Αναζητώντας το νόημα της πνευματικότητας στο Ισλαμικό

08.04.2014
Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη.

Μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και συγκεκριμένα στην αίθουσα με το σιντριβάνι και τα καφασωτά από το Κάιρο, την πόλη των χιλίων μιναρέδων, οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τα αριστουργηματικά έργα θρησκευτικής μουσικής του 18ου αιώνα Stabat Mater του Pergolesi και Stabat mater του Vivaldi και το μυσταγωγικό έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου Nel fiore del mio terzo Aprile σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ισλαμική τέχνη, η κοσμική ποίηση του Σολωμού και ο χριστιανικός θρήνος της Παρθένου στα Stabat Mater φωτίζουν με τρόπο μοναδικό την οικουμενική διάσταση της πνευματικότητας.

Συντελεστές
Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος
Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος

Σέρτζιου Ναστάσα, μπαρόκ βιολί
Κάρμεν-Οτίλια Αλίτσεϊ, μπαρόκ βιολί
Λαουρέντιου Ματασάρου, μπαρόκ βιόλα
Ιάσων Ιωάννου, μπαρόκ βιολοντσέλο
Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο

Η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη, με υποτροφίες, με σπουδές στο εξωτερικό και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς εμφανίζεται ως σολίστ στη Λυρική και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας. Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, με σπουδές στη μουσικολογία και στο τραγούδι, εμφανίζεται επί το πλείστον με μπαρόκ σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και σε παραγωγές όπερας και μουσικής δωματίου. Οι δυο καλλιτέχνες εμφανίζονται τακτικά σε πολλά φεστιβάλ και δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της Παλιάς Μουσικής.

Οι μουσικοί Σέρτζιου Ναστάσα, Οτίλια Αλίτσεϊ, Λαουρέντιου Ματασάρου και Ιάσων Ιωάννου με πολλές διεθνείς συνεργασίες και σημαντική δισκογραφική δραστηριότητα στο ενεργητικό τους ως μέλη της Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (ο Σέρτζιου Ναστάσα ως εξάρχων) διακρίνονται για την ιστορική ερμηνεία τους σε έργα της μπαρόκ και κλασικής περιόδου με όργανα εποχής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται ως σολίστ με ευρύ ρεπερτόριο. Η διακεκριμένη τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα, με σπουδές, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα, είναι από τους πρωτοπόρους στη διάδοση της παλιάς μουσικής στην Ελλάδα, με πολυετή και σταθερή προσφορά σε αυτόν τον τομέα.


Διάρκεια συναυλίας: 1 ώρα και είκοσι λεπτά με διάλειμμα

Info:


ΣΑΒΒΑΤΟ 12 & ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 20:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα
210 3251311

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πέμ., Παρ, Σαβ & Κυρ.: 09.00-17.00
Δευτ., Τριτ., Τετ.: Κλειστά
www.benaki.gr

Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: 12€

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια Online: http://www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567