Τρεις ελληνικές παραστάσεις στα «Εργοτάξια της Ευρώπης»

26.04.2012
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας ως σκοπό την προβολή και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και εκτός συνόρων, ενάμιση μόλις χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της πέτυχε τη συνέργεια με έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, το Théâtre de la Ville.

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας ως σκοπό την προβολή και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και εκτός συνόρων, ενάμιση μόλις χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της πέτυχε τη συνέργεια με έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, το Théâtre de la Ville.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης (Chantiers d'Europe), η Στέγη υποστηρίζει ως αποκλειστικός συνεργάτης τρεις σύγχρονες θεατρικές παραγωγές, από νέες και ταλαντούχες ομάδες, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Ιούνιου του 2012 στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πόλη-κράτος» του θιάσου Κανιγκούντα, «Το διπλό βιβλίο» της ομάδας θεάτρου Pequod και το «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας blitz. Οι δύο πρώτες παραστάσεις είναι συμπαραγωγές της Στέγης και αποτέλεσαν μέρος του καλλιτεχνικού της προγράμματος για τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 αντιστοίχως. Η παραγωγή των blitz που παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2009, υποστηρίζεται από τη Στέγη, καθώς η ομάδα, που έχει δώσει ως τώρα σημαντικά δείγματα γραφής, έχει ήδη ενταχθεί με τη νέα της παραγωγή στον επίσημο καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης για την περίοδο 2012-2013.

Και οι τρεις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ προβληματίζονται πάνω στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ελλάδας, ενώ δεν σταματούν να πειραματίζονται και να αναζητούν νέα καλλιτεχνικά ιδιώματα και φόρμες, διατηρώντας μια γόνιμη επαφή και αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημιουργία. Το νήμα που ενώνει όλες τις παραστάσεις είναι η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα που συνδιαλέγεται με τις αγωνίες και τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα της Ευρώπης.

Πρόκειται για το πρώτο αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας της Στέγης να προωθήσει και να προβάλλει εκτός συνόρων τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό κάνοντας πράξη τις προγραμματικές της δηλώσεις για "εξωστρέφεια" και διεθνείς συνεργασίες.

Το πέρασμα των συνόρων με τρεις ταλαντούχες θεατρικές ομάδες καλλιεργεί το έδαφος για την ανάδειξη της εγχώριας δυναμικής θεατρικής σκηνής, η οποία εν μέσω κρίσης, προβάλλει πιο ζωντανή και παλλόμενη από ποτέ.

----------------------------------

Το Théâtre de la Ville, με την τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης (Chantiers d'Europe), επικεντρώνεται στη σύγχρονη ελληνική και ιταλική δημιουργία, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του με αναγνώσεις νέων έργων, διαλέξεις-συζητήσεις και συναυλίες. Στο παρελθόν έχει παρουσιάσει καλλιτεχνικές παραγωγές από την Ιταλία (2010) και την Αγγλία (2011). Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου, στις σκηνές του Théâtre de la Ville, στοχεύει στην αναζήτηση της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ταυτότητας, αναζητώντας τη συνεργασία με ανερχόμενους ανεξάρτητους καλλιτέχνες, επιδιώκοντας την προβολή νέων δημιουργικών δυνάμεων και τάσεων, χαρτογραφώντας έτσι την σύγχρονη ευρωπαϊκή δημιουργία.