Στην Επίδαυρο "μύρισε" ήδη καλοκαίρι!

17.01.2015
Μας αιφνιδίασε ευχάριστα το Φεστιβάλ Αθηνών και ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου μπορούμε να δώσουμε μία εικόνα για τις παραστάσεις που θα κυριαρχήσουν το καλοκαίρι του 2015, κυρίως στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έτσι, διαβάζουμε στο Εθνος, πως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα ντυθεί Εκάβη, η Αμαλία Μουτούση θα πρωταγωνιστήσει στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις», ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί μια ευρωπαϊκή παραγωγή.

Η μεγαλύτερη προσοχή μας πέφτει πάνω στο Project που ετοιμάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, τέσσερα χρόνια μετά τον εξαιρετικό «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη. Ο Μαρμαρινός επιστρέφει στην επιδαύρια ορχήστρα και θα ηγηθεί ευρωπαϊκού σχήματος. Θυμίζουμε πως ο ίδιος και το Theseum Ensemble είχαν συνεργαστεί με το ολλανδικό σχήμα Veenfabriek και τον σκηνοθέτη του, Πάουλ Κουκ, στις «Ικέτιδες», το 2006, στην Επίδαυρο, ενώ την άνοιξη του 2013 είχε συνεργαστεί με το θέατρο της Comedie Francaise στη «Φαίδρα» του Ρακίνα, ενώ ο σκηνοθέτης έχει δημιουργική σχέση διαρκείας με το πολωνικό θέατρο.

Για λογαριασμό του Εθνικού, ο Γιάννης Μπέζος θα σκηνοθετήσει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Πέρα από τα σκηνοθετικά ηνία θα κρατήσει και το ρόλο του Βλέπυρου, ενώ ως Πραξαγόρα θα δούμε τον Μάκη Παπαδημητρίου. Στον θίασο συμμετέχουν ο Πάνος Βλάχος και η Δανάη Σκιάδη.
Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Σωτήρης Χατζάκης, θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εκάβης.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Πόρτα», θα σκηνοθετήσει για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την Ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Ταύροις» με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα «εισέλθει» στο αρχαίο θέατρο με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή. Ο Νίκος Κουρής θα υποδυθεί τον ομώνυμο ρόλο, ενώ πρωταγωνιστούν δίπλα του οι Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννο Περλέγκα, Λένα Ουζουνίδου.

Ο Γιάννης Κακλέας θα «ξαναπιάσει» στα χέρια του τον Αιστοφάνη και «Αχαρνής» με τον Σταμάτη Κραουνάκη στον ρόλο του Δικαιόπολη, ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου ψηφίζει, επίσης, Αριστοφάνη για φέτος το καλοκαίρι ετοιμάζοντας μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση…

Γ.Οικονόμου