Ο φωτογράφος των φόνων, των βιασμών και του γκροτέσκ

13.06.2014
Όταν ήταν νέοs freelance φωτογράφος το ‘30 έγινε διάσημος για την ικανότητά του να φτάνει πρώτος σε μια σκηνή φόνου, βιασμού, φωτιάς, απόλυτης καταστροφής. Από τότε θεωρούσαν ότι είχε αποκτήσει μια έκτη αίσθηση αναγνώρισης του… κακού, το οποίο και φωτογράφιζε! Ο Αυστριακός φωτογράφος Άρθουρ Φέλινγκ (Arthur Fellig) δεν διάλεξε το ψευδώνυμο Weegee, εκείνο τον διάλεξε. Πρόκειται για τον πιο σκοτεινό φωτογράφο της Αμερικής, που έχει απαθανατίσει ρεαλιστικές σκηνές από τους δρόμους του Μανχάταν… έγκλημα, ατυχήματα, τραυματισμούς και θανάτους. Εκτός από τα φωτογραφικά του λευκώματα ο Weegee έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Jack Donohue και φυσικά ο Stanley Kubrick. Φωτογράφος της νυχτερινής ζωής, απαθανάτισε θρύλους του σινεμά και της κοσμικής σφαίρας σε πόζες γκροτέσκ, αλλά και μοναδικές. Μια από τις καινοτομίες της φωτογραφικής του ματιάς ήταν η τεχνική με «ελαστικούς φακούς», όπου η σύνθεση από καθρέπτες, φίλτρα, και μαλακούς φακούς είχαν σαν αποτέλεσμα μια καλειδοσκοπική θέαση του σύμπαντος που είχε … μέσα στο κεφάλι του: «Θα έπρεπε να είχα έναν φακό έξω από αυτό τον κόσμο για να ανταποκριθεί η φωτογραφία στις πραγματικές παράξενες εικόνες και ανθρώπους που συνιστούν το Χόλιγουντ» είχε πει κάποτε…. Με την ευκαιρία της επετείου από τη γέννησή του (12 Ιουνίου 1999 - 26 Δεκεμβρίου 1968) ιδού μερικές από τις γυμνές καλειδοσκοπικές εικόνες του Weegee … που είναι από άλλο κόσμο. Χ.Τ.

Όταν ήταν νέοs freelance φωτογράφος το ‘30 έγινε διάσημος για την ικανότητά του να φτάνει πρώτος σε μια σκηνή φόνου, βιασμού, φωτιάς, απόλυτης καταστροφής. Από τότε θεωρούσαν ότι είχε αποκτήσει μια έκτη αίσθηση αναγνώρισης του… κακού, το οποίο και φωτογράφιζε!

Ο Αυστριακός φωτογράφος Άρθουρ Φέλινγκ (Arthur Fellig) δεν διάλεξε το ψευδώνυμο Weegee, εκείνο τον διάλεξε. Πρόκειται για τον πιο σκοτεινό φωτογράφο της Αμερικής, που έχει απαθανατίσει ρεαλιστικές σκηνές από τους δρόμους του Μανχάταν… έγκλημα, ατυχήματα, τραυματισμούς και θανάτους. Εκτός από τα φωτογραφικά του λευκώματα ο Weegee έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Jack Donohue και φυσικά ο Stanley Kubrick.

Φωτογράφος της νυχτερινής ζωής, απαθανάτισε θρύλους του σινεμά και της κοσμικής σφαίρας σε πόζες γκροτέσκ, αλλά και μοναδικές. Μια από τις καινοτομίες της φωτογραφικής του ματιάς ήταν η τεχνική με «ελαστικούς φακούς», όπου η σύνθεση από καθρέπτες, φίλτρα, και μαλακούς φακούς είχαν σαν αποτέλεσμα μια καλειδοσκοπική θέαση του σύμπαντος που είχε … μέσα στο κεφάλι του: «Θα έπρεπε να είχα έναν φακό έξω από αυτό τον κόσμο για να ανταποκριθεί η φωτογραφία στις πραγματικές παράξενες εικόνες και ανθρώπους που συνιστούν το Χόλιγουντ» είχε πει κάποτε….

Με την ευκαιρία της επετείου από τη γέννησή του (12 Ιουνίου 1999 - 26 Δεκεμβρίου 1968) ιδού μερικές από τις γυμνές καλειδοσκοπικές εικόνες του Weegee … που είναι από άλλο κόσμο.

Χ.Τ.