Ενα τριπλό ταξίδι στο Μέγαρο

25.11.2013
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν από κοινού τη συναυλία «Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας» στο πλαίσιο του ομώνυμου συμποσίου.

Ένα μείζον πολιτικό γεγονός που σηματοδότησε, πριν από 50 χρόνια, την έναρξη μιας νέας εποχής για τις γαλλογερμανικές σχέσεις, γίνεται φέτος αφορμή για τη διοργάνωση επετειακών συζητήσεων και εκδηλώσεων όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων (Συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για τη γαλλογερμανική συνεργασία), που υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 1963 μεταξύ του Προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ και του Καγκελαρίου Αντενάουερ.


Έτσι, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν από κοινού τη συναυλία «Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας» στο πλαίσιο του ομώνυμου συμποσίου.

Η συναυλία φιλοξενείται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης: 20.30) και ανήκει στον Κύκλο «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία». Το Ergon Ensemble θα παρουσιάσει έργα Απέργη, Μανουρύ, Μπορμπουδάκη, Φρανσαί και Χέντσε.

Σκοπός του Εrgon Ensemble είναι να αναλύσει τις μουσικές ανταλλαγές Γερμανίας-Ελλάδας-Γαλλίας, από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα, περίοδο κατά την οποία άλλοτε η εξορία και άλλοτε η μετανάστευση έδωσαν την ευκαιρία σε Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ιάννης Ξενάκης, να κάνουν γνωστή τη «μουσική» Ελλάδα στο εξωτερικό και να αναπτύξουν δεσμούς με Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Χρήστος Σακελλαρίδης και Στέφανος Νάσος (πιάνο), Γιώργος και Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Basegmezler (βιόλα) και Δημήτρης Τραυλός (τσέλο). Τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Ensemble έχει ο Αλέξανδρος Μούζας.

Ο πρώτος σταθμός του «Τριπλού ταξιδιού» είναι το σύντομο έργο Roai V [midi ballade] (2010) για μπάσο κλαρινέτο, βιόλα και προετοιμασμένο πιάνο του Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Μηνά Μπορμπουδάκη (γεν. 1974), το οποίο παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Ο κρητικής καταγωγής καλλιτέχνης εργάζεται, εδώ και πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου μελέτησε πιάνο και σύνθεση στις Μουσικές Ακαδημίες του Μονάχου και του Αμβούργου, πλαισιώνοντας τις σπουδές του με σεμινάρια τελειοποίησης και στους δύο τομείς του μουσικού του ενδιαφέροντος με τους Κραμπ, Μπέριο, Ριμ, Χίλλερ, κ.ά.. Έχει εμφανιστεί, υπό τη διπλή καλλιτεχνική του ιδιότητα, σε ευρωπαϊκά και ιαπωνικά φεστιβάλ.

Ως συνθέτης έχει λάβει παραγγελίες από γνωστές γερμανικές ορχήστρες, λυρικά θέατρα και ευρωπαϊκά μουσικά σχήματα, ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με σύνολα από την Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ερμηνεύοντας κυρίως σύγχρονα έργα. Αρκετές συνθέσεις του έχουν βραβευθεί από σημαντικούς γερμανικούς και γαλλικούς φορείς και ιδρύματα. Βασική πηγή έμπνευσής του αποτελούν φιλοσοφικά, μυθολογικά και φιλολογικά θέματα της αρχαίας Ελλάδας, καθώς και σύγχρονες κοσμολογικές και μεταφυσικές θεωρίες. Η δημιουργία του Μηνά Μπορμπουδάκη Roai V κάνει χρήση της έννοιας της σύνθεσης χώρου και τοποθετεί τη βιόλα και το μπάσο κλαρινέτο απέναντι στο κοινό. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο συνθέτης: «Ο πιανίστας πυροδοτεί ποικίλους ήχους στα δύο άλλα όργανα, δημιουργώντας έτσι μια αφηγηματική μπαλάντα με ήχους midi στα ακουστικά όργανα».

Η μουσική διαδρομή της βραδιάς θα συνεχιστεί με έναν σταθμό στην Γαλλία και στον Γιώργο Απέργη (γεν. 1945), ο οποίος ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1963. Θα ακουστεί το Quartet Movement για κουαρτέτο εγχόρδων (2008), μια παραγγελία στον συνθέτη από το Φεστιβάλ της πόλης Βίττεν «Ημέρες Νέας Μουσικής Δωματίου». Παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από το Κουαρτέτο Arditti, το 2009. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Απέργης στο σημείωμά του για τη σύνθεση του αυτή: «Το κουαρτέτο παρουσιάζεται ως το “αρμονικό σώμα”, μέσα στο οποίο οι μουσικοί δεν υφίστανται πλέον ως άτομα. Συνδέονται όπως τα κλαδιά ενός δέντρου. Γίνεται ξεκάθαρο στον ακροατή ότι το κομμάτι δεν αποτελείται μόνο από μια σειρά αρμονιών, αλλά από συγχορδίες που διαδέχονται η μία την άλλη. Οι συγχορδίες αυτές εκλαμβάνονται ως “ευρεθέντα αντικείμενα”. Δεν υπακούουν σε καμία σύνταξη, δεν έχουν τίποτα να πουν και είναι απαλλαγμένες από κάθε συναίσθημα».

INFO:
Πότε: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές των εισιτηρίων για το «Τριπλό ταξίδι» είναι: 12 (Ζώνη Β) και 20 € (Zώνη Α). Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr