Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του ΙΣΤ΄ αιώνα

22.01.2003
Μία ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή χαρτών παρουσιάζεται στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το οποίο απέκτησε την συλλογή αυτή μετά από δωρεά του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά
Το Μ.Ι.Ε.Τ. απέκτησε πρόσφατα, από δωρεά του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά, μια σπάνια και ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει:
α) Περί τους 250 χάρτες του ελληνικού χώρου, έργα γνωστών χαρτογράφων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα.
β) Παλαιούς άτλαντες, όπως του Boschini (1651) και του Coronelli (1686), καθώς και παλαιά γεωγραφικά εγχειρίδια, μεταξύ των οποίων τη Γεωγραφία του Μελετίου (1728) και την Εισαγωγή στα Γεωγραφικά και Σφαιρικά του Χρύσανθου Νοταρά (1716) και
γ) ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αυθεντικό αντίτυπο της μεγάλης χάρτας του Ρήγα Φεραίου, σε αρίστη κατάσταση. Η δωρεά συμπληρώνεται με πολλά σύγχρονα βιβλία και μελέτες με αντικείμενο τη χαρτογραφία και, γενικότερα, τη γεωγραφία.

Η συλλογή θα στεγασθεί σε ειδικό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου) που έχει διαρρυθμισθεί κατάλληλα σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με βάση τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Γιώργου Παρμενίδη και Christine Longuepee και φέρει την ονομασία Αρχείο Χαρτογραφία του Ελληνικού Χώρου.

Σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών, στο Αρχείο Χαρτογραφίας, εκτός από τη διοργάνωση, σ' αυτό, εκθέσεων με αντιπροσωπευτικά τμήματα της συλλογής, θα είναι πάντοτε στη διάθεση των μελετητών το σύνολο των χαρτών και των βιβλίων, για να μπορούν να τα συμβουλεύονται. Έχει ακόμα συμφωνηθεί μεταξύ των δωρητών και του Μ.Ι.Ε.Τ. ότι τμήματα της συλλογής θα αποτελούν αντικείμενο εκθέσεων και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Μέσα σε μία τριετία, εξάλλου, προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί η δημοσίευση πλήρους καταλόγου των έργων του Αρχείου, με σημαντικό αριθμό απεικονίσεων από τους πιο σπάνιους και τους πιο ενδιαφέροντες χάρτες.
Ειδικά για μαθητές και σπουδαστές θα οργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες κλπ. με σκοπό την καλύτερη γνωριμία τους με τη γεωγραφία, τη χαρτογραφία, αλλά και την ιστορία. Το πρώτο πρόγραμμα ήδη άρχισε να ετοιμάζεται.

Τα επίσημα εγκαίνια του Αρχείου Χαρτογραφίας καθώς και της πρώτης έκθεσης παλαιών χαρτών με θέμα "Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του ΙΣΤ΄ αιώνα" (70 περίπου χάρτες), έγιναν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 23 Ιανουαρίου 2003 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαίου 2003. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και Τετάρτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.