Η Λορέντα Ράμου, η πιανίστα και η στρυχνίνη

14.02.2011
Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου η Λορέντα Ράμου (πιάνο, φωνή) προτείνει στο κοινό τη θεατρική-πιανιστική ερμηνεία «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη» σε ηχοτοπία του Δημήτρη Ανδρικόπουλου.

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου η Λορέντα Ράμου (πιάνο, φωνή) προτείνει στο κοινό τη θεατρική-πιανιστική ερμηνεία «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη» σε ηχοτοπία του Δημήτρη Ανδρικόπουλου.

Γι’ αυτή τη βραδιά, η πολύπλευρη καλλιτέχνις επέλεξε έργα που ερμηνεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή της «Πρελούδια» για σιωπηλό πιανίστα. Το NQR Ensemble, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση “... And the Tree was Happy”, βασισμένη στην ιστορία του Shel Silverstein "The Giving Tree", σε σύλληψη και σύνθεση της Δήμητρας Τρυπάνη.

Λορέντα Ράμου και «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη»: Μέσα από έναν τίτλο που παραφράζει αυτόν του έργου «Η κυρία με τη στρυχνίνη» του πρόωρα χαμένου συνθέτη Γιάννη Χρήστου, η πιανίστα, περφόρμερ και συνθέτης Λορέντα Ράμου επιχειρεί να δώσει στον ακροατή ένα έναυσμα ώστε ο τελευταίος να μοιραστεί μαζί της την εμπειρία ενός ιδιαίτερου ηχοθεάματος με μία κινησιολογική-θεατρική διάσταση. Να την ακολουθήσει στην εξερεύνηση μουσικών μονοπατιών που χάραξαν τα τελευταία 70 χρόνια γνωστοί –αλλά και λιγότερο γνωστοί– σύγχρονοι συνθέτες. Σ’ αυτό το ταξίδι, η ομιλία, το τραγούδι και η σκηνική παρουσία του εκτελεστή αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης. Όσο για τη σχέση της με την «Κυρία με τη στρυχνίνη» του Χρήστου, η Λορέντα Ράμου διευκρινίζει ότι στην «Πιανίστα με τη στρυχνίνη» «έχει κρατήσει την αρχή ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο αλλά ένα παραισθησιογόνο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τα πράγματα»

Η Λορέντα Ράμου επέλεξε να περιλάβει στο πρόγραμμά της παρτιτούρες ποικίλης διάρκειας –από 1 έως 17 λεπτά–, μερικές από τις οποίες δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα ή ερμηνεύονται σε πρώτη εκτέλεση. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα ακουστούν τα έργα: “Surface” (2007) του Μοσχοβίτη Dmitri Kourliandski (γ. 1976), “14 Stations” (2000) για ενισχυμένο πιανίστα [επιλογές] του Νεοζηλανδού Jack Body (γ.1944), “The Body of your Dreams” (2002) για πιάνο και boombox του Ολλανδού Jacob ter Veldhuis (γ. 1951) και “Rubinstein in Berlin” (2008) για ομιλούντα πιανίστα του Αμερικανού Frederic Rzewski (γ. 1938).
Η Λορέντα Ράμου έχει επίσης επιλέξει να παίξει τις συνθέσεις: “The Wonderful Widow of Eighteen Springs” (1942) και “Nowth upon Nacht” (1984) για φωνή και κλειστό πιάνο του Αμερικανού John Cage (1912-1992) και “Morsicat(h)y” (1969) της Cathy Berberian.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με τα «Πρελούδια» για σιωπηλό πιανίστα (2011), μια σύνθεση της Ράμου που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση και βασίζεται στην ομώνυμη σύνθεση του Ντεμπυσσύ. Οι γαλλικοί τίτλοι που εμφανίζονται στην οθόνη είναι παραφράσεις των τίτλων των πρελουδίων του Ντεμπυσσύ και δίνουν μια απρόσμενη προέκταση στις ιδέες του Γάλλου συνθέτη.
Τα ηχοτοπία του έργου είναι του Δημήτρη Ανδρικόπουλου, ο οποίος ανέλαβε επίσης τη σκηνοθεσία και είχε την επιμέλεια για την τελική δομή του έργου, από κοινού με την Λορέντα Ράμου. Ο Δημήτρης Ανδρικόπουλος είναι ένας συνθέτης με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις (βραβείο σύνθεσης Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του Ρόττερνταμ, βραβεία ΝΟG και COMPASS, κ.ά.) και λαμπρές σπουδές στην Ολλανδία, καθώς και σημαντικές συνεργασίες με μουσικά σύνολα και σολίστ εντός και εκτός Ελλάδος, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό ειδικευόμενος στην ηλεκτροακουστική μουσική. Στην «Πιανίστα με τη στρυχνίνη» συμμετέχει επίσης η ηθοποιός Ειρήνη Ταρούση. Η επιμέλεια κίνησης είναι του Νίκου Λυμπεράτου.

Το NQR Ensemble απαρτίζεται από τους: Τατιάνα Μπρε και Δήμητρα Παπασταύρου (φωνή), Ισμήνη Παπαθανασίου (φλογέρες-κρουστά), Χάρη Λαμπράκη (νέι), Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο), Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Τάσο Μισυρλή (βιολοντσέλο) και Δήμητρα Τρυπάνη (κρουστά-φωνή). Το σχήμα δημιουργήθηκε από την Τατιάνα Μπρε, την Δήμητρα Παπασταύρου και την Δήμητρα Τρυπάνη πριν τέσσερα χρόνια και πρώτη του παραγωγή ήταν η μουσική παράσταση “Dear All”.

Το ηλεκτροακουστικό κομμάτι που ακούγεται στην παράσταση “... And the Tree was Happy” είναι της Ευγενίας Σερέτη.

Η σκηνική επιμέλεια έγινε από το NQR Ensemble και τον Σίμο Πατιερίδη.

Οι φωτισμοί είναι της Δανάης Τίκωφ και η ηχοληψία του Γιάννη Παξεβάνη.

Φιλική συμμετοχή: Jamie Crabb (φωνή).

ΙΝFO:

Τι: Σύγχρονοι περφόρμερ στο Μέγαρο, Λορέντα Ράμου και Δήμητρα Τρυπάνη - NQR Ensemble

Πότε: Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, 8.30 μμ.

Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές εισιτηρίων της συναυλίας είναι : € 5,00 (Φοιτητικά) – 12,00 - 20,00