Καλλιτέχνης καρφώνει τους όρχεις του στην Κόκκινη Πλατεία

11.11.2013
Έχουμε δει πολλές μορφές διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες, ωστόσο πρώτη φορά κάποιος αποφασίζει να καρφώσει τους όρχεις του (!) στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας! Ο λόγος για τον αν μη τι άλλο ακραία εκκεντρικό Πιότρ Παβλένσκι που προέβη στην κίνηση αυτή διαμαρτυρόμενος για τη μετατροπή της Ρωσίας σε μία αστυνομοκρατούμενη χώρα. Η μέρα του… επίπονου αυτό αυτοκαρφώματος δεν συνέπεσε τυχαία χρονικά με την Ημέρα της Αστυνομίας. «Η παράσταση αυτή διαμαρτυρίας μπορεί να εκληφθεί ως μία αλληγορία για την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και τη μοιρολατρία της αμφιλεγόμενης ρωσικής κοινωνίας», έγραψε ο Παβλένσκι σε ανακοίνωσή του. «Καθώς η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μία τεράστια φυλακή, κλέβοντας από τους πολίτες χρήματα και χρησιμοποιώντας τα για να αυξήσουν και να εμπλουτίσουν την αστυνομία και άλλες κατασταλτικές δομές, η κοινωνία το επιτρέπει και, ξεχνώντας τα αναρίθμητα πλεονεκτήματά του, κάνει μεγαλύτερο το θρίαμβο της αστυνομίας με την αδράνειά της», συμπληρώνει. Ο Παβλένσκι έχει τη δική του ιστορία με την τέχνη του που βασίζεται στον αυτοτραυματισμό, καθώς στο παρελθόν έχει ράψει τα χείλη του διαμαρτυρόμενος για την καταδίκη σε φυλάκιση των Pussy Riot, ενώ άλλη φορά είχε τυλιχτεί με συρματόπλεγμα έξω από κυβερνητικό κτήριο, συμβολίζοντας -κατά τα λεγόμενά του- το εγκλωβισμένο σε ένα καταπιεστικό σύστημα άτομο. Ο καλλιτέχνης περπάτησε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κόκκινη Πλατεία, έβγαλε τα ρούχα του και κάρφωσε το όσχεό του στο πλακόστρωτο. Μία ώρα αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 15 ημερών.

Έχουμε δει πολλές μορφές διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες, ωστόσο πρώτη φορά κάποιος αποφασίζει να καρφώσει τους όρχεις του (!) στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας! Ο λόγος για τον αν μη τι άλλο ακραία εκκεντρικό Πιότρ Παβλένσκι που προέβη στην κίνηση αυτή διαμαρτυρόμενος για τη μετατροπή της Ρωσίας σε μία αστυνομοκρατούμενη χώρα. Η μέρα του… επίπονου αυτό αυτοκαρφώματος δεν συνέπεσε τυχαία χρονικά με την Ημέρα της Αστυνομίας.

«Η παράσταση αυτή διαμαρτυρίας μπορεί να εκληφθεί ως μία αλληγορία για την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και τη μοιρολατρία της αμφιλεγόμενης ρωσικής κοινωνίας», έγραψε ο Παβλένσκι σε ανακοίνωσή του. «Καθώς η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μία τεράστια φυλακή, κλέβοντας από τους πολίτες χρήματα και χρησιμοποιώντας τα για να αυξήσουν και να εμπλουτίσουν την αστυνομία και άλλες κατασταλτικές δομές, η κοινωνία το επιτρέπει και, ξεχνώντας τα αναρίθμητα πλεονεκτήματά του, κάνει μεγαλύτερο το θρίαμβο της αστυνομίας με την αδράνειά της», συμπληρώνει.

Ο Παβλένσκι έχει τη δική του ιστορία με την τέχνη του που βασίζεται στον αυτοτραυματισμό, καθώς στο παρελθόν έχει ράψει τα χείλη του διαμαρτυρόμενος για την καταδίκη σε φυλάκιση των Pussy Riot, ενώ άλλη φορά είχε τυλιχτεί με συρματόπλεγμα έξω από κυβερνητικό κτήριο, συμβολίζοντας -κατά τα λεγόμενά του- το εγκλωβισμένο σε ένα καταπιεστικό σύστημα άτομο.

Ο καλλιτέχνης περπάτησε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κόκκινη Πλατεία, έβγαλε τα ρούχα του και κάρφωσε το όσχεό του στο πλακόστρωτο.

Μία ώρα αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 15 ημερών.