Στη δίνη της... νοσταλγίας

21.03.2012
Δύο εξέχοντες καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία φιλοξενεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μία συναυλία αφιερωμένη σε τρεις μέγιστους Ρώσους συνθέτες.

Δύο εξέχοντες καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία φιλοξενεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μία συναυλία αφιερωμένη σε τρεις μέγιστους Ρώσους συνθέτες.

Η επίσης ρωσικής καταγωγής βιολονίστα Αλίνα Πογκόστκινα, με βραβεία σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς και νικήτρια του διαγωνισμού Σιμπέλιους (2005), αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σολίστ της νεότερης γενιάς και έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.1 του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ. Το Κοντσέρτο συνδυάζει πηγαία μελωδικότητα με υψηλότατες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα για βιολί του 20ού αιώνα.

Την μουσική διεύθυνση της συναυλίας υπογράφει ο νεαρός Καζάκος Άλαν Μπουριμπάγιεφ, που από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι πρώτος αρχιμουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας RTE του Δουβλίνου, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του κορυφαίου αρχιμουσικού της Ορχήστρας του Μπραμπάντ (Φλάνδρα). Στην αρχή της συναυλίας θα διευθύνει την Κ.Ο.Α. στο δημοφιλές Ιταλικό Καπρίτσιο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, που ο συνθέτης εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι του στην Ιταλία το 1880.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Άλαν Μπουριμπάγιεφ υπόσχεται μία σφριγηλή και δυναμική ανάγνωση των Συμφωνικών Χορών του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Οι τρεις Χοροί είναι το τελευταίο συμφωνικό έργο του συνθέτη και μαζί με την Δεύτερη Συμφωνία θεωρούνται δίκαια ως τα ωραιότερα έργα του για ορχήστρα, εφάμιλλα σε λάμψη, γοητεία και αμεσότητα με τα κοντσέρτα του για πιάνο.


ΙΝFO
Πότε: 23 Μαρτίου
ΠΟΥ: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30.

Τρία τέταρτα πριν την έναρξη (19:45), οι κάτοχοι εισιτηρίων για τη συναυλία θα έχουν την δυνατότητα δωρεάν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα από τον μουσικολόγο και συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό.




Τιμές εισιτηρίων:
Φοιτητικά - Eκπτωτικά: € 5, Γ Ζώνη: € 10
Β Ζώνη: € 15, Α Ζώνη: € 20
Διακεκριμένη Ζώνη € 25