Μ. Αεράκης: Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής με... φιλότιμο

29.08.2013
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, κ. Μιχάλης Αεράκης, ο άνθρωπος που τα τελευταία 13 χρόνια πασχίζει να μπει το θέατρο στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, μας μιλά για την παράσταση αυτή, αλλά και για το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Τη διαχρονική κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο» παρουσιάζει φέτος το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Το κλασικό έργο των Α. Σακελλάριου- Χ. Γιαννακόπουλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο ρόλο του… πιο «δημοφιλή» Έλληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, κ. Μιχάλης Αεράκης, ο άνθρωπος που τα τελευταία 13 χρόνια πασχίζει να μπει το θέατρο στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, μας μιλά για την παράσταση αυτή, αλλά και για το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

e-go: Ως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το «Υπάρχει και Φιλότιμο»;

Mιχάλης Αεράκης: Στο παγκόσμιο και ελληνικό ρεπερτόριο υπάρχουν έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κλασσικά για τη δύναμη και τις έννοιες που πραγματεύονται πολλά χρόνια από τότε που γράφτηκαν.
Ένα από τα έργα αυτά, που λες και γράφτηκε σήμερα, είναι και το «Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλ.Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου. Όταν λοιπόν αφουγκράζεσαι την κοινωνία όσον αφορά το τι γίνεται δίπλα σου, δεν μπορείς να την αγνοείς και να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Το όνομα του Μαυρογιαλούρου εδώ και 63 χρόνια το χρησιμοποιούμε σε κάθε πολιτική μας αναφορά ή κρίση. Για το καλό; ασφαλώς όχι. Βλέποντας αυτό το έργο αναρωτιέσαι. Τίποτα, μα τίποτα, δεν έχει προχωρήσει σ’ αυτή τη χώρα; Τελικά είναι τόσο βαθιές οι ρίζες του κακού που γεννήθηκαν από την κομματοκρατία και την χαλαρή δική μας συνείδηση;

Αυτά παρατήρησα, αυτά με εξόργισαν και αυτά ήταν η αιτία για να επιλέξω το συγκεκριμένο θεατρικό έργο μπας και λειτουργήσει για όλους μας ως ηλεκτροφόρο καλώδιο στο μυαλό μας.

e-go: Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος στην παράσταση και που οφείλεται η επιτυχία της;

M.A: Η παράσταση αυτή είχε την τύχη να έχει άξιους πηδαλιούχους για να υπερασπιστούν, όχι μόνο ως καλλιτεχνικοί συντελεστές, αλλά και ως άνθρωποι που υφίστανται αυτές τις παθογένειες, το λόγο των συγγραφέων. Τους ευχαριστώ όλους.
Όσο αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, θέλω να πιστεύω, ότι δεν λειτούργησε ως μία απλή διασκεδαστική βραδιά αλλά ως ένα ερέθισμα για να αναρωτηθεί και να πει: Τι κάνω ρε, και ως εδώ και μη παρέκει.

e-go: Στην παράσταση πρωταγωνιστούν πολλοί αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί. Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους για την τόνωση και ανάδειξη του πολιτιστικού χάρτη της Κρήτης;

M.A: Το πιο σημαντικό για μένα είναι η εντιμότητα και η καθαρότητα που έχει μία παράσταση. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια σε ότι έχει κάνει. Τώρα το εάν ο σκηνοθέτης ή ο ηθοποιός ή άλλος συντελεστής έχει λαμπερό όνομα λίγο με ενδιαφέρει. Σημαντικό είναι να αγαπήσουν όλοι τους και όλοι μας αυτό που κάνουμε.
Το Θέατρο δεν είναι μεροκάματο. Είναι δρόμος αυτογνωσίας, προσφοράς και ευθύνης.
Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για το Θέατρο Κρήτης όσους συνεργάστηκαν μ’ αυτό και τίμησαν με την υπογραφή τους τα παραπάνω.

e-go: Πόσο δύσκολο είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης να διευθύνει κάποιος ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο;

M.A: Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν οι έχοντες την ευθύνη για το «νεκρό» τώρα και χρόνια, θεσμικό πλαίσιο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πλαίσιο να λειτουργεί από το 1985 χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Η θέση μου τώρα και χρόνια είναι: Η ίδρυση νέων Περιφερειακών Θεάτρων Α.Ε. Ο.Τ.Α. Να πάψουν να είναι Δημαρχοκεντρικά και να συμμετέχουν πια οι Περιφέρειες και όποιοι Δήμοι επιθυμούν στη νέα μετοχική σύνθεση, υποστηριζόμενοι και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτή είναι η λύση που πιστεύω ότι οι νέοι θεατρικοί οργανισμοί μπορούν μαζί και με άλλες αλλαγές να σωθούν. Διαφορετικά…

e-go: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που ακολουθείτε σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου και ποια είναι η μεγαλύτερή σας προσδοκία;

M.A: Διακονώντας ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης 13 χρόνια, πάντοτε πίστευα και πιστεύω ότι εάν δεν μπει στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας πρέπει να κλείσει. Δεν μπορεί να καταξιωθεί ένα τέτοιο θέατρο μόνο με τις θεατρικές του παραγωγές. Δεν μπορεί να μην έχει ένα μόνιμο και καθημερινό ραντεβού με το κοινό της Περιφέρειάς του.
Δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους και έννοιες μοδάτες περί ανταποδοτικότητας και με τεχνοκρατικές αντιλήψεις.
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πιστεύω ότι πρέπει να παίζουν το ρόλο ενός άλλου σχολείου γιατί δεν αναπτύσσουμε περιορισμένη δράση.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουμε, όσο αντέχουν οι δυνάμεις μας ένα μεγάλο μέρος των πνευματικών αναγκών του τόπου μας.
Αυτή η πολυσχιδής και πλούσια δράση μας, μας επιτρέπει σήμερα να είμαστε υπερήφανοι και προσωπικά δικαιωμένος απέναντι στους συμπολίτες μου που συμμετέχουν σε όλες μας τις εκδηλώσεις με εμπιστοσύνη, δίψα και ενθουσιασμό.

Γ. Οικονόμου