Νίκος Ορφανός - Κωνσταντίνος Κάππας, ταβλαδόροι ολκής

18.06.2012
«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη αποτελεί μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων, σοκαριστικά επίκαιρη, ως σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν.

«Το Τάβλι» επιστρέφει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, «αντιστεκόμενο με τον τρόπο του στην ερήμωση του τελευταίου, δημιουργώντας εστίες θεάτρου μέσα στην καρδιά της παρατημένης πόλης. Γιατί το θέατρο δεν ψηφιοποιείται, δεν ''κατεβάζεται'', παρά ανθίζει και ζωντανεύει μόνο παρουσία των θεατών του», σημειώνουν οι πρωταγωνιστές της ομότιτλης παράστασης, Κώστας Κάππας και Νίκος Ορφανός.

Η παραγωγή, μετά την επιτυχημένη περσινή της παρουσία, ξαναζωντανεύει στην οδό Αριστοφάνους 34 Β και Σαρρή, στου Ψυρρή, στην αυλή που τη «γέννησε». Με ειδική σκηνογραφική διαμόρφωση, η αθηναϊκή αυτή αυλή, εκατό ετών, μετατρέπεται σε φυσικό και τρισδιάστατο σκηνικό για τους ήρωες του Κεχαΐδη, τον Φώντα και τον Κόλλια. Ο Κωνσταντίνος Κάππας και ο Νίκος Ορφανός σε μια παράσταση φτιαγμένη με βιολογικά θεατρικά υλικά, από την Τετάρτη και για ένα μήνα.

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη αποτελεί μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων, σοκαριστικά επίκαιρη, ως σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν.

Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του '70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή», όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και μέσα από έναν ολοζώντανο και ξεκαρδιστικό διάλογο ο Κεχαΐδης σατιρίζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής νοοτροπίας, που κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

Η παράσταση, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της στου Ψυρρή, μέσα σ' έναν χρόνο, ταξίδεψε σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα: Κέα, Ιθάκη, Λευκάδα, Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Αστακό & Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, Χανιά, Αρχάνες και Χουδέτσι Ηρακλείου, Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, Ραφήνα, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βραχάτι Κορινθίας, Καρδίτσα, Κρήτη, ξαναγύρισε για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας «Τριανόν» και παράλληλα συνέχισε τις εξορμήσεις της στην επαρχία.

Σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν οι Νίκος Ορφανός και Κωνσταντίνος Κάππας. Τα σκηνικά - κοστούμια φιλοτέχνησε η Πηνελόπη Μπάμπου.

Αυλή
Αριστοφάνους 34Β & Σαρρή, Ψυρρή
Τηλ.: 6977449895

Παραστάσεις: Τρίτη - Σάββατο, 9 μ.μ.
Εισ.: € 12.
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 20/6.
Διάρκεια: 75'