Θανατηφόρα λίμνη πετρώνει τα ζώα σε αγάλματα

08.11.2013
Πλησιάζοντας τη λίμνη Νάτρον (Natron) στην Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα, ο φωτογράφος Νικ Μπραντ (Nick Brandt) δεν θα μπορούσε να φανταστεί το ειδεχθές θέαμα που θα αντίκριζε. Πλάσματα που έμοιαζαν ζωντανά, έστεκαν πετρωμένα σαν γκραν γκινιόλ μούμιες του Κάτω Κόσμου ... αποτιτανωμένα πτώματα πουλιών και νυχτερίδων που βρήκαν τραγικό θάνατο ακουμπώντας τα νερά της θανατηφόρας αυτής λίμνης. Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου και υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5), η κατακόκκινη λίμνη Natron σκοτώνει και ταριχεύει τα ζώα, που τυφλώνονται από την επιφάνειά της και παγιδεύονται στο βαρύ νερό της. Η λίμνη, έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειϊκό νάτριο. Ο φωτογράφος που μετά βίας έσωσε την κάμερά του και τη ζωή του από τη λίμνη - φονιά, δημιούργησε με αυτές τις φωτογραφίες ένα λεύκωμα με τίτλο «Across the Ravaged Land», το οποίο ολοκλήρωσε την τριλογία του (On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land) για την καταστροφή της φύσης και τον κίνδυνο εξαφάνισης άγριων ζώων στην ανατολική Αφρική. (Τα μεγαλόσωμα ζώα των φωτογραφιών είναι από τα δύο προηγούμενα λευκώματα του φωτογράφου και η έγχρωμη φωτογραφία της λίμνης δεν είναι δική του.) Χρ. Τσατσαράγκου

Πλησιάζοντας τη λίμνη Νάτρον (Natron) στην Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα, ο φωτογράφος Νικ Μπραντ (Nick Brandt) δεν θα μπορούσε να φανταστεί το ειδεχθές θέαμα που θα αντίκριζε. Πλάσματα που έμοιαζαν ζωντανά, έστεκαν πετρωμένα σαν γκραν γκινιόλ μούμιες του Κάτω Κόσμου ... αποτιτανωμένα πτώματα πουλιών και νυχτερίδων που βρήκαν τραγικό θάνατο ακουμπώντας τα νερά της θανατηφόρας αυτής λίμνης.

Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου και υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5), η κατακόκκινη λίμνη Natron σκοτώνει και ταριχεύει τα ζώα, που τυφλώνονται από την επιφάνειά της και παγιδεύονται στο βαρύ νερό της. Η λίμνη, έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειϊκό νάτριο.

Ο φωτογράφος που μετά βίας έσωσε την κάμερά του και τη ζωή του από τη λίμνη - φονιά, δημιούργησε με αυτές τις φωτογραφίες ένα λεύκωμα με τίτλο «Across the Ravaged Land», το οποίο ολοκλήρωσε την τριλογία του (On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land) για την καταστροφή της φύσης και τον κίνδυνο εξαφάνισης άγριων ζώων στην ανατολική Αφρική.

(Τα μεγαλόσωμα ζώα των φωτογραφιών είναι από τα δύο προηγούμενα λευκώματα του φωτογράφου και η έγχρωμη φωτογραφία της λίμνης δεν είναι δική του.)

Χρ. Τσατσαράγκου