ιδιαίτερη προσπάθεια στον χειρισμό της γλώσσας, υπάρχει ένα τυπικό που έχεις μάθεις και το χρησιμοποιείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Η επικοινωνία είναι ένας τρόπος να συνδεθείς με το περιβάλλον, όπως και για να διεκπεραιωθείς με την τρέχουσα πραγματικότητα γύρω σου. Όταν η επικοινωνία περιέχει ιδέες, διεύρυνση της συνειδητότητας, διαφορετικές εκλεπτυσμένες οπτικές γωνίες ή προωθεί πιο εξελιγμένες επαφές, τότε μιλάμε για τομείς που ανήκουν στον Ένατο Οίκο.

Με τον τρίτο Οίκο να συνδέεται με τον λόγο και τις καθημερινές δραστηριότητες, οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτό τον Οίκο είναι εμφανείς στη ζωή μας είτε μέσα από την ενεργητική φύση του Ήλιου ή του Άρη είτε μέσα από την παθητικότητα (Κρόνος). Οι «θηλυκοί» πλανήτες που σχετίζονται με τον 3ο Οίκο μπορεί να φαίνεται ότι δεν ταιριάζουν επιφανειακά με τον «αρσενικό» αυτό Οίκο, που περιλαμβάνει εξωτερική δράση και λογική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Η Σελήνη και η Αφροδίτη λειτουργούν άνετα στον τρίτο Οίκο, προσδίδοντάς του συναισθηματικές αποχρώσεις ή αισθητική κομψότητα που χαλαρώνουν και ζεσταίνουν έναν Οίκο ο οποίος βασικά είναι ψυχρός, αναλυτικός και κλίνει προς τις διανοητικές συγκρίσεις.

Οι εξωτερικοί αργοί πλανήτες, από την άλλη, παρέχουν μια χτυπητή αντίφαση στον πραγματιστικό και υλικό κόσμο του τρίτου. Περιμένουμε αντισυμβατικότητα από κάποιον που έχει Ουρανό στον γενέθλιο 3ο του Οίκο, όπως έντονη αίσθηση της σύνδεσης όλων με όλα κάποιου με Ποσειδώνα ή σκοτεινές, υπόγειες αναλύσεις σε κάποιον με Πλούτωνα εδώ.

Πως βρίσκετε τον Τρίτο Οίκο

Ο τρίτος Οίκος είναι το δεύτερο ζώδιο μετά τον ωροσκόπο σας. Αν, π.χ., έχετε ωροσκόπο Κριό, ο τρίτος Οίκος σας είναι στο ζώδιο του Διδύμου.

Τα αδέλφια μας
Ένα από το πρώτα πράγματα που συνειδητοποιούμε στο άμεσο περιβάλλον όταν είμαστε μικροί είναι τα αδέλφια μας, αν έχουμε. Ο τρίτος Οίκος δηλώνει τη σχέση μας με αυτά όπως και με τους θείους, τις θείες, τα ξαδέλφια, του γείτονες κ.λπ. Εννοείται ότι η μητέρα και ο πατέρας υπάρχουν επίσης, αλλά είναι τόσο σημαντικοί που υπάρχουν Οίκοι οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με αυτούς (4ος/10ος).

Το ζώδιο και οι πλανήτες που πιθανόν υπάρχουν στον 3ο δείχνουν τη φύση της σχέσης ανάμεσα σε μας και τον αδελφό ή την αδελφή μας. Μπορεί να έχουμε μια ακριβή και εύστοχη περιγραφή τους ή από την άλλη μπορεί τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το ζώδιο ή οι πλανήτες στον 3ο Οίκο να αποτελούν δικές μας προβολές πάνω σε αυτούς. Ο Κρόνος στον τρίτο, π.χ., μπορεί να σηματοδοτεί δυσκολίες και συγκρούσεις στη σχέση με έναν αδελφό, ή μπορεί να βλέπουμε αυτό τον αδελφό ή την αδελφή μας σαν κάποιον απόμακρο, αυστηρό, που επιβάλλει κανόνες και περιορισμούς, ή μπορεί το παγωμένο, αυστηρό κομμάτι του εαυτού μας να το προβάλλουμε σε αυτόν. Μια πολύ γνωστή στην ψυχολογία αρχή λέει ότι πολλές φορές προβάλλουμε στους άλλους κομμάτια του εαυτού μας που δεν μπορούμε οι ίδιοι να αφομοιώσουμε ή δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας. Βρίσκοντας ένα κομμάτι μας ψυχρό το προβάλλουμε στον αδελφό μας στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρώντας τον ψυχρό και απόμακρο.

