Η Σκευωρία Των Δελφινιών στο Λουτρό των Αέρηδων

02.02.2011
"Η Σκευωρία Των Δελφινιών", η καινούργια έκθεση της Λυδίας Βενιέρη στο Λουτρό των Αέρηδων είναι μια παράδοξη περιήγηση με οδηγό την φράση «Το άκρον άωτον μιας σκευωρίας είναι η σύμπτωση».

"Η Σκευωρία Των Δελφινιών", η καινούργια έκθεση της Λυδίας Βενιέρη στο Λουτρό των Αέρηδων είναι μια παράδοξη περιήγηση με οδηγό την φράση «Το άκρον άωτον μιας σκευωρίας είναι η σύμπτωση».

Η Βενιέρη χρησιμοποιεί τον φορτισμένο ιστορικά και συμβολικά χώρο του μνημείου αυτού, του μόνου σωζόμενου από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας, για να οργανώσει μια Έξοδο, μια Λιτανεία, μια Αλληγορία μυθιστορηματικών διαστάσεων.

Το μικρό χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη, χτισμένο στα χρόνια της πρώιμης Τουρκοκρατίας στα πόδια της Ακρόπολης, με δαιδαλώδη κάτοψη και λειτουργία ως και τις ημέρες μας σχεδόν (1965), κέντρο σωματικής υγιεινής αλλά και πολιτικής ζύμωσης και κοινωνικής συναναστροφής, γίνεται ένα είδος ιδανικής εισόδου - εκτροπής προς το παράλογο για την Βενιέρη. Αν θυμηθεί κανείς την τρύπα ή τον καθρέφτη της Αλίκης στα γραπτά του Λούις Κάρολ, θα βρει μάλιστα πολλά λογοτεχνικά ανάλογα σε ένα τέχνασμα σαν κι αυτό.

Η διήγηση δομείται εδώ χαλαρά με ανακοπές και λοξοδρομήσεις, τις οποίες επιβάλλει το ίδιο το κτίριο με την αρχιτεκτονική του και πολλαπλασιάζει το υλικό της έκθεσης με τον χαρακτήρα του.
Η Βενιέρη επιμελήθηκε η ίδια το στήσιμο των έργων που ορίζουν την διήγηση αυτή, αφουγκραζόμενη ανάγκες και συμπτώσεις, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα συνολικό και κατά χώρον έργο, ως τα ερείπια μιας προφητείας, μέσα από εξωφρενικές σπείρες ψεύτικης ανθοφορίας, ακέφαλα ανδρόγυνα γλυπτά από λάβα, σκοτεινές λίμνες από κάθε λογής παραφερνάλια και στοιχειά, μνημειωμένα παιχνίδια, ψηφιακούς πίνακες, συνειρμικές συσσωρεύσεις και βιντεοσκοπημένες φαντασιώσεις.

Η ιστορία είναι μυστηριωδώς απλή και η Βενιέρη την λέει ως εξής: «Η μεγάλη νομοτέλεια αποφασίζει να απαλλάξει τη Γη από την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά τα δελφίνια συλλαμβάνουν ένα πλάνο διάσωσης, μια πλανητική έξοδο. Το ανθρώπινο είδος μεταβάλλεται σε ένα νομαδικό, σαν μύκητα οργανισμό. Ακολουθούν τα στάδια της μύησης στην επιλεκτική μνήμη, το πάρτυ των αποχαιρετισμών, το μυστήριο της κοινωνίας του Μυστικού Δείπνου όπου άνθρωποι και ζώα αποκτούν κοινή συνείδηση. Στο τέλος αποκαλύπτεται η σκευωρία των δελφινιών: δεν υπάρχει προορισμός στην βουβή μετακίνηση των πληθυσμών, μια κι η γη της επαγγελίας δεν βρέθηκε κι όλοι τώρα συμμετέχουν στη πορεία των διαλέκτων της ζωής κι επίσημα ακολουθούν την αέναη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής».

Ο επισκέπτης δεν είναι ποτέ μόνο θεατής. Περπατά, σκύβει, επιλέγει στρίβει, πισωγυρνά, σταματά, συλλέγοντας τα ψίχουλα-ίχνη που αφήνει η ‘Σκευωρία των Δελφινιών’. Είναι πάντα δική του απόφαση αν θα δει σε αυτά κάτι παραπάνω από ένα παραμύθι. Όπως σημειώνεται στο κείμενο του βιβλίου ‘Theogony, Lydia Venieri’, Edizioni Charta, Milano που μόλις κυκλοφόρησε με θέμα το όλον έργο της Βενιέρη, πρόκειται για ένα Θεώρημα, μια πρόταση δηλαδή η αλήθεια της οποίας χρειάζεται απόδειξη.


ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ : Κυρρήστου 8, Πλάκα
Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2010 - 27 Φεβρουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 9.00 - 14.30 κάθε μέρα, εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 32 44 340