Γυμνός Ιησούς και... απειλές κατεβάζουν παράσταση

07.02.2011
Αναβλήθηκαν, για τις επόμενες ημέρες, οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «No Body Else» στο Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αναβλήθηκαν, για τις επόμενες ημέρες, οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «No Body Else» στο Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι συντελεστές του, μέσω επιστολής τους, αναφέρουν ότι δέχτηκαν σοβαρές απειλές «κατά ζωής», οι οποίες «διατυπώθηκαν είτε με ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, είτε μέσω blogs του Διαδικτύου». Επίσης, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη τόσο για τη ματαίωση των παραστάσεων όσο και για την παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ επισημαίνουν ότι «οι πληροφορίες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν σε ορισμένες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και σάιτ του Διαδικτύου, αναφορικά με το περιεχόμενο της παράστασης και τα κείμενα, δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα και αποτελούν προϊόν διαστρέβλωσης».

Το «No Body Else» είχε προκαλέσει συζητήσεις εξαιτίας μιας σκηνής όπου οι ηθοποιοί, που υποδύονται τον Ιησού Χριστό και τη Μαρία Μαγδαληνή αντίστοιχα, εμφανίζονται γυμνοί και να επιδίδονται σε ερωτοτροπίες.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, διευκρινίζεται από την ομάδα πως δεν αποτελεί έμπνευση της σκηνοθέτιδας Κίρκης Καραλή, αλλά ότι έχει παρθεί από το μυθιστόρημα «Κατά το Ιησούν Ευαγγέλιο» του Ζοζέ Σαραμάνγκου. «ως η πιο αληθινή στιγμή εκ μέρους του σώματος κρίθηκε ο έρωτας. Επιλέξαμε από το «Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον» του Σαραμάγκου την αμφιλεγόμενη σκηνή της ερωτικής συνεύρεσης του Ιησού με τη Μαρία, όπου, αντιμετωπίζοντας έναν Θεό ως ανθρώπινο σώμα, κάνουμε το δικό μας σώμα, θεό», σημειώνει η Καραλή.

Στο «No Body Else», ένα 25χρονο... σώμα μιλά για την προϊστορία του, για τα ένστικτα και για δεδομένα που κατέγραψε μέσω των πέντε αισθήσεων. «Η σύνθεση της δραματουργίας προέκυψε από την ομάδα και τα αναγνώσματά της. Η σκηνική της μεταφορά προέκυψε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αποτελεί μέρος της».