Ο Σέντζας του Παντελή Χορν από την Ανάδραση

13.06.2014
Η «Θεατρική Ένωση ΑΝΑΔΡΑΣΗ ΄13» είναι ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, επιμορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Συστήθηκε σε σώμα στις 22 Μαΐου 2013 με έδρα το Δήμο Κηφισιάς με στόχο την καλλιέργεια και την προσφορά θεατρικής παιδείας μέσω παραστάσεων, διαλέξεων και σεμιναρίων. Πυρήνας της ομάδας και καλλιτεχνικά υπεύθυνος είναι ο Νίκος Μπουσδούκος, καταξιωμένος δάσκαλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Καθώς η πλούσια ελληνική δραματουργία καλύπτει ολόκληρη την ιστορική διαδρομή του ελληνισμού, οι επιλογές της ομάδας προσανατολίζονται κυρίως σε ελληνικά θεατρικά έργα, αλλά και σε έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ξεκινάμε ανεβάζοντας για τη χειμερινή περίοδο 2013 – 2014 το έργο του Παντελή Χορν «Ο Σέντζας».

Το έργο γράφτηκε το 1925 και ανέβηκε την ίδια χρονιά από το θίασο των Αιμίλιου Βεάκη και Χριστόφορου Νέζερ για δέκα μόνο παραστάσεις. Οι κριτικοί κατακεραύνωσαν την παράσταση καθότι θεωρήθηκε άκρως προκλητική και ασύμβατη με τα ήθη της εποχής. Ο Σέντζας (από την ιταλική λέξη senza που σημαίνει άνευ, χωρίς και, κατ΄ επέκταση, ο τίποτα) είναι ένας πλούσιος τραπεζίτης που εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη και επιστρέφει στην πατρίδα του -ένα νησί του Αιγαίου- με αφορμή το χωρισμό από τη γυναίκα του. Στο νησί διαδίδει με περηφάνια ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή του και δημιουργεί το μύθο ενός αχόρταγου εραστή, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να τον ποθούν. Είναι ο εν δυνάμει πατέρας πολλών επερχόμενων νόθων παιδιών. Με τα χρήματά του εξαγοράζει την ανοχή και τη σιωπή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν και ιδίως των προκρίτων της κοινότητας, του Προέδρου, του Δασκάλου, του Επιτρόπου της εκκλησίας και της Γιατρού. Κανείς όμως δε γνωρίζει το μυστικό, που επιμελώς κρύβει, εκτός από τον πραματευτή-γυρολόγο.

Πρόκειται για έργο που ξεπερνά τα όρια μιας απλής ηθογραφίας. Ο Παντελής Χορν, μάστορας της δραματουργίας, συνδυάζει την κωμωδία καταστάσεων και προσώπων με την κοινωνική σάτιρα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σατιρική κωμωδία με καταγγελτικό περιεχόμενο και διαχρονική αξία. Ο συγγραφέας αντιπαραθέτει το προσωπικό δράμα του Σέντζα στην υποκρισία, τη φιλοχρηματία και τη φαυλότητα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα αναφέρεται στην ανθρώπινη φύση, που πάντα βρίσκει τρόπο να εκδηλωθεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

Σκηνοθεσία: Νίκος Μπουσδούκος
Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης
Σκηνικά – κοστούμια: Κων/νος Καλογερόπουλος / Ταμάρα Μιτρόβα
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μπακλαβάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Τριανταφυλλοπούλου
Ήχος: Σαβίνα Κωνσταντίνου
Φροντιστήριο: Στάθης Μπέμπελος
Γενικών Καθηκόντων: Σόνια Αζά

Διανομή με τη σειρά εμφάνισης στη σκηνή.
Μόσχα, ψυχοκόρη: Άννα Αμάραντου
Μαρίτσα, αδελφή του Μαθιού: Έφη Γαργανίδη
Περμαθούλα, θεία του Μαθιού: Νατάσα Μητσοπούλου
Μαθιός, Πρόεδρος της κοινότητας: Γιώργος Μπουσδούκος
Ο Δάσκαλος, παλιός καθηγητής: Στέλιος Μαξούρης
Ο κυρ Νικολάκης, ταμίας της κοινότητας: Σταύρος Καναράς
Ο Σέντζας: Δημήτρης Μπακλαβάς
Ο γιατρός: Χρύσα Αγουρίδα
Ο πραματευτής: Ευστάθιος Μπέμπελος
Ζαφείρα: Μαρία Λυμπεροπούλου
Μυρσίνη: Ρένα Καλογεροπούλου
Καλόγρια: Μαριάννα Παπαντωνίου
Παπάς: Γιώργος Ρηγούτσος

ΙΝFO:
Πότε: 11, 12, 13, 14 & 15 Ιουνίου 2014 και ώρα 9:15 μ.μ.

Που: στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας (Δρυμπέτη και Κερκύρας 1).