Είδαμε «Το Χώμα» στο Μεταξουργείο (**1/2)

14.06.2012
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, «Το Χώμα» του Χοσέ Ραμόν Φερνάντεζ, παρακολουθήσαμε από την ομάδα του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, «Το Χώμα» του Χοσέ Ραμόν Φερνάντεζ, παρακολουθήσαμε από την ομάδα του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Η ιστορία του Πόθο και του Μιγκέλ, της Πιλάρ και της Μαρίας και το μεγάλο μυστικό που κρύβουν σ' ένα τυπικό ισπανικό χωριό κάπου στην Ανδαλουσία, η ενοχική σιωπή μιας μικρής κοινωνίας, η συγκάλυψη ενός εγκλήματος και το ψέμα, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτής της συγκινητικής ιστορίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το απόλυτο ατού της παράστασης είναι ο χώρος και η ατμόσφαιρα που κατάφερε να δημιουργήσει η σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου, με την Αλεξάνδρα Σιάφκου και τον Αριστοτέλη Καρανάνο στα κοστούμια και τα σκηνικά. «Το Χώμα» διαδραματίζεται στην αυλή ενός πραγματικού παλιού διώροφου σπιτιού, όπου οι ηθοποιοί μπαίνουν και βγαίνουν από πραγματικές πόρτες και παράθυρα, δίνοντας στην αφήγηση αφενός μια διάσταση σκληρά ρεαλιστική και αφετέρου μια θαμπή ονειρική ουτοπία.

Πάνω στο χαλίκι της εσωτερικής αυλής της οδού Γιατράκου αρ. 2 στο Μεταξουργείο ζωντανεύουν τα τραγικά αδιέξοδα και οι ταραγμένες ψυχολογίες των πρωταγωνιστών, μεταφέροντάς μας νοητά σε ένα μακρινό χωριό κάπου στην Ανδαλουσία. Εκεί, το ένοχο μυστικό που ελλοχεύει ανάμεσα στα μέλη μιας μητριαρχικής οικογένειας γίνεται θανατηφόρα ξηρασία και αποστραγγίζει την ικμάδα της αυτοπραγμάτωσής τους, σε ένα θρίλερ που εξελίσσεται βήμα-βήμα.

Οι πυλώνες της θεματικής του José Ramón Fernández: η έννοια του αποδιοπομπαίου τράγου στο πρόσωπο του μετανάστη, τα «σκοινάκια» που τραβάει η μητριαρχική κοινωνία και το «κλειστό σύστημα» της οικογένειας στα μέλη της, αλλά και οι κλισέ ισπανικές ταυρομαχίες, αισθανθήκαμε ότι θα μας άγγιζαν περισσότερο αν ερχόμασταν σε επαφή με το πρωτότυπο κείμενο και όχι με την ελληνική απόδοση.

Το ποιητικό «μπλέξιμο» της διήγησης με τη θεατρική στιχομυθία και τα χρονικά άλματα πριν/μετά - αν και αναπάντεχα πρωτότυπα - τελικά κούρασαν σε κάποια σημεία και εμπόδισαν τη συναισθηματική μας ταύτιση με τα διλήμματα των πρωταγωνιστών.

Στιβαρή στην ερμηνεία της η παλαίμαχος ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη, συγκίνησε στο ρόλο της τυφλής Πιλάρ. Ο Θοδωρής Ζουμπουλίδης (γνωστότερος ως Theo Alexander, από την αμερικάνική σειρά «True Blood») στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Αιγινίτου, Τάνια Παλαιολόγου και Barkat Hosseini).

--------------------------------------------------------------------

Info:

«Το Χώμα» του José Ramón Fernández
Που:
Γιατράκου 2 (πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο)
Πότε: Δευτέρα - Κυριακή στις 9.15μμ εκτός Τετάρτης
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
Τηλ. κρατήσεων: 6981.802544

Στο «Χώμα» παίζουν οι: Ολγα Τουρνάκη, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Αιγινίτου, Τάνια Παλαιολόγου, ο μικρός Ηλίας Καράμπελας και ο Θοδωρής Ζουμπουλίδης (γνωστότερος ως Theo Alexander, από την αμερικάνική σειρά «True Blood»).

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάνος, τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική της παράστασης έχει κάνει ο Λάμπρος Πηγούνης, ενώ στην κίνηση των ηθοποιών συνεργάστηκε η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Βοηθός σκηνοθέτη: Τζέλλα Χριστοπούλου, βοηθός σκηνογράφου κι ενδυματολόγου: Χαρά Κουρταλή.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες.