Η ΚΟΑ αφιερώνει στον Μάλερ

15.11.2011
«Η μουσική αυτή έρχεται από έναν άλλο κόσμο, έρχεται από την αιωνιότητα». Με αυτά τα λόγια έχει χαρακτηρίσει ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν την Ενάτη Συμφωνία του Μάλερ.

«Η μουσική αυτή έρχεται από έναν άλλο κόσμο, έρχεται από την αιωνιότητα». Με αυτά τα λόγια έχει χαρακτηρίσει ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν την Ενάτη Συμφωνία του Μάλερ.

Την τελευταία ολοκληρωμένη συμφωνία του συνθέτη θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Ζακ Ντελακότ στην συναυλία με τίτλο «Το Βλέμμα που αποστρέφεται τον θάνατο». Ο κορυφαίος Γάλλος μαέστρος υπόσχεται μία συναρπαστική ερμηνεία στην συναυλία που θα δοθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Έτος Μάλερ. Λίγο νωρίτερα, στις 19.45 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους των εισιτηρίων.

Ο Μάλερ με την Ενάτη αποχαιρετά έναν κόσμο σε παρακμή, τόσο απρόσμενα όμοιο με τον δικό μας, έχοντας αντλήσει από την κρίση της μεταβατικής εποχής του μεγαλείο και αυθεντικότητα. Την ίδια ώρα που μας παραλύει με την σαρωτική δύναμη της μουσικής του, αποδεικνύει πως το κάνει για να μας μεταφέρει τελικά σε μία παραδείσια κατάσταση Ελπίδας. Το έργο συνιστά μία απόπειρα συμφιλίωσης με το επερχόμενο τέλος, την «μεταγραφή» μίας εσωτερικής σιγής, που αποκλείει τις τετριμμένες εικόνες και τους ήχους του κόσμου, στρεφόμενη στις ρίζες του βιωμένου. Ο καθημερινός, ανυποψίαστος βηματισμός της ζωής αποδεικνύεται ανώφελος και η συνάντηση με την ειμαρμένη απαιτεί μία νέα ματιά, που έχει αναχθεί πέραν του φόβου.

Ο Ζακ Ντελακότ σπούδασε στο Ωδείο του Παρισιού και στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον καθηγητή Χανς Σβαρόφσκυ. Το 1971 ως νέος μαέστρος κέρδισε με ομόφωνη απόφαση το Α’ Βραβείο του Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» στη Νέα Υόρκη, το οποίο του άνοιξε το δρόμο για μία σημαντική διεθνή καριέρα. Ως βοηθός κάποιων διάσημων μουσικών προσωπικοτήτων, όπως των Λέοναρντ Μπερνστάιν και Νταριούς Μιγιώ, απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες.

Έχει διευθύνει μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ορχήστρα του Κλήβελαντ, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, η Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, η Ορχήστρα του Παρισιού, η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, η Συμφωνική της Βιέννης, η Βασιλική Ορχήστρα του Βελγίου και η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, η Εθνική Βασιλική Ορχήστρα της Σκωτίας και η Φιλαρμονική του Ισραήλ.

Ο Ζακ Ντελακότ είναι επίσης ένας ενθουσιώδης μαέστρος όπερας. Έχει διευθύνει σε μεγάλα λυρικά θέατρα ανά τον κόσμο (Βιέννη, Μόναχο, Αμβούργο, Βερολίνο, Στουτγάρδη, Δρέσδη, Λονδίνο, Κάρντιφ, Γλασκόβη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη, Κοπεγχάγη, Σικάγο, Πίτσμπουργκ, Μόντρεαλ, Τορόντο, Βενετία, Μπουένος Άιρες, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη και Τόκιο.

INFO:
Τι: Αφιέρωμα στο Έτος Μάλερ
Πότε: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 20:30

Που: Μέγαρο Μουσικής: Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Τιμές εισιτηρίων:

Φοιτητικά - Eκπτωτικά: € 5, Γ Ζώνη: € 10
Β Ζώνη: € 15, Α Ζώνη: € 20
Διακεκριμένη Ζώνη € 25