Ήταν και ο Καραγκιόζης στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

01.07.2014
Την νέα παράσταση που εμπνεύστηκε ο Σωτήρης Χαρίτος από την επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιάσει την Τετάρτη 2 Ιουλίου στον χώρο του μουσείου.

Ο Σωτήρης Χαρίτος (Χαρίδημος), ένας από τους πιο σημαντικούς συνεχιστές του θεάτρου Σκιών, εμπνεόμενος από την επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» και φαντάστηκε τον Καραγκιόζη ναυαγό μέσα σε αυτό.

Την νέα παράσταση που υπογράφει με τίτλο «Ο Καραγκιόζης ναυαγός και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα παρουσιάσει την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 6.30 το απόγευμα, στον χώρο του μουσείου.

Ο Καραγκιόζης ναυαγός με ολόκληρη την παρέα του, ονειρεύεται ότι ανακαλύπτει το ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014 και ότι ψαρεύει τον περίφημο Μηχανισμό, τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας.

Στο τέλος της παράστασης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τον μεγάλο καλλιτέχνη Χαρίδημο τον τρόπο που κατασκευάζονται οι φιγούρες και τα σκηνικά του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2015 στην πόλη Βασιλεία στην Ελβετία, ενώ το 2016 η έκθεση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί, έστω ένα μέρος αυτής, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου προσθέτει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Θίασος Σκιών Χαρίδημου
Σωτήρης Χαρίτος (Χαρίδημος), (σύλληψη - ιδέα, σενάριο και σκηνοθεσία, κατασκευή φιγούρων και σκηνικών), καλλιτέχνης - δάσκαλος του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Καραγκιοζοπαίχτες: Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής (φωνές, μιμήσεις, χειρισμός φιγούρων), Ναυπηγός Μηχανολόγος - Μηχανικός Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, Χαράλαμπος Ρουμελιώτης (χειρισμός φιγούρων), γραφίστας, απόφοιτος της σχολής Βακαλό, Νίκος Τζιβελέκης (χειρισμός φιγούρων), φοιτητής Θεατρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έδρα θιάσου Χαρίδημου: Μουσείο Θεάτρου Σκιών Χαρίδημος, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο...