Ένας Χαϊνης αποκαλύπτει το Σωματίδιο του Θεού (Συνέντευξη)

19.02.2013
Τι σχέση έχει μπορεί να έχει ένας Χαϊνης με το Σωματίδιο του Θεού, το μποζόνιο; Σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Δημήτρης Αποστολάκης εκτός από ιδρυτικό μέλος του κρητικού συγκροτήματος, οι Χαϊνηδες, έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Τι σχέση έχει μπορεί να έχει ένας Χαϊνης με το Σωματίδιο του Θεού, το μποζόνιο; Σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Δημήτρης Αποστολάκης εκτός από ιδρυτικό μέλος του κρητικού συγκροτήματος, Χαϊνηδες, έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Συνδυάζοντας λοιπόν τις δύο του ιδιότητες, συνέλαβε τη παράσταση «Το Σωματίδιο του Θεού» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ.Αποστολάκη, ενώ στόχος της ομάδας «Κι όμως Κινείται» - πρόκειται για τη θεατρική ομάδα που πραγματοποιεί την παράσταση αυτή- είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής.
Το e-go είχε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Δημήτρη Αποστολάκη γύρω όχι μόνο από την παράσταση, αλλά και από την προέλευση του κόσμου όλου….

e-go: Πως προέκυψε και τι θα δούμε στην παράσταση αυτή;
Το ωραιότερο παραμύθι κοσμογονίας, που δε γνωρίζουμε το τέλος του και που το ανακαλύπτουμε βήμα βήμα από τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων, σε κάθε γωνιά της γης, είναι η εξέλιξη του σύμπαντος που σηματοδοτεί το επίπεδο αυτογνωσίας του ανθρώπου και την κατανόηση του θεϊκου νου.Ενα σημαντικό βήμα για την κατανόηση αυτού του παγκόσμιου παραμυθιού ήταν φέτος το καλοκαίρι η πειραματική επιβεβαίωση του σωματιδίου Higgs. Αυτή η ανακάλυψη με συγκλόνισε, γιατί αφενός ικανοποίησε την παιδιάστικη περιέργειά μου και αφετέρου δικαίωσε την πορεία προς το άγνωστο του αρχαίου κυνηγού,που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του. Ετσι ξεπήδησε η παράσταση το σωματίδιο του θεού, που είναι μια πλεξούδα που περιπλέκει χορό, ακροβασία, μουσική και φυσική.
e-go: Γιατί το μποζόνιο, το νέο αυτό στοιχείο που ανακαλύφθηκε, ονομάζεται «Σωματίδιο του Θεού»;
Ο,τι ξέρουμε για τη δομή του κόσμου περιγράφεται από το καθιερωμένο πρότυπο, ένα συμμετρικό μοντέλο που παράγει όλα τα σωματίδια.Το πρόβλημά του είναι ότι τα παράγει χωρίς μάζα.Για να αποκτήσουν μάζα χρειαζόμαστε το μυστηριώδες σωματίδιο Higgs, που θα σπάσει τη συμμετρία του μοντέλου δίνοντάς μας ασύμμετρες λύσεις, δηλ. Τα γνωστά μας διαφοροποιημένα σωματίδια.Σωματίδιο του Θεού είναι το παρατσούκλι του επειδή το βάλαμε με το χέρι στις εξισώσεις μας.
e-go: Πως μπορεί να αποδοθεί θεατρικά η δημιουργία του σύμπαντος;
Ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει και να αναπαραστήσει ότι είναι στα μέτρα του. Όσο καταδυόμαστε στο μικρόκοσμο ή ανυψωνόμαστε στο μεγάκοσμο, λιγοστεύουν κάθε είδους αναπαραστάσεις, ακόμα και οι λεκτικές. Το κενό της λογικής κατανόησης έρχεται να καλύψει η φαντασία και η ποίηση της σύνθεσης, που φιλοδοξεί να αποκαλύψει το μέρος ως φυσική συνέπεια του όλου.
e-go: Μουσικός, ηθοποιός, συγγραφέας, ενώ ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης έχετε εργαστεί στο CERN στο πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. Αλήθεια πως μπορούν να συνδυαστούν η τέχνη και η επιστήμη, δύο έννοιες αντίθετες εν τη γενέσει τους;
Η επιστήμη και η τέχνη ιστορικά έχουν κοινή αφετηρία που εδράζεται στην ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Το νόμισμα είναι το άγνωστο.Ο Einstein είχε πει ότι η συναρπαστικότερη εμπειρία του ανθρώπου είναι η αναζήτηση του αγνώστου.Από το συναίσθημα αυτό προκύπτει η αληθινή τέχνη και η αληθινή επιστήμη.
e-go: Η τέχνη μπορεί να «τακτοποιήσει» το σύμπαν;
Κάθε αληθινή δημιουργία αποτελεί και μια νέα τακτοποίηση του όλου, μια καινούρια συνολική ματιά.Είναι μια αντιεντροπική διαδικασία, που αντιστέκεται στην κατάτμηση και στη διάλυση των μορφών και παράγει ένα καινούριο φαντασιακό σύμπαν. Αυτή είναι και η λειτουργική αξία της τέχνης, η δημιουργία νέου φαντασιακού που αναπλαισιώνει ριζικά την κοινωνική θέσμιση.
e-go: Τελικά μπορείτε να μας πείτε «από πού προερχόμαστε;»
Ολα τα στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα μας και παντού γύρω μας, έρχονται από 3 πηγές:μέχρι το ήλιο από το big bang,μέχρι το σίδηρο από τους πυρήνες των αστεριών και τα βαρύτερα όπως ουράνιο και νικέλιο από εκρήξεις supernova. Κάθε ένας από μας έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμυρίων χρόνων.
e-go: Πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την «Μαύρη Τρύπα» στην οποία έχει μπει αυτήν την περίοδο;
Στην ουσία η μάυρη τρύπα μπορεί ή να σε απορροφήσει τελείως και να διαλύσει τη μορφή σου ,ή να σε οδηγήσει σε μια γέφυρα Einstein –Rosen,δηλ. μια σκουληκότρυπα ,που θα σε εκτοξεύσει σ΄έναν άλλο κόσμο.Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον πλανήτη.
e-go: Μιλήστε μας λίγο για τα μελλοντικά σας σχέδια….
Αμα θες να κάνεις το Θεό να γελάσει, πες του τα μελλοντικά σου σχέδια.
Συνέντευξη στην Γεωργία Οικονόμου