Σταρ με κρεατοελιές και... γκριμάτσες

24.09.2013
«Κανείς δεν επιτρέπεται να έχει μια κρεατοελιά ή έστω μία γκριμάτσα δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του πια», δηλώνει ο διάσημος φωτογράφος των σταρς του Χόλiγουντ Ντάγκλας Κέρκλαντ (Douglas Kirkland) του οποίου η καριέρα συνοψίζεται μέσα από την έκδοση ενός φωτογραφικού άλμπουμ με τίτλο «A Life in Pictures: The Douglas Kirkland Monograph». Σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι πιο αγαπημένες του εικόνες διάσημων ηθοποιών (από την Οντρει Χέπμπορν, την Κοκό Σανέλ και την Μπριζίτ Μπαρντό έως την Νικόλ Κίντμαν, τον Τζορτζ Κλούνει και την Ρούνεϊ Μάρα) που έχουν περάσει από τα… χέρια του, καθώς και δουλειά του από τα σετ 160 ταινιών (όπως οι The Sound of Music, Out of Africa, Titanic, Moulin Rouge! and The Great Gatsby) για τις οποίες δημιούργησε εκτός από τα προωθητικά έντυπα υλικά και τα θρυλικά τους πόστερς. Ο Κέρκλαντ δηλώνει πολέμιος του υπερβολικού photoshop. «Ολοι πλέον το περιμένουν. Προσωπικά θα το κάνω αλλά μόνο για να επέμβω στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Δε θέλω το πρόσωπο που φωτογραφίζω να μοιάζει με πλαστική κούκλα!», δηλώνει στην Daily Mail. Η καριέρα του Κέρκλαντ εκτείνεται για πάνω από έξι δεκαετίες, ενώ το προσωπικό του αρχείο αριθμεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες. Η ιδιαιτερότητά του; Θεωρείται εκτός από αυτόπτης μάρτυρας της εξέλιξης του όρου «διασημότητα», και άμεσα συμμέτοχος στη διαδικασία αυτή. Ο ίδιος με νοσταλγία θυμάται στην Daily Mail την εποχή της νιότης του, όπου τότε ο ταλαντούχος φωτογράφος έκανε τη διαφορά. Μια καλή φωτογράφηση και ένα εξώφυλλο σε κάποιο περιοδικό μπορούσε τότε να εκτοξεύσει την καριέρα του ηθοποιού. Επιμέλεια: Γ.Οικονόμου

«Κανείς δεν επιτρέπεται να έχει μια κρεατοελιά ή έστω μία γκριμάτσα δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του πια», δηλώνει ο διάσημος φωτογράφος των σταρς του Χόλiγουντ Ντάγκλας Κέρκλαντ (Douglas Kirkland) του οποίου η καριέρα συνοψίζεται μέσα από την έκδοση ενός φωτογραφικού άλμπουμ με τίτλο «A Life in Pictures: The Douglas Kirkland Monograph».

Σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι πιο αγαπημένες του εικόνες διάσημων ηθοποιών (από την Οντρει Χέπμπορν, την Κοκό Σανέλ και την Μπριζίτ Μπαρντό έως την Νικόλ Κίντμαν, τον Τζορτζ Κλούνει και την Ρούνεϊ Μάρα) που έχουν περάσει από τα… χέρια του, καθώς και δουλειά του από τα σετ 160 ταινιών (όπως οι The Sound of Music, Out of Africa, Titanic, Moulin Rouge! and The Great Gatsby) για τις οποίες δημιούργησε εκτός από τα προωθητικά έντυπα υλικά και τα θρυλικά τους πόστερς.

Ο Κέρκλαντ δηλώνει πολέμιος του υπερβολικού photoshop. «Ολοι πλέον το περιμένουν. Προσωπικά θα το κάνω αλλά μόνο για να επέμβω στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Δε θέλω το πρόσωπο που φωτογραφίζω να μοιάζει με πλαστική κούκλα!», δηλώνει στην Daily Mail.

Η καριέρα του Κέρκλαντ εκτείνεται για πάνω από έξι δεκαετίες, ενώ το προσωπικό του αρχείο αριθμεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες.
Η ιδιαιτερότητά του; Θεωρείται εκτός από αυτόπτης μάρτυρας της εξέλιξης του όρου «διασημότητα», και άμεσα συμμέτοχος στη διαδικασία αυτή. Ο ίδιος με νοσταλγία θυμάται στην Daily Mail την εποχή της νιότης του, όπου τότε ο ταλαντούχος φωτογράφος έκανε τη διαφορά. Μια καλή φωτογράφηση και ένα εξώφυλλο σε κάποιο περιοδικό μπορούσε τότε να εκτοξεύσει την καριέρα του ηθοποιού.