Μία Οδύσσεια στο Καλλιμάρμαρο

03.02.2011
«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον φοβισμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι». Αν είναι να φοβηθείς, να επιλέξεις την τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, σαν άλλοι Πολύφημοι, προσπαθούν να κόψουν τον δρόμο του Οδυσσέα.

«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον φοβισμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι». Αν είναι να φοβηθείς, να επιλέξεις την τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, σαν άλλοι Πολύφημοι, προσπαθούν να κόψουν τον δρόμο του Οδυσσέα.

Αλλά εκείνος ο πολυμήχανος μια χαρά θα τα καταφέρει και εδώ, δίνοντας παράδειγμα θάρρους και δύναμης στα παιδιά των Special Olympics, των αγώνων που θα γίνουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Οχι, οι τροϊκανοί δεν τους κόβουν. Η λιτότητα όμως επέβαλε περικοπές στους προϋπολογισμούς των τελετών έναρξης και λήξης (25 Ιουνίου - 4 Ιουλίου αντιστοίχως). Ετσι, τα σκηνικά που θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη θα μείνουν και για τη δεύτερη.


Ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Στέφανος Κορκολής, ο Θ. Γρηγοριάδης, ο Ηλίας Λεδάκης είναι ανάμεσα στους συντελεστές των εκδηλώσεων. Οπως είπε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο κ. Λεδάκης, ο οποίος επιμελείται τη σκηνογραφία, στόχος τους είναι να παρουσιάσουν κομμάτια από την «Οδύσσεια». Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών θα αναδύονται, σαν φιγούρες κόμικς, ο Ποσειδώνας, ο Πολύφημος, οι Σειρήνες, ο Ηλιος με το άρμα του. Εκεί, βέβαια, θα είναι και το πλοίο του Οδυσσέα και μάλιστα θα αποτελεί μέρος του σκηνογραφικού διάκοσμου.
Μπορεί το πλοίο να μην αποτελεί πιστή αναπαράσταση αρχαίου σκάφους («θυμίζει πιο πολύ βάρκα του Αμστερνταμ σαν σαμπό», είπε ο Μ. Κορρές), αλλά αυτό κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησε στα μέλη του συμβουλίου. Η έγκριση για τις κατασκευές ήταν ομόφωνη. Πολύ δε περισσότερο όταν άκουσαν πως κατά τις αρχικές σκέψεις τα μεγέθη ήταν αυξημένα και έγιναν περικοπές.

Ετσι, μέσα στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό) Στάδιο θα δούμε:

* Κυματιστή εξέδρα (σαν πασαρέλα) στο κέντρο του στίβου καθ' όλο το μήκος του (250 μ.) με πλάτος 8 μ. και ύψος μεταβαλλόμενο από 30 πόντους μέχρι 3,75 μ.
* Δύο σκηνές που θα ενώνονται σε μία, διαστάσεων 25 επί 8,75 μ.
* Εννέα ανυψωτικές πλατφόρμες για την ανύψωση προσώπων σε μέγιστο ύψος 5 μ. (κάποιοι ήρωες θα είναι ιπτάμενοι).
* Δύο σκηνές έπαρσης σημαιών 15 επί 13 μ. και μία σκηνή για τηλεοπτικές κάμερες στο πέταλο.
* Μία οθόνη για προβολή βίντεο στην είσοδο του σταδίου. Είναι σχήματος κυκλικού δίσκου, διαμέτρου 22,8 μ. και διαιρείται σε δύο ημικύκλια.
* Τέσσερις εναέριες σκηνογραφικές κατασκευές με τον Ποσειδώνα, τον Πολύφημο, το άρμα του Ηλιου και τις Σειρήνες και μία αυτοκινούμενη κατασκευή (πλοίο).
* Δύο διαιρούμενες μεταλλικές κολώνες μπροστά και πίσω από το στάδιο. Στη μία θα είναι η Ολυμπιακή Φλόγα.
* Περιμετρικά φώτα.

«Με την ''Οδύσσεια'' θέλουμε να δείξουμε πως πρέπει να έχουμε κουράγιο και θάρρος για να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια», είπαν οι συνεργάτες της ομάδας στο ΚΑΣ. Η τελετή λήξης θα είναι και πάλι εμπνευσμένη από το ομηρικό έπος, αλλά θα θυμίζει πιο πολύ γιορτή, με χορούς και τραγούδια.

Αγγελική Κώττη