Γυμνοί κέρδισαν την επιτροπή!

03.02.2011
Η όμορφη πόλη της Λιουμπλιάνας υποδέχεται την άνοιξη του 2011 δύο ελληνικές ομάδες στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πλατφόρμας σύγχρονου χορού των Βαλκανίων!

Η όμορφη πόλη της Λιουμπλιάνας υποδέχεται την άνοιξη του 2011 δύο ελληνικές ομάδες στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πλατφόρμας σύγχρονου χορού των Βαλκανίων!

Με αφορμή την διοργάνωση της 6ης Βαλκανικής Πλατφόρμας Χορού (BDP 2011), που θα διεξαχθεί 19 - 23 Απριλίου 2011 σε συνεργασία με το φεστιβάλ Exodos, το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων σκηνικών τεχνών της Λιουμπλιάνας, Σλοβενία (15-24.4.2011), επιλέχθηκαν 2 ελληνικές ομάδες, μέσα από τις 170 αιτήσεις που έλαβε η Πλατφόρμα, για την φετινή διεξαγωγή της.

Το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ με το dressed-undressed σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου και η ομάδα σύγχρονου χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ με τη χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου [πράξη] 8 – Μοναδικότητα είναι 2 από τις 18 παραστάσεις από 8 βαλκανικές χώρες που θα παρουσιαστούν στη φετινή διοργάνωση που γιορτάζει τα 10 χρόνια της πλατφόρμας, που είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους εταίρους της BDP και τον Jan Fabre, φετινό επιμελητή του Exodos Festival 2011, επέλεξε τους συμμετέχοντες από 170 αιτήσεις που παρελήφθησαν, με βάση την ποιότητα της δουλειάς τους, τη σύλληψη και την πρωτοτυπία. Το πλήρες πρόγραμμα του BDP 2011 και ο πλήρης κατάλογος των θεάτρων και των ξενοδοχείων θα αποσταλούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα στα μέσα Φεβρουαρίου 2011.

Το πρόγραμμα παραστάσεων του BDP 2011 περιλαμβάνει έργα των Ivo Dimchev, Krassen Krastev (Βουλγαρία) Caglar Yigitogullari, Alper Marangoz, Sezen Tonguz (Tουρκία), Kire Miladinoski (πΓΔΜ), Matija Ferlin, Barbara Matijevic (Κροατία), Matjaž Farič, Milko Lazar, Mateja Bucar, Bojan Jablanovec, Snjezana Premus (Σλοβενία), Ferenc Sinko/Groudfloor, Cosmin Manolescu & Serial Paradise, Paul Dunca (Ρουμανία), Marko Milić (Σερβία).

Η φετινή διοργάνωση θα έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα σεμιναρίων, master classes, επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων και συζητήσεων, μια αγορά χορού όπου θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις για νέες παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα στην επόμενη Πλατφόρμα το 2013, και διοργάνωση περιοδείας στα Βαλκάνια των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην Πλατφόρμα, ενώ θα υποστηριχτούν καλλιτέχνες από χώρες με χαμηλή έως ανύπαρκτη σύγχρονη παραγωγή (όπως η Βοσνία, το Μαυροβούνι και το Κόσοβο).

----------------------------------------------------------

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού είναι ένα project που ξεκίνησε το 2000 από τους Cosmin Manolescu και Dessy Gavrilova in 2000, σε συν-επιμέλεια των Exodos Ljubljana (SI), Full House Promotion (GR), Lokomotiva (MK), The Red House – Sofia (BG), SOM (TR), ACPAI (CGSG - TR), Gabriela Tudor Foundation (RO). Διεξάγεται κάθε 2 χρόνια σε μια διαφορετική χώρα των Βαλκανίων και στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για νέες συνεργασίες, παραγωγές και δικτύωση στην περιοχή των Βαλκανίων, την ανάδειξη καθιερωμένων και νεότερων χορογράφων από τα Βαλκάνια, τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων στο τομέα του σύγχρονου χορού, την παρουσίαση των πρόσφατων παραγωγών καλλιτεχνών από τα Βαλκάνια, και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των καλλιτεχνών και των επισκεπτών της Πλατφόρμας.

Από την ίδρυση της Πλατφόρμας (Σόφια, Βουκουρέστι, Σκόπια, Αθήνα, Νόβι Σαντ, Λιουμπλιάνα) έχουν παρουσιάσει δουλειά τους 11 ελληνικές ομάδες, ενώ κάθε χρόνο η διοργάνωση προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών διευθυντών και επαγγελματιών του χώρου από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Πλατφόρμα για να παρακολουθήσουν αλλά και να ανακαλύψουν τις τελευταίες τάσεις του σύγχρονου χορού από καλλιτέχνες της περιοχής.