Είδαμε τον Αρχιμάστορα Σόλνες του Χουβαρδά (***)

12.06.2012
«Ο Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στον Ελληνικό Κόσμο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά με τους Ακύλλα Καραζήση, Γιάννο Περλέγκα, Άλκηστι Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκο Χατζόπουλο, Αργυρώ Χιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Ο Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στον Ελληνικό Κόσμο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά με τους Ακύλλα Καραζήση, Γιάννο Περλέγκα, Άλκηστι Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκο Χατζόπουλο, Αργυρώ Χιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς άφησε για λίγο τη «στέγη» του Εθνικού και σκηνοθέτησε με μαεστρία τον Αρχιμάστορα Σόλνες, ένα από τα τελευταία έργα του σπουδαίου νορβηγού συγγραφέα στην αχανή αίθουσα του Ελληνικού Κόσμου. Εκεί, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη φυσική απόσταση ανάμεσα στους ηθοποιούς αποξενώνοντάς τους στα προσωπικά και υπαρξιακά τους αδιέδοξα. Καθοδηγώντας κάθε τους βήμα πάνω στη σκηνή και κάθε τους κίνηση, με έξυπνα τεχνάσματα έστησε ένα όμορφο παιχνίδι καλοζυγισμένης ακροβασίας ανάμεσα στο ιψενικό ερωτικό τρίγωνο του Σόλνες, της Αλίνε και της Χίλντε. Ευφυής η αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο που έρχεται να κατακλύσει τον Σόλνες, με την εναλλαγή της κλασικής όπερας και της ροκ μουσικής (I put a spell on you) στα ακουστικά της Αλίνε. Τελικά, όσο ξεδιπλώνονται τα αδιέξοδα των ηρώων ,αυτός ο τεράστιος, ψηλοτάβανος μαύρος χώρος της σκηνής συρρικνώνεται τόσο πολύ, που μας κλείνει ασφυκτικά μέσα του παγιδεύοντας μοιραία και εμάς στα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα.


Ο Ακύλλας Καραζήσης αναμετρήθηκε με τον απαιτητικό ρόλο του Αρχιμάστορα Σόλνες και κατάφερε να βγει όχι μόνο αλώβητος, αλλά και νικητής υποκριτικά. Στιβαρός, έδωσε στον ήρωά του βαθύτερες προεκτάσεις εστιάζοντας στις ανθρώπινες και ευαίσθητες πτυχές του χαρακτήρα του και κινήθηκει πάνω σε μία εύθραυστη γραμμή που πραγματεύεται το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα, αλλά και τον φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου.
Αποξενωμένος από τη γυναίκα του Αλίνε, με συνειδησιακές κρίσεις τύψεων για την πορεία της κοινής τους συζυγικής ζωής, τρέμει στη σκέψη πως θα παραμεριστεί από τον κατά πολύ νεότερό του αρχιτέκτονα, κυριεύεται από τη νεανική ορμή της Χίλντε και αφήνεται σαν μικρό παιδί στις αρπακτικές της παρορμήσεις.

Η Αλκηστις Πουλοπούλου στο ρόλο της νεαρής εισβολέα Χίλντε που ξελογιάζει τον Σόλνες στην προσπάθειά της να «αποκτήσει το Βασιλείο της», ήταν αξιοπρεπής παρόλο που αρκετές φορές έρρεπε στην υπερβολή. Αεικίνητη, όργωσε τη σκηνή και μετέδωσε στη μουντή μελαγχολικη ιψενική ατμόσφαιρα ψήγματα από τη φρεσκάδα της νιότητς της.

Στον αντίποδα η Λυδία Φωτοπούλου υποδύεται την παθητική, σχεδόν αυτιστική, βουτηγμένη στην κατάθλιψη μορφή της συζύγου του Σόλνες Αλίνε. Απόλυτα πειστική στην ερμηνεία της κατάφερε να μας βάλει στον δικό της κόσμο, όπου το καθήκον και το περιπεπλεγμένο πένθος κυριαρχούν.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου (Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Αργυρώ Χιώτη) πλαισιώσαν ισορροπημένα το βασικό αυτό ιψενικό ερωτικό τρίγωνο αφήνοντας ο καθένας το δικό του ξεχωριστό στίγμα.

ΙΝFO:
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ: 212 254 0300, www.theatron254.gr
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Τετάρτη 6 Ιουνίου – Κυριακή 24 Ιουνίου 2012
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό: Τετάρτη-Πέμπτη 18 € & Παρασκευή – Κυριακή 20 €
φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών: 14€


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
• Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
• Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
• Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
• Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
• Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023
• Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τετάρτη 6 – Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: Τετάρτη – Πέμπτη 18 €, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20 €

Γεωργία Οικονόμου, Χριστίνα Τσατσαράγκου