Booooooomerang με τόπο συνάντησης τη Βαρκελώνη

05.09.2013
Mια ενδιαφέρουσα επιμελητική προσέγγιση βασισμένη στο ρητό του Georges Didi Huberman «αυτό που βλέπουμε είναι πάντα αυτό που μας κοιτά».

Το metamatic:taf για την έναρξη του φετινού εκθεσιακού προγράμματος φιλοξενεί την έκθεση Booooooomerang, μια ενδιαφέρουσα επιμελητική προσέγγιση βασισμένη στο ρητό του Georges Didi Huberman «αυτό που βλέπουμε είναι πάντα αυτό που μας κοιτά». Οι επιμελήτριες συντονίζουν μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών διεθνούς φήμης με κοινό τόπο συνάντησης τη Βαρκελώνη, επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση συλλογισμού πάνω στα έργα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου 2013.

Μπορούμε να αναρωτηθούμε ποιό τελικά είναι το νόημα της έκθεσης ή πώς αισθάνεται ο voyeur; Συχνά ο θεατής ακολουθεί τους όρους που έχει θέσει ο καλλιτέχνης, όπως ένα πλαίσιο ή όριο στο χώρο. Μερικές φορές για τους καλλιτέχνες η έκθεση σημαίνει το να δείξουν κάτι που θέλουν να δεί ο παρατηρητής χωρίς να περιμένουν μια απρόβλεπτη αντίδραση.

Στην έκθεση Booooooomerang οι καλλιτέχνες θέλουν να χτίσουν μια γέφυρα ανάμεσα στο έργο και τον θεατή, να ενθαρρύνουν τον θεατή να αλληλεπιδράσει ελεύθερα με το έργο τέχνης με ένα τρόπο που να επιτρέπει την ερμηνεία των προσωπικών πιστεύω του καλλιτέχνη χωρίς αυτά να έχουν εκφρασθεί εκούσια μέσα απο το έργο.

Η ιδέα της επιμέλειας είναι να προτρέψει τον θεατή να περιηγηθεί στα άκρα ενός σύνθετου πλαισίου ορίων: ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, ανάμεσα στο τι είναι ορατό και τί όχι, ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να συναρπάσει και σε αυτό που αδυνατεί. Επιχειρείται η διατύπωση ενός νέου τρόπου θεώρησης της τέχνης. Τα έργα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παιγνιώδεις καλλιτεχνικές έννοιες που καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή του κοινού. Αυτός ο νέος τρόπος παρατήρησης ή ακόμη και περιεργασίας θα ήταν, σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, χονδροειδής αλλά σε αυτή την έκθεση, ανάμεσα σε άλλους voyeurs αυτή η επιθυμία να συλλογιστούμε σε βάθος αυτό που παρατηρούμε είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Πέντε καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ισπανία θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν τον θεατή να αναζητήσει κάτι μέσα του που θα του επιστρέψει το βλέμμα.

Η Lusesita παίζει με κεραμικά υλικά, παρουσιάζοντας «Τα πιάτα των Θαυμάτων», που μας προσκαλούν στον φανταστικό της κόσμο θαυμάτων - θαυμάτων τα οποία δεν μπορούμε να κρατήσουμε.

Ο Matías Krahn συνηθίζει να εκθέτει υπέροχα αμιγώς ζωγραφικά έργα, αλλά σε αυτή την έκθεση θα δει αυτό που βλέπει ο θεατής, θα γίνει το βλέμμα του θεατή, δείχνοντάς τους πώς εκείνοι βλέπουν τα έργα του.

Η Miju Lee, με καταγωγή από την Νότια Κορέα και τόπο μόνιμης διαμονής την Ισπανία, συνήθως συλλαμβάνει ένα καθημερινό σκηνικό και το αλλάζει μέσα απο την μοναδική οπτική της. Όμως σε αυτή την έκθεση θα μας επιτρέψει να προσπαθήσουμε να βρούμε την δική μας «μοναδική ματιά» παίζοντας με τα αξιολάτρευτα υλικά που χρησιμοποιεί. Μπορεί να καταλήξουμε με την ανακάλυψη της "mijuli-zation"

Ο Sergio Mora, ο πρωτοπόρος του pop-σουρεαλισμού, παρόλο που είναι πάντα ένας πολύ φιλικός ζωγράφος, αυτή τη φορά θα παρεμποδίσει τον τρόπο θέασης των έργων του θέτοντας όρια χωρίς οίκτο.

Η Alba Márquez, η φωτογράφος της έκθεσης, θα είναι ο φάρος που θα καθοδηγεί τον θεατή ώστε να μπορέσει να δει αυτό που οι καλλιτέχνες θέλουν να του δείξουν: συλλαμβάνοντας το δικό του βλέμμα να επιστρέφει πίσω σε αυτόν απροσδόκητα, κοιτάζοντας τον επίμονα, όπως ακριβώς εκείνος είχε πρωτοκοιτάξει τα έργα τέχνης.

Η έκπληξη του θεατή θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε να τον υποχρεώσουμε να μοιραστεί την οπτική του καλλιτέχνη - διαπιστώνοντας ότι η πραγματικότητα του καλλιτέχνη μπορεί να είναι και δική του.

Συμμετέχουν: Alba Márquez, Matías Krahn, Miju Lee, Lusesita, , Sergio Mora

Επιμέλεια: Lalolart

Info:

BOOOOOOOMERANG /
26.9 - 27.10.13

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εγκαίνια: Πέμπτη 26.9.13, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 26.9 – 27.10.2013
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12.00-21.00, Κυρ. 12.00-19.00