Ρ.Αντωνοπούλου:Στο τέλος κάθε συναυλίας είμαι σε μια μεθυστική κατάσταση!

16.12.2012
Έχει την τιμή να τραγουδάει εδώ και αρκετά χρόνια δίπλα στον Θάνο Μικρούτσικο και δεν ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που την ανακοίνωσε να συνεργαστούν. Κάθε φορά που τελειώνει μία συναυλία είναι σε μουσικό χανγκόβερ, η Ute Lember και η Τάνια Τσανακλίδου είναι γι’ αυτήν μέσα στις καλύτερες γυναικείες φωνές σε θεατρικές σκηνές και τελευταία ακούει συνέχεια τις διασκευές των Walk of the earth.

Έχει την τιμή να τραγουδάει εδώ και αρκετά χρόνια δίπλα στον Θάνο Μικρούτσικο και δεν ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που την ανακοίνωσε να συνεργαστούν. Κάθε φορά που τελειώνει μία συναυλία είναι σε μουσικό χανγκόβερ, η Ute Lember και η Τάνια Τσανακλίδου είναι γι’ αυτήν μέσα στις καλύτερες γυναικείες φωνές σε θεατρικές σκηνές και τελευταία ακούει συνέχεια τις διασκευές των Walk of the earth.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου είτε ανεβαίνει σε θεατρικά σανίδια είτε μουσικές σκηνές είναι τόσο επιβλητική παρουσία που με τον πρώτο κιόλας στίχο γεμίζει κατευθείαν το χώρο και μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν εμπιστευτεί τη φωνή της στις νότες τους. Τα Σάββατα του Δεκεμβρίου τα έχει αφιερώσει στον Ρυθμό Stage απλά με το πιάνο του κυριου Μικρούτσικου να τη συνοδεύει και λίγο πριν πατήσει το on στο μικρόφωνο μας λύνει κάποιες απορίες....

Ύστερα από την μακρόχρονη συνεργασία σου με τον Θάνο Μικρούτσικο, αν έκανες έναν απολογισμό εμπειριών μέχρι τώρα, ποια είναι τα πρώτα που θα ανέφερες;
Θα αναφερθώ στις στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα…η πρώτη είναι η ακρόαση στο στούντιό του όπου με άκουσε για πρώτη φορά και μου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστούμε, η δεύτερη στο στούντιο του Μεγάρου Μουσικής όταν καθισμένη σε μια πολυθρόνα έβαλα τα κλάματα ακούγοντας το πρώτο ηχογραφημένο τραγούδι από το “Για φωνή και ορχήστρα” και συνειδητοποίησα αυτό που συνέβαινε, η τρίτη όταν βρέθηκα ως σολίστ στο κατάμεστο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2009 με το Θάνο Μικρούτσικο και την Καμεράτα επί σκηνής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και η τέταρτη όταν στις 17 Νοεμβρίου που μας πέρασε, παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με πολιτικά τραγούδια στο Ρυθμό και είχαμε γίνει ένα με τον κόσμο σε μια ατμόσφαιρα εκπληκτική…υπάρχουν πολλά που μπορώ να αναφέρω αλλά αυτοπεριορίζομαι για να μην μακρηγορήσω.

Τι σε γοητεύει και ταυτόχρονα σε δυσκολεύει στην παρουσίαση ενός προγράμματος μόνο με πιάνο και φωνή;
Με γοητεύει η αλήθεια του. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είσαι γυμνός πάνω στη σκηνή. Είσαι εσύ και οι δυνατότητές σου. Χωρίς φανφάρες και περιττά στολίδια…το τραγούδι όπως γεννιέται, στην αρχική, πρωτόλεια μορφή του. Η γοητεία του είναι και η δυσκολία του. Δε μπορείς να κρυφτείς σε μια τέτοια παράσταση.

Τι έχετε ετοιμάσει για τις εμφανίσεις στο Ρυθμό;
Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουμε επιλέξει με πολλή σκέψη αλλά κυρίως αγάπη. Τραγούδια φυσικά του συνθέτη αλλά και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών που εκτιμούμε και οι δύο. Είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα και αυτό επιβεβαιώνεται από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου όπου το έχουμε παρουσιάσει και τους ευχαριστούμε πολύ.

Όταν τελειώνεις μία συναυλία, σκέφτεσαι τα τυχόν λάθη που πρέπει ν’ αποφύγεις την επόμενη φορά ή δε μπαίνεις σε τέτοιες διαδικασίες;
Συνήθως όταν τελειώνω μια συναυλία είμαι σε μια σχεδόν μεθυστική κατάσταση – παρόλο που δεν πίνω γουλιά ποτέ!- η οποία δε μου αφήνει περιθώρια για πολλές αναλύσεις. Απλά χαίρομαι αυτό που έχει συμβεί και το ζω.

Ποια μουσική τάση σου έχει κάνει εντύπωση τελευταία ;
Καμία.

Σε έχουμε δει και σε παραστάσεις κι έχεις πει πως το θέατρο είναι το κρυφό σου απωθημένο. Το δικό σου Top 5 με τις καλύτερες τραγουδίστριες που έχουν εμφανιστεί σε θεατρικές σκηνές.
Θα αναφέρω ονόματα χωρίς να τις βάλω σε σειρά αξιολόγησης. Ute Lemper, Barbra Streisant, Lisa Minelli, Julie Andrews και για να μην αναφέρω μόνο ξένες θα πω και την Τάνια Τσανακλίδου.

Στο κινηματογραφικό soundtrack ποιου συνθέτη θα ήθελες πολύ να συμμετέχεις;
Αν θεωρηθεί δεδομένη η απάντηση που αφορά στο Θάνο Μικρούτσικο, θα πρέπει να αναφέρω το Γιώργο Ανδρέου με τον οποίο ήθελα πολύ να συνεργαστώ και μου δίνεται τώρα η ευκαιρία καθώς ετοιμάζουμε καινούρια δισκογραφική δουλειά σε στίχους και μουσική δικούς του.

Ανεξάρτητα με την οικονομική, ποια είναι η ουσιαστική κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή;
Κρίση ανθρωπίνων αξιών και συνείδησης.

Λίγες μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, πως θα έκρινες τους δίσκους που άκουσες το 2012;
Η αλήθεια είναι ότι δεν άκουσα πολλά καινούρια πράγματα αυτή τη χρονιά. Δεν υπάρχουν πια και δισκογραφικές οπότε τα πράγματα είναι πια πολύ δύσκολα. Όμως μπορείς να ανακαλύψεις μικρά διαμαντάκια στο internet…τελευταία έχω κολλήσει με τους Walk off the earth και τις διασκευές που κάνουν.

*Ψάξε, ψάξε και θα την βρεις:

-Στο Ρυθμος Stage το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου με τον Θάνο Μικρούτσικο

-Στη fan page της στο facebook

Κική Παπαδοπούλου