Γιασμίν Λεβι: "Βρίσκω το ελληνικό κοινό πολύ διαβασμένο"

10.04.2013
Η Yasmin Levy, γνωστή και ως ιέρεια της σεφαραδίτικης μουσικής, επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, στις 20 Απριλίου

Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε μαζί της σε μια απολαυστική συνέντευξη, με μεστό λόγο και πραγματική μουσική ουσία και αξία.

Ε.Σ.



Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε μαζί της σε μια απολαυστική συνέντευξη, με μεστό λόγο και πραγματική μουσική ουσία και αξία.

Ε.Σ.

Πρόκειται να απολαύσουμε την επιστροφή σας στην Ελλάδα στις 20 Απριλίου. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την εμφάνισή σας?Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Αθήνα. Θα φέρω μαζί μου τα νέα μου τραγούδια από το άλμπουμ “LIBERTAD” και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα τα παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό, το οποίο πάντα με καλωσορίζει θερμά. Έχω κάνει μερικές αλλαγές στη μπάντα μου αλλά έχω και μερικές εκπλήξεις για σας. Είμαι πολύ ευτυχής που μαζί μου θα είναι ο Γιάννης Χαρούλης ως special guest γι αυτό το show.

Δεν είναι η πρώτη σας φορά εδώ. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να επιστρέφετε στη χώρα μας?
Το ελληνικό κοινό είναι πολύ θερμό και πάντα με κάνει να νιώθω σαν στο σπίτι μου. Έχω τεράστιο θαυμασμό για αυτό και την ικανότητα του να ακούει τα τραγούδια μου, πολλά από τα οποία απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή. Και από μουσικής άποψης, βρίσκω το ελληνικό κοινό πολύ διαβασμένο.

Κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει στη μουσική σας πολλά είδη μουσικής. Ισπανικά και τούρκικα στοιχεία συνδυάζονται στα ladino τραγούδια σας. Τούρκικες λεπτομέρειες μπλέκονται όμορφα με το πάθος σας για το φλαμένκο, κιθάρες ακούγονται σε περσικά κομμάτια και κουβανέζικα στοιχεία αναδεικνύονται μέσα από τραγούδια της Μεσογείου. Τι θα λέγατε ότι σας γοητεύει περισσότερο σ αυτή τη διαδικασία του να συνδυάζετε τους κόσμους σας? Το να βρείτε τι να συνδυάσετε με τι, είναι ένα προσωπικό στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε, είναι το ευχάριστο αποτέλεσμα που κυνηγάτε ή η αναγνώριση των θαυμαστών και κριτικών?
Λατρεύω τη φλαμένκο μουσική και έχω σπουδάσει στην Ισπανία για κάποιο καιρό. Μεγάλωσα ακούγοντας αραβική μουσική, ελληνική και περσική, κι έτσι όλα αυτά είναι οι επιρροές μου. Την ίδια στιγμή μου αρέσουν τα γαλλικά τραγούδια, η κλασσική μουσική και η τζαζ. Με κάποιο τρόπο όλα αυτά βρίσκουν το δρόμο τους στη μουσική που κάνω εγώ. Και τώρα στο νέο μου δίσκο, όλα αυτά αναμειγνύονται με ένα νέο τρόπο. Να σας πω την αλήθεια, δεν το πολυσκέφτομαι. Απλά κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου, ελπίζοντας ότι το κοινό μου θα αγαπήσει τον ήχο που θα έχει το αποτέλεσμα και το κάθε άλμπουμ που ολοκληρώνω.

Ποιες ήταν οι επιρροές σας καθώς μεγαλώνατε?
Μεγάλωσα στη Ιερουσαλήμ, ακούγοντας από ελληνική, τούρκικη, κλασική, όπερα, τζαζ, αραβική, περσική και ισπανική μουσική. Θεωρώ πως είμαι κατά κάποιο τρόπο ένα αποτέλεσμα αυτής της εκπληκτικής μουσικής ανάμιξης.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο σ αυτή τη ζωη?
Ο γιος μου είναι η μεγαλύτερη χαρά μου. Κάθε χαμόγελο, κάθε καινούργιο πράγμα που κάνει, κάθε καινούργιο δοντάκι στο στόμα του – είναι όλα τόσο μαγικά. Είμαι επίσης ευτυχής κάθε φορά που εμπνέομαι ένα καινούργιο τραγούδι ή όταν λαμβάνω ένα όμορφο μήνυμα από κάποιον ακροατή. Και τέλος η μυρωδιά των ανθισμένων λουλουδιών, της βροχής… όλα αυτά με κάνουν χαρούμενη.

Ποια είναι η γνώμη σας για το downloading της μουσικής από το διαδίκτυο?
Προσωπικά μου αρέσει να κρατάω το cd στα χέρια μου , να βλέπω τις φωτογραφίες και να διαβάζω τους στίχους –αυτό είναι εκπληκτικό. Όσο για το download, αν είναι από νόμιμη υπηρεσία, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.

Είστε πρέσβειρα καλής θέλησης για το φιλανθρωπικό οργανισμό Children of Peace. Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει αυτή σας η θέση?
Ως κάποιος που μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, πάντα ένιωθα ανησυχία για τα παιδιά των πολέμων. Όταν πρωτοάκουσα για το Children of Peace, ήμουν τόσο χαρούμενη που κάποιοι άνθρωποι ασχολούνται με τις επόμενες γενεές. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τα νεανικά μυαλά να μην σκέφτονται μονίμως τον πόλεμο, τις διαφωνίες, τον κίνδυνο και τις εντάσεις, το μίσος και τις διαφορές. Είναι καθήκον μου να βοηθώ αυτά τα παιδιά και από τις δύο μεριές, να μεγαλώνουν με τη γνώση ότι όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν ριζικά, μπορούν να συνυπάρξουν. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανα από τη θέση μου ήταν ένα masterclass σε σχολείο της Ιερουσαλήμ με παιδιά και καθηγητές Άραβες και Ισραηλίτες. Ήταν τόσο εκπληκτικό να τους ακούς να μοιράζονται εμπειρίες χωρίς να αφήνουν την Πολιτική να μπαίνει ανάμεσά τους. Και προσπαθώ να προωθήσω τη γνώση για την ύπαρξη αυτού του οργανισμού μέσα από συνεντεύξεις σαν αυτή για να ξέρει ο κόσμος τι δουλειά κάνουμε. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο www.childrenofpeace.com.

Ποια ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη σας πρόκληση καλλιτεχνικά? Και πώς την ξεπεράσατε?
Το να κάνω διάσημα τα Ladino τραγούδια, να συνεχίσω την παράδοση του πατέρα μου με αυτό τον ταπεινό τρόπο, αυτό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. Δε μπορώ να σας περιγράψω πώς νιώθω όταν σε όλο τον κόσμο τραγουδούν μαζί μου “Adio Kerida” - όπου και να είμαι.

Και τέλος, αν έπρεπε τα παιδιά στη χώρα σας να ακούσουν ένα άλμπουμ, από την αρχή ως το τέλος, ποιο θα επιλέγατε?
Θα ήταν ένα της Billy Holiday –οποιοδήποτε θα ήταν κατάλληλο!