"Έφυγε" ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης

02.02.2011
Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης σε ηλικία 96 ετών, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1916, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης σε ηλικία 96 ετών, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1916, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στην εξαιρετική λογοτεχνική του διαδρομή υπήρξε πολυγραφότατος κινούμενος στο πεδίο της ποίησης, αλλά και της μετάφρασης και του δοκιμίου.

Ο Τ. Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1936 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Μακεδονικές Ημέρες», ενώ πιο συχνή και σταθερή παρουσία είχε μια δεκαετία αργότερα με την έκδοση του περιοδικού «Κοχλίας».

Η πρώτη ποιητική συλλογή του «Φύλλα ύπνου» εκδόθηκε το 1949. Το ποιητικό ιδίωμα του Τάκη Βαρβιτσιώτη αποτυπώνει με τρόπο λυρικό τις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, το στοιχείο του ονείρου, τη μέθεξη και τη μεταφυσική πίστη στην αγνότητα. Ως μεταφραστής, πάλι, ασχολήθηκε με ποιητές όπως οι Μαλαρμέ, Λόρκα, Νερούντα, Μποσκέ, Αλμπέρτι.

Το έργο του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχει τιμηθεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών (1977), Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1985), Χρυσό Μετάλλιο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (1986), Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1987), Παγκόσμιο Βραβείο Μυστικιστικής Ποίησης του Ιδρύματος Φερνάντο Ριέλο στον ΟΗΕ (1988), Διεθνές Βραβείο Γκόντφριντ φον Χέρντερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1994), Διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1995), Χρυσό Μετάλλιο Τιμής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1995). Το 1998 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έναν χρόνο μετά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου δημοσία δαπάνη, στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε: Να παραβρεθεί σύσσωμο στην κηδεία του, να αφιερώσει στη μνήμη του τη φετινή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) και να θεσπίσει ένα ετήσιο βραβείο νέων Θεσσαλονικέων ποιητών, στη μνήμη του.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

« H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη, που γεννήθηκε και έζησε ως το τέλος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη.Το ήθος του, ο δυναμισμός και ο λυρισμός της τέχνης του, η συστηματική ακάματη και χαμηλόφωνη ενασχόλησή του με την ποίηση τον καθιέρωσαν και του έδωσαν μια μοναδική θέση στην Ελληνική Γραμματεία.
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και είδε το έργο του να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ ο ίδιος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια συνέδρια, έδωσε διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ το έργο του έχει μελετηθεί από πλήθος μελετητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»