Το πιο λαμπρό αστέρι! Ο Άρης ανάδρομος... και ορατός - Τι να προσέξεις

24.05.2016
Ενεργητικός, φλογερός, παθιασμένος, ακάθεκτος, μαχητικός, παράφορος, αποφασιστικός, δυνατός: Δεν είναι έρωτας. Είναι ο Άρης, η αρσενική πλευρά του έρωτα. Προς το παρόν είναι ανάδρομος, αλλά ψυχραιμία! Είναι και ορατός - μπορείς να τον καμαρώσεις ανέτως!

Ο Άρης είναι πλανήτης εξαιρετικά δυσδιάκριτος από τη Γη, ακόμα και με ειδικό εξοπλισμό.
Ο αρσενικός πλανήτης των ορμέμφυτων και των ενστίκτων της δράσης, των πανάρχαιων ορμών και της ζωϊκής ενέργειας, ο πανδαμάτωρ της ανθρώπινης επιθυμίας, που κυβερνά οτιδήποτε το αντρικό, ό,τι έχει να κάνει με την επίθεση και το ρίσκο, την φυσική πρόκληση, τις μάχιμες καταστάσεις της ύπαρξης (αλλά και τις μιλιταριστικές) έφτασε σε αντίθεση στις 22 Μαίου. Και του πάει!
Το γεγονός συμβαίνει περίπου κάθε 26 μήνες, οπότε και ο ντελικανής γίνεται ορατός στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου.
Ο Άρης θα είναι ανάδρομος έως τις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο «κόκκινος πλανήτης» θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη (περίγειο) απ' ότι έχει φτάσει τα τελευταία 11 χρόνια. Στις 30 Μαΐου αναμένεται να φτάσει στη (σχετικά) μικρή απόσταση των 47,2 εκατ. μιλίων, όπου και θα παραμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η εγγύτητα αυτή σημαίνει ότι ένας παρατηρητής θα μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες της επιφάνειάς του, ακόμα και με χαμηλής ισχύος εξοπλισμό.

Η ασυνήθιστη αυτή «φωτεινότητα» του Άρη εντείνεται ακόμα περισσότερο από το φαινόμενο της «Αντίθεσης του Άρη», το οποίο προκαλείται όταν ο κόκκινος πλανήτης ευθυγραμμίζεται με την Γη, με αποτέλεσμα ο ήλιος να φωτίζει ακόμα περισσότερο την επιφάνειά του.

Πως θα τον εντοπίσετε; Ψάξτε καθώς νυχτώνει νοτιοανατολικά για ένα σταθερά φωτεινό αστέρι, το οποίο σιγά σιγά θα «πηγαίνει» προς τα Νότια, «φτάνοντας» νοτιοανατολικά την αυγή.


Πως θα τον εντοπίσεις

Εννοείται πως θα αναζητήσεις την κοκκινωπή του απόχρωση, μιλάμε άλλωστε για τον Κόκκινο πλανήτη. Τον πλανήτη του αίματος και του πάθους.
Πρόσφατα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει τον πλανήτη από ύψος 30 χιλιομέτρων. Στην ατμόσφαιρά του διακρίνονται καθαρά τα σύννεφα, καθώς και το ξέσπασμα μεγάλων καταιγίδων. Αν και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να δείτε τόσες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες, μπορείτε κι εσείς να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον Άρη αναζητώντας το κόκκινο φως του στον νυχτερινό ουρανό.

Αστρολογικά μιλώντας, όταν ο θεός του πολέμου, των κατακτήσεων και της δύναμης της θέλησης είναι ανάδρομος, η όλη ατμόσφαιρα αλλάζει. Η κοσμική μηχανή της προόδου κάνει ελαφρώς κράτει για να ανασυγκροτηθεί. Από το «εν βρασμώ» πάμε στο σιγοψήσιμο. Η ενέργεια, η δύναμη, το κουράγιο, η θέληση, η πρόοδος εστιάζονται σε ήδη ανεπτυγμένες δραστηριότητες. Οι καινούριες δεν ενθαρρύνονται.
Όταν η κοσμική μηχανή της ανάπτυξης μπαίνει στο...ρελαντί, είναι όπως και στην περίπτωση του ανάδρομου Ερμή, καιρός για αναθεώρηση και ολοκλήρωση, όχι για ξάνοιγμα και ανακαλύψεις.
Με δυο λέξεις, μάξεψε τον τραχανά που έχεις ήδη απλωμένο. Τέλειωνε αυτό που τραβολογάς (και σε τραβολογάει) καιρό τώρα.
Μην μπαίνεις σε νέες περιπέτειες και σε ανταγωνιστικές καταστάσεις – πιθανόν να χάσεις. Υπάρχουν μπερδέματα – Άρης, ο πλανήτης της ομηρικής αμάχης-, παρανοήσεις και καβγάδες. Άλλωστε ως δύναμη γονιμότητας και αναπαραγωγής, ο Άρης χρειάζεται το χρόνο του να καταστρέψει και να ξηλώσει, για να μπορέσει να χτίσει από την αρχή. Η καταβολική αυτή λειτουργία του μπορεί να μοιάζει (και να είναι) δυσάρεστη είναι όμως απαραίτητη για οποιαδήποτε νέα αρχή.

Να βράζει αλλά... να μη χύνεται!

Πρόσεχε την υποσυνείδητη λειτουργία του. Ο Άρης είναι ενστικτώδης, όχι λόγιος. Τα αισθήματα και οι ανάγκες που βράζουν μέσα μας θα ξεπεταχτούν ασυγκράτητα - με το ανάλογο μάλε-βράσε, όπως λέει ο σοφός λαός. Καυγάς μυρίζει, όμως από την άλλη αυτή η ανάσχεση του ενστίκτου της δράσης δίνει τη δυνατότητα για πιο μελετημένες, μεθοδικές κινήσεις. Μια στρατηγική περίοδος επώασης, δηλαδή, που όταν ο Άρης γίνει ευθύδρομος σε βρίσκει έτοιμη, με τα πλάνα πλήρως καταστρωμένα. Άλλωστε είμαστε στους Διδύμους, που αν μη τι άλλο γουστάρουν και σκέψη και κίνηση, αλλά και... μπόλικο κουτσομπολιό.

Πρόσεξε πάντως. Η ανάδρομη πορεία ξεκινάει στη 8º μοίρα του Τοξότη, πίσω μέχρι την 23º μοίρα του Σκορπιού, τον οποίο κυβερνά, ενώ συναντά τον γιγαντιαίο Αντάρη, «πλανήτη καταστροφής, ελευθεριότητας, ευρύνοιας, και θανάσιμου κινδύνου, ο οποίος κάνει τους ανθρώπους ασυγκράτητους, πεισματάρηδες και αυτοκαταστροφικούς μέσω του ίδιου τους του πείσματος».
Πράγμα που σημαίνει πως καλό είναι να μαζεύει κανείς τη φούρια και τη γλώσσα του και να διοχετεύει το ηφαίστειο στο σεξ κι όχι στον πόλεμο.