Ο Δήμιος του Έρωτα «τυραννά» Χατζησάββα - Καλογεροπούλου

03.12.2012
Μια πολύ ενδιαφέρουσα «συνάντηση» πρόκειται να λάβει χώρα στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 21 Ιανουαρίου 2013. Για πρώτη φορά θα συναντηθούν επί σκηνής η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Μηνάς Χατζησάββας ως πρωταγωνιστές της θεατρικής μεταφοράς του σπουδαίου διηγήματος του Ιρβιν Γιάλομ Ο Δήμιος του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα «συνάντηση» πρόκειται να λάβει χώρα στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 21 Ιανουαρίου 2013. Για πρώτη φορά θα συναντηθούν επί σκηνής η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Μηνάς Χατζησάββας ως πρωταγωνιστές της θεατρικής μεταφοράς του σπουδαίου διηγήματος του Ιρβιν Γιάλομ Ο Δήμιος του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη.

Η εβδομηντάχρονη Θέλμα (Ξένια Καλογεροπούλου), χορεύτρια στο παρελθόν, διακατέχεται από μια έντονη ερωτική εμμονή για τον προηγούμενο και κατά πολύ νεότερο ψυχοθεραπευτή της, τον Μάθιου, με τον οποίο πριν 8 χρόνια είχε συνάψει μια σύντομη ερωτική σχέση. Οι εικοσιεφτά μέρες που διήρκεσε η σχέση αυτή έχουν καρφωθεί στο μυαλό της και την καθιστούν ανήμπορη να συνεχίσει τη ζωή της. Ο καινούριος της ψυχοθεραπευτής, ο Ίρβιν (Μηνάς Χατζησάββας) θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους να ξεριζώσει με κάθε θεραπευτικό μέσο που διαθέτει αυτή την εμμονή.

Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός θεάτρου και χοροθεάτρου, καθώς μια μπαλαρίνα (Έλενα Γεροδήμου) αναπαριστά χορογραφικά την ψυχή της Θέλμα, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Μάθιου (Χρήστος Παπαδόπουλος) είναι ταυτόχρονα και χορευτής και αλληλεπιδρά με την μπαλαρίνα, ενώ και οι 2 πρωταγωνιστές της ιστορίας μπαίνουν κι αυτοί σε μια κινησιολογική περιπέτεια μαζί τους. Το γήρας, ο έρωτας, η δύσκολη επικοινωνία προσεγγίζονται με λεπτό χιούμορ και ταχείς ρυθμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν το στόχο της παράστασης να σπάσει τη σοβαροφάνεια που καραδοκεί όποτε θέτουμε μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα



Λίγα λόγια για το έργο και τη θεατρική διασκευή
Η εβδομηντάχρονη Θέλμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έρωτά της για τον προηγούμενο και κατά πολύ νεότερο ψυχοθεραπευτή της, τον Μάθιου, με τον οποίο πριν 8 χρόνια είχε μια ερωτική σχέση μερικών ημερών. Ο καινούριος της ψυχοθεραπευτής, ο Ίρβιν, θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει. Η Θέλμα, όμως, κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της και γαντζώνεται με όλο και με μεγαλύτερη λύσσα στο παρελθόν. Καθώς οι εβδομάδες κυλούν και όλα τα θεραπευτικά εργαλεία του Γιάλομ αποδεικνύονται εντελώς ανίσχυρα, η μόνη λύση που απομένει –λύση απελπισίας– είναι να παραστεί τελικά ο Μάθιου σε μια τριπλή συνεδρία αμοιβαίων εξομολογήσεων, η οποία ουσιαστικά θα δώσει τη λύση στην ιστορία με οδυνηρό τρόπο, αλλά εν τέλει εξαιρετικά λυτρωτικό για τη Θέλμα.

H διασκευή και επακολούθως η παράσταση αποτελεί ένα συνδυασμένο θέαμα που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και το χοροθέατρο. Βλέπουμε το γηρασμένο σώμα της Θέλμα να τυρανιέται στις συνεδρίες και ταυτόχρονα -ή και διαδοχικά- βλέπουμε τη χορογραφική προβολή της νεανικής ψυχής της Θέλμα σαν μια μπαλαρίνα διαρκώς παρούσα, που χορεύει στον εύθραυστο παράδεισο των είκοσι οχτώ ημερών με τον Μάθιου. Η μνήμη συχνά μας «επιτίθεται» με θραύσματα εικόνων του παρελθόντος. Έτσι ακριβώς παρεμβαίνει το χορογραφικό στοιχείο: καθώς η Θέλμα θα ανατρέχει κατά τη διάρκεια της θεραπείας στον μικρό παράδεισο των είκοσι οχτώ αυτών ημερών θα επιστρέφουν μικρές βασανιστικές λεπτομέρειες οι οποίες θα εκφράζονται σκηνικά από του δύο χορευτές άλλοτε λυρικά-ονειρικά και άλλοτε βασανιστικά. Σε ένα βαθύτερο – συμβολικό ίσως – επίπεδο αυτή η αντίθεση μεταξύ κίνησης ακινησίας εκφράζει τη σχέση των ονείρων και του σφρίγους της νιότης, με τον δίκαιο καταποντισμό της ηλικίας.

Ο σύγχρονος χορός μπορεί μέσω της έλλειψης αναπαραστατικότητας που τον διέπει να «μιλήσει» κατευθείαν στη ψυχή μας χωρίς να παρεμβαίνουν όλα εκείνα τα φράγματα της συνείδησης που μας μπλοκάρουν από το να δούμε την ουσία, μπορεί να φωτίσει ενδεχομένως τις πιο ασυνείδητες πτυχές μιας ιστορίας.

Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Θεατρική διασκευή–μουσική–σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά-κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Creatives Pro
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη
Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Έλενα Γεροδήμου, Χρήστος Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς, Δημήτρης Παπαιωάννου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Διονύσης Μπουγάς



INFO:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Θέατρο: Πειραιώς 206, Ταύρος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Aπό 21 Ιανουαρίου 2013 έως τέλος Μαρτίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Δευτέρα & Τρίτη 21.00 για όλο τον Μάρτιο (εκτός από 5/3 και 12/3)
Και Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 21.00


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα:
Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
(εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία & Αγ. Παρασκευή):
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15 € Κανονικό
12 € Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65