«Καμία ρατσιστική διάθεση από την Κική Δημουλά»

08.05.2013
Ρατσιστική στάση απέναντι στους μετανάστες καταλογίζουν δημοσιεύματα στην Κική Δημουλά, εξαιτίας μιας ατυχούς φράσης της σε εκδήλωση των Atenistas την Κυριακή των Βαΐων στην Κυψέλη.

Ρατσιστική στάση απέναντι στους μετανάστες καταλογίζουν δημοσιεύματα στην Κική Δημουλά, εξαιτίας μιας ατυχούς φράσης της σε εκδήλωση των Atenistas την Κυριακή των Βαΐων στην Κυψέλη.

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια και ακαδημαϊκός, αφού ανέφερε πόσο αγαπάει την Κυψέλη, όπου κατοικεί, και δεν την αλλάζει, μίλησε και για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής λόγω των μεταναστών.

Χωρίς να σκεφτεί το βάρος των λόγων της, είπε πως είναι τόσοι πολλοί οι μετανάστες που πιάνουν τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις και επιπλέον κλέβουν και η ίδια φοβάται να βγει από το σπίτι της.

Εντονα ενοχλημένη από τα σχόλια στο Διαδίκτυο, που αναπαρήγαγαν χθεσινό σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη (Ικαρος), η οποία και έπεισε την Κική Δημουλά να δεχτεί την πρόσκληση των Atenistas, δήλωσε στο «Εθνος» ότι αυτή η φράση ειπώθηκε χωρίς καμιά ρατσιστική διάθεση, απλώς σαν μια πλευρά της καθημερινής ζωής στην Κυψέλη.

Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, οι παριστάμενοι χειροκρότησαν θερμά, αγκάλιασαν την ποιήτρια και την ευχαρίστησαν που ήταν εκεί. O, επίσης Κυψελιώτης, Μένης Κουμανταρέας και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης που συμμετείχαν στο πάνελ υπογράμμισαν ότι «στην Κυψέλη μένουν κυρίως οικογενειάρχες που προσπαθούν να ενσωματωθούν», σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν τον χαρακτήρα της συζήτησης.

Η πρωτοβουλία των Atenistas υπήρξε σημαντική κι ενδιαφέρουσα. Ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι και η ομάδα Polis πιστή στο ραντεβού της διοργάνωσε έναν επιτυχημένο περίπατο όπου κατάφερε να εμπλέξει λογοτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, όλοι κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς, σε μια ξενάγηση στην Κυψέλη. Με οδηγούς τον αρχιτέκτονα Νίκο Καβαδά και τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, η βόλτα ξάφνιασε όσους την ακολούθησαν, ανακαλύπτοντας τον αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Μια από τις πρώτες στάσεις ήταν αυτή στο υπέροχο κτίριο Art-Deco στον αριθμό 31 της οδού Ιθάκης με την εντυπωσιακή είσοδο, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Οδυσσέας Ελύτης. Η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση την Πλατεία Αγίου Γεωργίου με το βλέμμα πάντα ψηλά, θαυμάζοντας τα υπέροχα κτίρια που κοσμούν την οδό Ιθάκης, με κατάληξη στην όμορφη πλατεία που λίγο θυμίζει Αθήνα.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Η ποιήτρια, απαντώντας στους επικριτές της, δηλώνει «Μπήκα στον στόχο. Αρχίζω να αισθάνομαι ότι πρέπει να μεταναστεύσω σε άλλη χώρα. Μάλλον δεν με θέλει η Ελλάς εδώ πέρα, έτσι φαίνεται. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις διαφορές των φυλών. Οι Πακιστανοί που βρίσκονται τουλάχιστον στα φανάρια θα μπορούσαν να έρθουν μάρτυρες υπερασπίσεώς μου. Λυπάμαι πάρα πολύ τους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είμαι υποχρεωμένη, ως μη ρατσίστρια, να λυπάμαι και τους φονιάδες όμως. Δεν είμαι. Δεν έψεξα κανέναν, δεν κατηγόρησα κανέναν, δεν αντεπιτέθηκα σε αυτούς που μου επιτέθηκαν».

Διάβασε το ξέσπασμα της ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