Φίλα με, φίλα με μούτσο!

19.06.2012
Μυστήριο κάλυπτε την ιστορία πίσω από τη διάσημη φωτογραφία του ναύτη, που φιλάει παθιασμένα μια νεαρή νοσοκόμα, στην Times Square της Νέας Υόρκης, τη στιγμή της ανακοίνωσης του τέλους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το 1945.

Μυστήριο κάλυπτε την ιστορία πίσω από τη διάσημη φωτογραφία του ναύτη, που φιλάει παθιασμένα μια νεαρή νοσοκόμα, στην Times Square της Νέας Υόρκης, τη στιγμή της ανακοίνωσης του τέλους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το 1945.

Μετά από δεκαετίες διαφωνιών αναφορικά με τα εικονιζόμενα πρόσωπα, οι ταυτότητες αποκαλύφθηκαν. Πρόκειται για τον 89χρονο, σήμερα, Τζορτζ Μεντόνζα (George Mendonsa) και την Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν (Greta Zimmer Friedman).

Βλέποντας πολύ προσεκτικά, πάνω από τον ώμο του ναύτη - που είναι ιδιαιτέρως απασχολημένος εκείνη τη στιγμή - μπορούμε να διακρίνουμε το κεφαλάκι της 20χρονης Ρίτα Πέτρι (Rita Petry) - της πραγματικής φιλενάδας του Μεντόνζα και μελλοντικής συζύγου του.

Με άλλα λόγια, με άλλη κοπέλα είχε βγει ραντεβού ο 22χρονος ναύτης και άλλη άρπαξε φουριόζος να φιλήσει παθιασμένα εκείνο το μεσημερο-απόγευμα της 14ης Αυγούστου του 1945. Η συνοδός του ναύτη έμεινε ξεχασμένη πίσω από το φιλί που έγραψε εποχή!

Η Ρίτα Μεντόνζα ποτέ δεν θύμωσε με τον Τζορτζ για το ότι φίλησε τόσο έντονα μια άλλη γυναίκα στο πρώτο τους ραντεβού... και δεν θυμώνει ακόμα και σήμερα, μετά από 66 χρόνια ευτυχισμένου γάμου. Παραδέχεται, όμως, ότι την ίδια ποτέ δεν τη φίλησε με αυτό τον ανεπανάληπτο τρόπο!

Στις σελίδες του νέου βιβλίου με τίτλο «The Kissing Sailor» μαθαίνουμε βήμα-βήμα την ιστορία της ημέρας που προηγήθηκε της φωτογραφίας. Το νεαρό ζευγάρι πήγε κινηματογράφο και η ταινία διεκόπη για να ανακοινωθεί η παράδοση των Ιαπώνων. [Ο πόλεμος τερματίστηκε επίσημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με την επίσημη υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας, επάνω στο θωρηκτό "Μιζούρι".]

Το ζευγάρι Τζορτζ-Ρίτα πήγαν για ποτά και στην επιστροφή τους ο Τζορτζ είδε μια νοσοκόμα, που του θύμισε την ανιδιοτελή προσφορά των γυναικών νοσοκόμων, την οποία θαύμασε από κοντά στη διάρκεια της θητείας του στο ναυτικό. Ζαλισμένος από το ποτό και τη νίκη άφησε τη Ρίτα και έπιασε τη νοσοκόμα.

Αυτή η στιγμή άγριας χαράς, ευγνωμοσύνης και πάθους αποτυπώθηκε από τον φωτογράφο του LIFE, Άλφρεντ Έιζενστεντ (Alfred Eisenstaedt).

Η Γκρέτα δήλωσε με τη σειρά της: «Αυτός ο δυνατός άντρας με άρπαξε. Δεν τον φίλησα εγώ. Εκείνος με φιλούσε».

Το διάσημο τρίο έχει ξανασυναντηθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων χωρίς φυσικά ποτέ να επαναληφθεί η σκηνή του φιλιού (!) και πάντα συζητούν ότι... κανένας από τους τρεις δεν κατάλαβε ότι κάποιος έβγαζε φωτογραφία!

Χριστίνα Τσατσαράγκου