Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με άρωμα αστέρων

23.03.2011
Το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμά του, αποκαλύπτοντας μια στρατιά λαμπερών καλεσμένων, με κορυφαία όλων την διάσημη ηθοποιό Κατρίν Ντενέβ.

Το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμά του, αποκαλύπτοντας μια στρατιά λαμπερών καλεσμένων, με κορυφαία όλων την διάσημη ηθοποιό Κατρίν Ντενέβ. Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Κατρίν Σιάρ, μαζί με την νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, την παραγωγό Ελίζ Ζαλαντό, παρουσίασαν το εμφανώς ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με πολλές παρουσίες συντελεστών πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεγάλες αλλά και μικρότερες γαλλόφωνες παραγωγές, καθώς και μια σειρά αφιερωμάτων.

Ανάδοχος του Φεστιβάλ φέτος, μετά την περσινή επιτυχημένη εμφάνιση του μόδιστρου Ζαν-Πολ Γκοτιέ, θα είναι η πανέμορφη ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, Άννα Μουγκλαλίς ("Merci Pour le" "Chocolat"," Coco Chanel & Igor Stravinsky"). Mαζί με την ιέρεια του γαλλικού σινεμά και πάλαι ποτέ μούσα του Μπουνιουέλ, Κατρίν Ντενέβ, θα κηρύξουν την έναρξη του Φεστιβάλ με την ταινία του Φρανσουά Οζόν "Potiche", στην οποία πρωταγωνιστεί η τελευταία. Για την λήξη, θα προβληθεί σε διεθνή πρεμιέρα η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του Ολιβιέ Ορλέ" Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι", παρουσία όλης της ομάδας παραγωγής, καθώς και του Εμίρ Κουστουρίτσα, που πρωταγωνστεί.
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής που θα απονείμει το Βραβείο στο Διαγωνιστικό τμήμα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενώ οι τίτλοι που διαγωνίζονται περιλαμβάνουν την αφρόκρεμα της γαλλικής παραγωγής: Κάρλος, του Ολιβιέ Ασσαγιάς, Εκτός Νόμου, του Ρασίντ Μπουσαρέμπ, αλλά και Θέα στη Θάλασσα, της Νικόλ Γκαρσία, η οποία μάλιστα θα παραστεί στο Φεστιβάλ. Μερικοί μόνο από τους αξιόλογους καλεσμένους που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα με ταινίες τους είναι οι ηθοποιοί Λουντβίν Σενιέ (8 Γυναίκες, Μεσρίν), Κλαούντια Καρντινάλε αλλά και η χολιγουντιανή σταρ Νταϊάν Κρούγκερ (Τροία, Αδωξοι Μπάσταρδη).

Στις ειδικές προβολές συμπεριλαμβάνονται ένα χορταστικό αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Κλοντ Σαμπρόλ, μια παρουσίαση τριών βωβών ταινιών συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής από τον σταρ της ελέκτρο DJ Cam και, φυσικά, η παραδοσιακή συνεργασία μεταξύ Γαλλόφωνου Φεστιβάλ και Νυχτών Πρεμιέρας Conn-x. Για φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας προτείνει ένα μίνι-αφιέρωμα στον γαλλόφωνο τρόμο, το οποίο περιλαμβάνει και την προβολή της σπάνιας ταινίας Levres de Sang, του Ζαν Ρολάν.

Όλα τα παραπάνω θα λάβουν χώρα στην Αθήνα από την Πέμπτη 31 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, στους κινηματογράφους Aττικόν, Απόλλων, Ταινιοθήκη της Ελλάδας και Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από την Πέμπτη 7 έως την Τρίτη 12 Απριλίου, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Φαίδρα Βόκαλη