«Έφυγε» ο Τζο Κόκερ [vds]

22.12.2014
Ο διάσημος τραγουδιστής Τζο Κόκερ έχασε τη Δευτέρα τη μάχη με την επάρατο νόσο και πέθανε σε ηλικία 70 ετών, όπως μετέδωσαν πριν από λίγα λεπτά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μεγάλη απώλεια για την παγκόσμια μουσική σκηνή ο θάνατος του μεγάλου ερμηνευτή με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή Τζο Κόκερ (Joe Cocker), που έφυγε σε ηλικία 70 ετών, όπως ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του στο BBC.

Ο Κόκερ που είχε γεννηθεί στις 20 Μαΐου 1944 στο Σέφιλντ της Βρετανίας, έχασε τη ζωή του μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων. «Ήταν απλά μοναδικός» δήλωσε ο ατζέντης του Μπάρι Μάρσαλ, σχολιάζοντας ότι «αφήνει πίσω του κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί».

Ο Κόκερ είχε γεννηθεί το 1944 στο Σέφιλντ της Βρετανίας και ηχογράφησε 40 δίσκους, ενώ είχε εμφανιστεί σε χιλιάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο (και στο Woodstock Festival το 1969). Η διεθνής αναγνώριση για τον Κόκερ ξεκίνησε το 1964 στον χώρο της μπλουζ και της ροκ, ενώ με πάνω από δίσκους και αναρίθμητες εμφανίσεις, γύρισε όλο τον κόσμο με τις συναυλίες του.

Το 1983 βραβεύθηκε με Grammy για το τραγούδι «Up Where We Belong», ένα ντουέτο με την Jennifer Warnes, από την ταινία «An Officer and a Gentleman» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη μουσική.


Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Κόκερ στο νούμερο 97 στον κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία.

Τα τραγούδια που τον έκαναν διάσημο ήταν τα «You are So Beautiful», «With a Little Help from my Friends», «Unchain My Heart», «Summer in the City», καθώς και το περίφημο «You Can Leave Your Hat On», που έγινε επιτυχία το 1986 όταν χρησιμοποιήθηκε στο φιλμ «9 1/2 Εβδομάδες».