Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Γενεύη!

23.04.2003
Η Ελλάδα και η λογοτεχνία της τιμώνται αυτή τη χρονιά, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, Τύπου & Πολυμέσων στη Γενεύη (Salon International du Livre, de la Press et du Multimedia a Geneve).
Η Ελλάδα και η λογοτεχνία της τιμώνται αυτή τη χρονιά, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, Τύπου & Πολυμέσων στη Γενεύη . Στο ελληνικό περίπτερο 200 τ.μ. (σε σχεδιασμό και επιμέλεια Μ. Μαρίνου - Γ. Ψωμαδάκη) φιλοξενούνται φορείς του βιβλίου: το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και η Εταιρεία Συγγραφέων, καθώς και οι εκδοτικοί οίκοι: Αγρα, Ελληνικά Γράμματα, Εξαντας, Εστία, Καστανιώτης, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Πατάκης και Πόλις.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Τύπου & Πολυμέσων στη Γενεύη θα διεξαχθεί στον εκθεσιακό χώρο PALEXPO της Γενεύης από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2003.
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Γενεύη και με την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβε τη διοργάνωση της πρώτης αυτής παρουσίας της Ελλάδας που συμμετέχει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και φιλοδοξεί, ως τιμώμενη χώρα, να δώσει το στίγμα μιας ισχυρής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου αλλά και μια αντιπροσωπευτική εικόνα του σύγχρονου λογοτεχνικού της γίγνεσθαι.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση πέντε ελλήνων συγγραφέων που είναι ήδη γνωστοί στο γαλλικό και γαλλόφωνο κοινό μέσα από τα βιβλία τους που έχουν εκδοθεί με επιτυχία στη Γαλλία. Πρόκειται για τους: Τάκη Θεοδωρόπουλο, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ευγένιο Τριβιζά, Θανάση Χειμωνά και Χρήστο Χωμενίδη.
Επίσης, στο χώρο του ελληνικού περίπτερου, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας αφιερωμένη στον Γεώργιο Βιζυηνό, με τη συμμετοχή του καθηγητή Michel Lasithiotakis, της καθηγήτριας Danai Lazaridis και του μεταφραστή Gilles Decorvet, με αφορμή την έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου του Γεώργιου Βιζυηνού Sortileges et Malefices, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Albert Cohen που γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, και στο βιβλίο του "La Belle du Seigneur".
Τέλος, οι πέντε έλληνες συγγραφείς θα επισκεφτούν την ελληνική έδρα του πανεπιστημίου της Γενεύης, όπου θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Τετάρτη 30/4
18.00: Ελληνικό Περίπτερο
Εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου και παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων στο Salon du Livre της Γενεύης. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Πέμπτη 1/5
15.00-15.45: Cafe Litteraire
Ο Luis-Philippe Ruffy παρουσιάζει τα βιβλία του Τάκη Θεοδωρόπουλου: La folie de midi [tr.by]: Gilles Decorvet, Metropolis Les Sept vies des chats d`Athenes, trad. Gilles Decorvet, Sabine Wespieser editeur
16.00-16.45: Cafe Litteraire
Η Danai Lazaridis παρουσιάζει το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη: La Voix volee [tr.by]: Jean-Luis Boutefeu, Seuil

Παρασκευή 2/5
12.00-13.00: Ελληνικό Περίπτερο
Οι Danai Lazaridis και Michel Lasithiotakis παρουσιάζουν το βιβλίο της Ι. Καρυστιάνη: Costume dans la terre [tr.by]: Michel Volkovitch, Seuil
14.00-15.00: Ελληνικό Περίπτερο
Παρουσιάζεται το βιβλίο του Θανάση Χειμωνά:
Le Mauvais Grec [tr.by]: Michel Volkovitch, Alteredit

Σάββατο 3/5
12.00-13.00: Ελληνικό Περίπτερο
Ο Gilles Decorvet παρουσιάζει τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά: Le Bonhomme de neige et son amie [tr.by]: Gilles Decorvet, Editions du Jasmin Le Dernier Chat noir [tr.by]: Gilles Decorvet, Editions du Jasmin

Κυριακή 4/5
12.00-13.00: Ελληνικό Περίπτερο
Τιμή στον Γεώργιο Βιζυηνό
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του καθηγητή Michel Lasithiotakis, της καθηγήτριας Danai Lazaridis και του μεταφραστή Gilles Decorvet, με αφορμή την έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου του Γεώργιου Βιζυηνού Sortileges et Malefices [tr.by]: Gilles Decorvet, Editions de la Difference.
16.00-17.00: Ελληνικό Περίπτερο
Τιμή στον Albert Cohen
Ανάγνωση από τον Gilles Decorvet αποσπάσματος από το βιβλίο La Belle du Seigneur.