Συναισθηματικά και ψυχολογικά μοτίβα που αναπτύξαμε με τα αδέλφια μας -ανταγωνισμός, αδελφός που μας καταπίεζε και μας επιβαλλόταν, το είδος της συμπεριφοράς των γονιών στο κάθε παιδί ξεχωριστά, το φύλο των παιδιών, οι συνθήκες ανατροφής και το περιβάλλον- αποκαλύπτονται σε αυτόν τον Οίκο, επαναλαμβάνονται αργότερα και διαμορφώνουν τις σχέσεις μας με τους γονείς, τον σύζυγο, τους συναδέλφους, τους διευθυντές και τους φίλους στην ενήλικη ζωή μας. Μπορεί να έχεις Σκορπιό/Πλούτωνα στον 3ο Οίκο κι αυτό να σημαίνει ότι ζηλεύεις ή ανταγωνίζεσαι τον αδελφό σου, ή Ζυγό/Αφροδίτη που σημαίνει ότι τον/την εκτιμάς και μπορείς να συνδιαλλαγείς εύκολα μαζί του. Ένα μοναχοπαίδι που λαχταρούσε έναν αδελφό ή μια αδελφή ή έχει έναν φανταστικό φίλο μπορεί να έχει στην ακμή του τρίτου Ιχθύς ή Ποσειδώνα στον τρίτο Οίκο.

Τα αδέλφια, οι γείτονες και οι συγγενείς δύσκολα συνδέονται με τον «κατώτερο νου» κι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό πρόβλημα στην αστρολογία. «Ο τρίτος Οίκος δεν δείχνει τα πραγματικά μας αδέλφια ή τους συγγενείς, αλλά κάτι που έχουν κοινό μεταξύ τους, ότι δηλαδή είναι όλοι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας με τους οποίους σχετιζόμαστε λίγο έως πολύ αυτόματα. Οι σχέσεις μας με αυτούς δεν είναι συνειδητές ούτε τους έχουμε επιλέξει, όπως επιλέγουμε συντρόφους στον 7ο Οίκο ή τους φίλους του 11ου Οίκου. Είναι εκεί ως κομμάτια του κόσμου μας», λέει ο Robert Hand. Σε αυτή την άποψή συμφωνεί και ο Bill Herbst: «Τα αδέλφια, οι συγγενείς και οι γείτονες ανήκουν στον τρίτο Οίκο ως μέρος του άμεσου περιβάλλοντός μας, με τους οποίους αισθανόμαστε οικειότητα και συνδεόμαστε λόγω της φυσικής εγγύτητας. Ο γενικός τόνος της σχέσης μας με τα αδέλφια ή τους γείτονες μπορεί να υπάρχει εδώ, αλλά ειδικότερα οι σχέσεις μας με έναν συγκεκριμένο αδελφό, συγγενή ή γείτονα περιλαμβάνει πολλές άλλες πλευρές του γενέθλιου χάρτη».

Σαν επίλογος
Ο Howard Sasportas, θέλοντας να δώσει την ουσία του 3ου Οίκου, διηγήθηκε μια ινδιάνικη ιστορία. «Μια ομάδα ανθρώπων προχωρά σε μια πόλη μετά τη δύση του ηλίου, ώσπου πέφτουν επάνω σε κάτι που μοιάζει με τεράστιο φίδι. Δημιουργείται αναταραχή, καλούν υπεύθυνους, την αστυνομία ακόμα και ασθενοφόρα. Ύστερα διαλύονται. Ο ήλιος ανατέλλει όπως πάντα το επόμενο πρωινό και όπως χαράζει συνειδητοποιούν ότι αυτό που νόμιζαν για φίδι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι σχοινί στο πεζοδρόμιο. Όλη αυτή η τρέλα για μια ένα κομμάτι σχοινί. Επειδή πολύ συχνά ξεχνάμε τον ρόλο που παίζουμε στη δημιουργία του κόσμου είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τον 3ο Οίκο για να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο που έχουμε την τάση να δίνουμε στον κόσμο γύρω μας. Βλέπουμε φίδι ή ένα κομμάτι σχοινί;».