Η τέχνη της Βιβλιοδεσίας στην Αθήνα!

22.11.2002
Η διεθνής οργάνωση για τη διάδοση της βιβλιοδετικής τέχνης A.R.A. (Les Amis de la Reliure d' Art) διοργανώνει μεγάλη έκθεση με τη συμμετοχή 170 περίπου επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών βιβλιοδετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Η διεθνής οργάνωση για τη διάδοση της βιβλιοδετικής τέχνης A.R.A. οργανώνει κάθε δυο χρόνια ένα Διεθνές Συνέδριο, σε μια από τις χώρες μέλη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλιοδεσίας FIRA. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται συνήθως σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις είναι μεγάλες εκθέσεις βιβλιοδεσίας, σειρές διαλέξεων και στρογγυλά τραπέζια με θέμα την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.
Το 2002 είναι η σειρά της Ελλάδας να διοργανώσει αυτό το συνέδριο στην Αθήνα. Η ελληνική A.R.A. (Οι Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, έχει προετοιμάσει μια μεγάλη έκθεση στη οποία θα συμμετάσχουν 170 περίπου επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες βιβλιοδέτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 21 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2002 και θα λειτουργεί για το κοινό καθημερινά από τις 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ. 210-3452150, 210-3414466).

«Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας: Θησαυροί από τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, 1464-1911»
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ, θα λειτουργήσει στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών έκθεση σπάνιων βιβλιοδεσιών που ανήκουν στη συλλογή της βιβλιοθήκης, με τίτλο: «Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας: Θησαυροί από τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, 1464-1911».
Η έκθεση θα διαρκέσει από 22 Νοεμβρίου 2002 έως 22 Μαρτίου 2003 και θα λειτουργεί για το κοινό καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. (Σάββατο 9 μ.μ. - 2 μ.μ.) στο κτίριο της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Αθήνα, τηλ. 210-7210536).

Σειρά Διαλέξεων:
Στο πλαίσιο του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου των μελών της A.R.A., θα δοθούν μια σειρά από διαλέξεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, όπου έλληνες και ξένοι εισηγητές θα αναπτύξουν επιμέρους θεματικές της βιβλιοδετικής τέχνης και της ιστορίας της από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Οι διαλέξεις συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό σε διαφάνειες και είναι ανοιχτές στο κοινό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου της A.R.A. έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
3.00 μ.μ.:Εγγραφές των συμμετεχόντων στο Γραφείο Υποδοχής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
7.00 μ.μ.:Εγκαίνια · Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».
Την έναρξη της έκθεσης θα χαιρετίσει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
9.30 π.μ. : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ»
Γενική συνέλευση της Διεθνούς ARA (les amis de la reliure d’ art).
5.00 μ.μ.:ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Διάλεξη του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου με θέμα «Οι βιβλιοθήκες των Ελλήνων λογίων κατά την εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης, 1400-1530».
6.00 μ.μ.:ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Διάλεξη του John Lawrence Sharpe III με θέμα «Η προέλευση του Βυζαντινού Βιβλίου: μορφή και υλικά».
7.00 μ.μ.: ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Εγκαίνια της έκθεσης: Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας: Θησαυροί από τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, 1464-1911.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» 9.30π.μ.: Διάλεξη του Κωνσταντίνου Χούλη με θέμα «Η ελληνική βιβλιοδεσία από τη βυζαντινή εποχή έως το 17ο αιώνα».
10.30 μ.μ.: Διάλεξη της Marie-Agne Doizy με θέμα «Μαρμαρόκολλες: η ιστορία από την εμφάνιση τους μέχρι σήμερα».
5.30.μ.μ: Διάλεξη του Διονύση Βαλάση με θέμα «Η ελληνική Βιβλιοδεσία».
6.30 μ.μ.: Διάλεξη της Ana Ruiz Larrea με θέμα «Η σύγχρονη βιβλιοδεσία στην Ευρώπη».