Ιδού οι νικητές των θεατρικών βραβείων 2012

19.02.2013
Ο Γιάννης Κακλέας και ο Στάθης Λιβαθινός μοιράστηκαν το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου, ο πρώτος για την σύγχρονη και δυναμική σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ο δεύτερος για την ευφάνταστη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

Ο Γιάννης Κακλέας και ο Στάθης Λιβαθινός μοιράστηκαν το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου, ο πρώτος για την σύγχρονη και δυναμική σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ο δεύτερος για την ευφάνταστη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».
Παράλληλα, ο Βασίλης Παπαβασιλείου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Του Κουτρούλη ο γάμος» στο Εθνικό Θέατρο.

Αναλυτικότερα τα βραβεία έχουν ως εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 2012


Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου, ισοτίμως στους (αλφαβητικά):
Γιάννη Κακλέα για την σύγχρονη και δυναμική σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
και
Στάθη Λιβαθινό για την ευφάνταστη και πολυεπίπεδη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ»

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μπέτυ Αρβανίτη για την βαθιά και εύστοχη ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάσθηκε στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη για το έργο τους «Κατάδικός μου», στο οποίο, με αιχμηρό χιούμορ, διεισδυτική και ανάλαφρη ματιά, καταγράφεται η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

Έπαινος στον Δημήτρη Δημόπουλο για την αντισυμβατική ματιά του έργου του υπό τον τίτλο «Yasou Aida», σε μια ιδέα του Αλέξανδρου Ευκλείδη και μουσική προσαρμογή του Χαράλαμπου Γωγιού, βασισμένο στην όπερα «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2012

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Όπερας του Περμ (Ρωσία), για το εξαιρετικό συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων (ορχήστρα MusicAeterna, Μπαλέτο και Χορωδία) της Όπερας, σε αντιπροσωπευτικό πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών του 20ού αι. (Ραχμάνινωφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκυ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (10 & 12/07/2012) στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και για την έγκυρη συμβολή του στη διεθνή μουσική ζωή, η οποία αντανακλά τιμητικά και στην πατρίδα του.


Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
«Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» του Γιάννη Μπελώνη (εκδόσεις Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2012), για τον συνεπή εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας για την μουσική δωματίου στην Ελλάδα, κατά τρόπο που συνδυάζει επιστημονική πληρότητα με αρετές σαφήνειας και εκλαΐκευσης.

Έπαινος στην ανθολογία κειμένων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, υπό τον τίτλο «Για τη Μουσική» (έκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2011), αφενός ως διεξοδική αποτύπωση των προβληματισμών και της διαχρονικής αγωνίας του για την εγχώρια μουσική πραγματικότητα, αφετέρου δε ως επιβεβαίωση της γόνιμης προσφοράς του Μουσείου Μπενάκη προς την ελληνική μουσική δημιουργία.

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα, τόσο για την αδιάλειπτη εκπαιδευτική δραστηριότητά του, με έμφαση στη φωνητική τέχνη, όσο και για την ζωογόνο προσφορά του στην μουσική πολιτισμική παράδοση της Κερκύρας και των Επτανήσων εν γένει.


Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος, στον δίσκο «Metamorphosis» της εταιρείας DNA Label (2012), με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου, τόσο για το υψηλό επίπεδο των εκτελέσεων, που αναδεικνύουν συνθέσεις της νεώτερης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, όσο και για τον ιδιαίτερα καλαίσθητο χαρακτήρα της έκδοσης.

Έπαινος στον προσωπικό δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο «Vivaldi ma non solo» της εταιρείας MDG (έκδ. 2012), με ερμηνείες έργων Βιβάλντι, Χαίντελ και Μπερτόνι, υπό την διεύθυνση του Κλάουντιο Σιμόνε, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του ρεπερτορίου και των σπάνιων φωνητικών χαρισμάτων της.


Ε) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

στον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη για την σύμπραξή του σε σειρά παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και δη ως Μπελκόρε (στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι) και Βαλεντίνος (στον «Φάουστ» του Γκουνώ), καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στην συναυλιακή απόδοση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ, στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2012 (αίθουσα συναυλιών «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», 25/06/2012), ως καταθέσεις μιας διαρκώς εξελισσόμενης σταδιοδρομίας στο χώρο της λυρικής τέχνης.

Έπαινος στον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (17/02/2012), σε ένα ιδιαιτέρων απαιτήσεων πρόγραμμα αφιερωμένο στο συνθετικό και μεταγραφικό έργο του Ρολάν Ντυένς, καθώς και για την εν γένει μουσικότητα και δεξιοτεχνία των ερμηνειών του.

Να σημειωθεί πως η απονομή των βραβείων κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012 και των βραβείων Κάρολος Κουν έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας 18/2 στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.