Ο φωτογράφος που απαθανάτισε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο

17.11.2014
Για 35 χρόνια δούλευε με το Associated Press και ο πρόεδρος του τον είχε χαρακτηρίσει τον άνθρωπο ορχήστρα γιατί κουβαλούσε εφτά βαλίτσες με φωτογραφικό εξοπλισμό.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας έχει φωτογραφίσει πολέμους, σημαντικές προσωπικότητες προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο κι έζησε καταστάσεις φρίκης που κράτησε στα φιλμ του. "Πρέπει να έχεις τρέλα για να κάνεις αυτό το επάγγελμα και να μην υπολογίζεις τη ζωή σου. Ήθελα πολλές φορές να πετάξω τη φωτογραφική σκεπτόμενος «Τι κάνω εδώ φωτογραφίζω τη δυστυχία του κόσμου; Αλλά συνέχιζα γιατί ευελπιστούσα πως κάνω κάτι καλό." είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη του.

Είναι ο μοναδικός φωτογράφος που βρέθηκε το 1973 στο Πολυτεχνείο το βράδυ που εισέβαλε με τη βία το τανκ στο πανεπιστήμιο και με μεγάλο ρίσκο απαθανάτισε το τραγικό γεγονός γιατί ύστερα από τρία καρέ, δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς που τον χτυπούσαν και τον απειλούσαν να σταματήσει.

Οι συγκεκριμένες εικόνες και το βίντεο ενός Ολλανδού οπερατέρ αποτελούν τα μόνα ντοκουμέντα που υπάρχουν από την εφιαλτική νύχτα και όπως λέει παρ’ όλο που τα μάτια του έχουν δει χειρότερα πράγματα, με το Πολυτεχνείο συγκλονίστηκε γιατί συνέβαινε στην πατρίδα του κι έχει περιγράψει αρκετές φορές με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τι έζησε από κοντά.

"Κάποια στιγμή, είδα το κανόνι του τανκ να γυρίζει ανάποδα. Μέχρι εκείνη την ώρα σημάδευε την πύλη. Ξαφνικά έγινε αυτό που με αιφνιδίασε και έμεινε στην ιστορία για πάντα. Το τανκ έριξε την πύλη και μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο. Είδα παιδιά που ήταν πάνω στα κάγκελα να πέφτουν. Την ίδια ώρα έπεφταν πυροβολισμοί και ακούγονταν ουρλιαχτά. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά αν δεν ήμουν εγώ εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν θα είχε φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου και η Χούντα θα είχε εξαφανίσει το γεγονός" είχε αναφέρει παλαιότερα.

Όσο για τα φιλμ του με τις εικόνες πριν τη σύγκρουση, τα φυγάδευε με πολύ προσοχή για να μην βρεθούν σε λάθος χέρια. Με το που τελείωναν, τα έδινε αμέσως στο διαυθυντή του και λίγο πριν τις 12 το βράδυ (3:00 μπήκε το τανκ) συννενοήθηκαν να φύγει ώστε να μη συμβεί τίποτα κι έμεινε μόνος του για να καταγράψει όπως μπορούσε ό,τι έβλεπε.

Ευτυχώς όλες οι φωτογραφίες του διασώθηκαν διαψεύδοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις των Χουντικών που δαιστρέβλωναν τα γεγονότα και το 2008 τιμήθηκε με το μετάλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής.

Κ.Π