Η βρετανική ομάδα περφόρμανς «Action Hero» στο Bios

20.12.2011
Το Βρετανικό Συμβούλιο και η δημιουργική ομάδα BIOS παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Action Hero, τη δυναμικότερη νέα ομάδα περφόρμανς της Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε τις εντυπώσεις στο φετινό Festival Fringe του Εδιμβούργου!

Το Βρετανικό Συμβούλιο και η δημιουργική ομάδα BIOS παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Action Hero, τη δυναμικότερη νέα ομάδα περφόρμανς της Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε τις εντυπώσεις στο φετινό Festival Fringe του Εδιμβούργου!

Οι Action Hero είναι προϊόν της σύμπραξης της Gemma Paintin και του James Stenhouse, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Μπρίστολ, όπου δημιουργούν περφόρμανς από το 2005. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι Action Hero έχουν γίνει γνωστοί ως μια ομάδα που δημιουργεί καινοτόμες και προκλητικές περφόρμανς υψηλής αισθητικής, οι οποίες είναι, ταυτόχρονα, απόλυτα προσβάσιμες στο κοινό.

Στο έργα τους ασχολούνται με μυθολογίες της ποπ κουλτούρας, με ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο και με τον παραλογισμό του να στέκεσαι μπροστά σε ένα σωρό αγνώστους και να κάνεις κάτι. Οι παραστάσεις έχουν συχνά μια επική αίσθηση, μολονότι προκύπτουν μέσα από μια ακατέργαστη, DIY και lo-fi αισθητική.

Για τους Action Hero μια περφόρμανς είναι ένα συμβάν, μια προσωρινή κοινότητα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θέλουν να χρησιμοποιούν τους θεατές ως συνεργάτες και ως συνωμότες. Φημίζονται για τις ιδιαίτερες και αναζωογονητικές παραστάσεις τους, ενώ έχουν δημιουργήσει έργα για θέατρα, πάρτι, κλαμπ, γκαλερί και δημόσιους χώρους.

Έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη και επιδιώκουν να γνωρίζουν άλλους καλλιτέχνες στις περιοδείες τους, δημιουργώντας και διευρύνοντας έτσι ένα δίκτυο ανεξάρτητων καλλιτεχνών παγκοσμίως. Συμμετέχουν στο Residence, έναν καλλιτεχνικό χώρο για τη δημιουργία νέων έργων περφόρμανς στο Μπρίστολ, και συνεργάζονται με το Forest Fringe (Εδιμβούργο) και το Chelsea Theatre (Λονδίνο).

Οι Action Hero θα βρεθούν στην Αθήνα για 4 μοναδικές παραστάσεις στο BIOS – το A Western (23-24 Φεβρουαρίου) και το Watch Me Fall (25-26 Φεβρουαρίου).

-----------------------------------------------------
A Western
(23-24 Φεβρουαρίου 2012)

Το A Western είναι μια περφόρμανς για μπαρ. Οι Action Hero τοποθετούν στο χώρο τη δική τους κοιλάδα, το σαλούν τους, τον άδειο δρόμο τους. Συναντάνε το κοινό και μαζί του φτιάχνουν το δικό τους Γουέστερν. Το κοινό κλέβει στα χαρτιά, εκλιπαρεί τον ήρωά τους να το ερωτευτεί κι έπειτα τον πυροβολεί. Εκείνοι βάζουν αίμα από κέτσαπ. Φοράνε καουμπόικα καπέλα. Υπάρχει η σκηνή που ο ήρωας μπουκάρει στο σαλούν και όλοι σωπαίνουν. Υπάρχει η σκηνή όπου η πόρνη εκλιπαρεί τον ήρωα να την ερωτευτεί. Υπάρχει η σκηνή που ο ήρωας πεθαίνει αργά και βασανιστικά.

To A Western αντιπαραθέτει την αμεσότητα και την οικειότητα της ζωντανής περφόρμανς με την επική συναισθηματική εμπειρία του κινηματογραφικού μπλοκμπάστερ, όντας μια αποθέωση της αδυναμίας μας να συλλάβουμε το πραγματικό μέγεθος και την αληθινή μεγαλοπρέπεια της Άγριας Δύσης. Είναι ένα πείραμα πάνω στη σχέση ανάμεσα στο κοινό και το συμβάν, μια επανεφεύρεση των καθημερινών μας τοπίων, μια απόπειρα να αποκαλυφθεί η ομορφιά που υπάρχει στα περιβάλλοντα που κατοικούμε.

Το A Western είναι ένα site-specific έργο. Σε κάθε περιοδεία το έργο ανα-δημιουργείται εξ αρχής για κάθε παράσταση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Action Hero

«Εντελώς τρελό αλλά καθόλα προσβάσιμο… υπέροχο… απίστευτα έξυπνο.» Metro
«Αιχμηρό, εύστοχο και συγκινητικό … ένα πραγματικά κλασικό θεατρικό κομμάτι… μια παράσταση τόσο ιδανική όσο μια ψευδαίσθηση – μια παράσταση που τοποθετεί το κοινό στον πυρήνα της****» The Guardian


Watch Me Fall
(25-26 Φεβρουαρίου 2012)

Το Watch Me Fall είναι μια παράσταση για τους τολμηρούς. Οι Αction Hero εξηγούν στο κοινό πως θα μπουν μέσα σε ένα βαρέλι, ότι θα περάσουν πάνω απ’ τη ράμπα με 150 χιλιόμετρα την ώρα και ότι θα πηδήξουν πάνω από 10 διώροφα λεωφορεία και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να τους αποθεώσουν όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο.

Βασισμένο σε βίντεο με άλματα του Evel Knievel, συνεντεύξεις με κασκαντέρ που έχουν κάνει άλματα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, ομιλίες αμερικανών προέδρων και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις υπερηχητικές πτήσεις του Chuck Yeager, το Watch Me Fall αμφισβητεί τη μανία μας με όσους δοκιμάζουν το ανέφικτο, την εμμονή μας με τη ματαιότητα των προσπαθειών τους και την σαγήνη που μας προκαλεί η αναπόφευκτη πτώση τους.

Η γλώσσα της περφόρμανς είναι δανεισμένη από μεξικανικούς αγώνες πάλης, αγώνες ταχύτητας, στάδια χωρητικότητας 100.000 θεατών, ανθρώπους-οβίδες και ριψοκίνδυνα ακροβατικά. Είναι ένα προσωπικό και ταυτόχρονα επικό έργο, το οποίο διερευνά τη σχέση ανάμεσα στο κοινό και το συμβάν, τη φύση του ρίσκου και τη συνενοχή του κοινού σε ολοένα και πιο βίαιες και ύποπτες πράξεις στο όνομα της ψυχαγωγίας.
Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Action Hero


«Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, απροσχημάτιστη και σκληρά παράλογη.» **** The Guardian
«Εκστατική ατμόσφαιρα!» The Metro

Πληροφορίες παράστασης
BIOS Main
Ημέρες παραστάσεων: 23-26 Φεβρουαρίου 2012
Έναρξη: 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (ενιαία είσοδος)